top of page

57 % respondentů tvrdí, že Amerika vynakládá příliš mnoho prostředků na zahraniční pomoc

Předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson (R-LA) čelí i nadále vážné kritice ze strany členů své vlastní strany poté, co na začátku měsíce prosadil schválení kontroverzního zákona o zahraniční pomoci. Převážná většina finančních prostředků daňových poplatníků obsažených v balíčku ve výši 95 miliard dolarů je určena pro Ukrajinu a zákon prošel přes nesouhlas mnoha republikánských zákonodárců, kteří se domnívají, že Spojené státy již vynaložily příliš mnoho na podporu ukrajinské armády ve válce proti Rusku.

Kromě argumentů, že by se americká vláda měla raději zaměřit na ochranu vlastních hranic a uspokojování dalších naléhavých domácích potřeb, mnozí kritici zdánlivě nenasytné poptávky po další zahraniční pomoci poukazují na důkazy o bující korupci v ukrajinské vládě jako na důvod pro omezení další pomoci.

Nedávný průzkum Rasmussen Reports ukázal, že odpor k nepřetržitému proudu americké pomoci se neomezuje pouze na GOP. Téměř tři pětiny respondentů uvedly, že americká vláda vynakládá na zahraniční pomoc příliš mnoho prostředků.

Necelá čtvrtina dotázaných uvedla, že tato částka je "přibližně správná", a jen 10 % dotázaných uvedlo, že Amerika nevydává dost.

Proti Johnsonovu prosazování posledního balíčku zahraniční pomoci se vyslovil sbor republikánů ve Sněmovně reprezentantů, včetně těch, kteří nabídli určitou míru podpory pro hlasování, jež by ho mohlo vyřadit z vedoucí pozice.


Reprezentantka Marjorie Taylor Greene (R-GA) se rozhodla nepožadovat takové hlasování, které by přišlo jen několik měsíců poté, co byl Johnson vybrán, aby nahradil bývalého předsedu Kevina McCarthyho (R-CA), který byl sám sesazen na základě hlasování iniciovaného členem jeho vlastní strany.

Greene nicméně patřil k několika republikánům, kteří jednání současného předsedy Sněmovny reprezentantů odsoudili.

"Jsem vděčná, že Amerika vidí, co je tento muž zač," řekla krátce po schválení balíčku zahraniční pomoci. "Už teď je to chromá kachna. Kdybychom dnes hlasovali v naší konferenci, nebyl by dnes předsedou parlamentu."

Reprezentant Eli Crane (R-AZ), který spolu s dalšími sedmi republikány hlasoval pro uvolnění křesla předsedy, když ho zastával McCarthy, tvrdil, že "je těžké Johnsona obhajovat".

Rozhodně cítím, že na vedení republikánů je kyselost," dodal.

46 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page