top of page

Britové hlasují ve volbách, které podle očekávání přinesou vítězství labouristů

By Kate Holton July 4, 20242:22

Souhrn

  • Průzkumy veřejného mínění dávají labouristům náskok kolem 20 bodů

  • Sunakovi konzervativci jsou u moci již 14 let

  • Starmer bude v případě úspěchu čelit řadě výzev

Londýn 4. července (Reuters) - Britové ve čtvrtek hlasovali v parlamentních volbách, které podle očekávání vynesou k moci Labouristickou stranu Keira Starmera a po 14 často bouřlivých letech smetou konzervativce premiéra Rishiho Sunaka.

Průzkumy veřejného mínění dávají Starmerově středolevé straně šanci na drtivé vítězství, ale také naznačují, že mnoho voličů si prostě přeje změnu po období bojů a zmatků pod vládou konzervativců, které vedly k pěti premiérům během osmi let.

To znamená, že Starmer, 61letý bývalý právník zabývající se lidskými právy, by mohl nastoupit do úřadu s jedním z největších seznamů úkolů v britské historii, ale bez velké podpory a finančních prostředků na jejich řešení.

"Dnes může Británie začít novou kapitolu," řekl Starmer voličům ve čtvrtečním prohlášení. "Nemůžeme si dovolit dalších pět let pod vládou konzervativců. Změna však nastane pouze tehdy, pokud budete volit labouristy."

Na 40 000 volebních místností v zemi se otevřelo v 6:00 GMT.

Čtyřiačtyřicetiletý Sunak volil předčasně se svou manželkou Akshatou Murtyovou ve volebním obvodu Richmond v severní Anglii, který zastupuje v parlamentu. Starmer odevzdal svůj hlas kolem 0830 GMT se svou ženou ve svém volebním okrsku v severním Londýně.

Sunak, který vyhlásil volby o několik měsíců dříve, než se očekávalo, v posledních týdnech upustil od výzvy k pátému vítězství konzervativců v řadě a místo toho začal varovat před nebezpečím, které hrozí, pokud se v parlamentu ocitnou labouristé.

Sunak vydal nový apel na voliče v den voleb, v němž uvedl, že labouristická vláda by zvýšila daně, zbrzdila hospodářské oživení a učinila Británii zranitelnější v době geopolitického napětí, což labouristé popírají.

"Způsobí naší zemi a ekonomice trvalé škody - stejně jako když byli u moci naposledy," prohlásil ve čtvrtek Sunak. "Nedovolte, aby se to stalo."

Hlasování končí ve 22:00 (21:00 SEČ), kdy exit poll poprvé naznačí výsledek. Podrobné oficiální výsledky se očekávají v pátek v ranních hodinách.

TRESTÁNÍ VLÁDY

Pokud budou průzkumy veřejného mínění správné, bude Británie následovat další evropské země a potrestá své vlády po krizi životních nákladů, která vznikla v důsledku pandemie COVID-19 a ruské invaze na Ukrajinu. Na rozdíl od Francie se zdá, že se posune doleva od středu, a ne dále doprava.

Labouristé si udržují náskok v průzkumech veřejného mínění mezi 15 a 20 procentními body od chvíle, kdy byl Sunak v říjnu 2022 svými zákonodárci zvolen jako náhrada za Liz Trussovou, která po 44 dnech rezignovala, což vyvolalo propad na trhu s dluhopisy a propad libry šterlinků.

Podle modelů zpracovaných průzkumníky veřejného mínění mají labouristé nakročeno k jednomu z největších volebních vítězství v britské historii a pravděpodobně získají v parlamentu většinu, která by překonala většinu dosaženou Tony Blairem nebo Margaret Thatcherovou, ačkoli vysoký počet voličů není rozhodnut a volební účast by mohla být nízká.

Takový výsledek by byl nemyslitelný při posledních britských volbách v roce 2019, kdy velké vítězství konzervativců získal Boris Johnson a politici předpovídali, že strana bude u moci nejméně 10 let, protože labouristé skončili.

Starmer, bývalý vrchní státní zástupce Anglie a Walesu, převzal labouristy od socialistického veterána Jeremyho Corbyna poté, co v roce 2019 utrpěli nejhorší porážku za posledních 84 let, a přetáhl je zpět do středu.

Ve stejné době se konzervativci ve Westminsteru rozpadli, rozerváni skandály za Johnsona a hněvem, který následoval po hlasování o vystoupení z Evropské unie, a neschopností splnit požadavky své široké voličské základny v roce 2019.

Zatímco Johnson zničil pověst čestné strany, Trussová podkopala její dlouholetou ekonomickou důvěryhodnost a Sunaková musela kormidlovat loď. Za jeho působení se inflace vrátila z 41letého maxima 11,1 % na cílovou hodnotu a vyřešil některá brexitová napětí, ale průzkumy veřejného mínění se nepohnuly.

Sunakova volební kampaň byla zasažena řadou přehmatů. Hlasování oznámil za prudkého deště, jeho předčasný odjezd z akce ke Dni D ve Francii rozzlobil veterány a obvinění z volebního hazardu mezi asistenty znovu vyvolalo řeči o skandálu.

Nečekaný příchod Nigela Farage do čela pravicové Reformní Británie také ubíral hlasy konzervativcům, zatímco centristickým liberálním demokratům se podle předpovědí daří v bohatém srdci strany v jižní Anglii.

PŘÍSLIB ZMĚNY

Starmer by také mohl těžit z oživení labouristů ve Skotsku poté, co se Skotská národní strana po skandálu s financováním vydala vlastní sebedestruktivní cestou.

Starmer však může být v Downing Street vystaven těžší zkoušce.

Jeho kampaň byla postavena na jednoslovném slibu "Změna", který se opíral o hněv nad stavem přetížených veřejných služeb a klesající životní úrovní. Bude však mít k dispozici jen málo pák, protože daňové zatížení dosáhne nejvyšší úrovně od roku 1949 a čistý dluh se téměř rovná ročnímu výkonu ekonomiky.

Starmer důsledně varuje, že nebude schopen nic rychle napravit, a jeho strana se uchází o pomoc mezinárodních investorů při řešení problémů.

Sunak argumentoval, že jeho 20 měsíců v čele země nastavilo ekonomiku na vzestupnou dráhu a labouristé by neměli dopustit, aby to bylo ohroženo.


Napsala Kate Holtonová, další zprávy poskytli William Schomberg a Sarah Youngová, redakce Janet Lawrenceová a Gareth Jones.

*** Translated with www.DeepL.com/Translator (free version) ***

34 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Bavorovy poznámky

©2022 od Bavorovy poznámky. Vytvořeno pomocí Wix.com

bottom of page