top of page

Cílem Si Ťin-pchingovy cesty po Evropě je neutralizovat agendu EU v oblasti ekonomické bezpečnosti

Podle Mathieu Duchatela, vedoucího pracovníka Institutu Montaigne, je hlavním cílem čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který se vydal na své první evropské turné po pěti letech, neutralizovat agendu Evropské unie v oblasti ekonomické bezpečnosti, včetně hrozby cel, a to využitím vnitřních rozdílů mezi členskými státy.

Siova návštěva přichází v době, kdy EU zvažuje uvalení cel na čínská elektrická vozidla a odvětví zelené energie kvůli masivním dotacím, které čínským výrobcům poskytují nespravedlivou výhodu. Sedmadvacet členů bloku se však snaží dohodnout na společném postupu při řešení obchodní nerovnováhy s Čínou.



Francouzský prezident Emmanuel Macron usiluje o agresivnější postoj EU k dotacím a varuje, že pokud blok nepovolí výjimky z vlastních pravidel hospodářské soutěže, hrozí mu zaostávání. Naproti tomu německý kancléř Olaf Scholz sice tlačí na Siho, aby zajistil německým firmám lepší přístup na trh, ale varuje před tím, aby EU jednala z protekcionistických vlastních zájmů.

"Je zde velmi silný prvek "rozděl a panuj"," řekl Duchatel o čínské strategii vůči Evropě. "To není skryté, ale na očích."

Siova volba Srbska a Maďarska pro jeho turné je vnímána jako pokus o sblížení dvou evropských zemí, které jsou prorusky orientované a jsou velkými příjemci čínských investic.

63 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Tragedie nové totality na pokračování

Střílet pana arcivévodu, to je moc těžká práce. To není, jako když pytlák střílí hajnýho. Tady jde vo to, jak se k němu dostat, na takovýho pána nesmíte jít v nějakých hadrech. To musíte jít v cylindr

bottom of page