top of page

Expert Nadace na obranu demokracie: Agresivní chování Číny sbližuje tichomořské spojence

Podle Bradleyho Bowmana, vrchního ředitele Centra pro vojenskou a politickou moc při Nadaci na obranu demokracie, je hlavním důvodem posílení spolupráce mezi Spojenými státy, Austrálií, Japonskem a Filipínami stále agresivnější chování Čínské lidové republiky.

"Myslím, že Japonsko, Austrálie a Filipíny chápou, že investice do odstrašení jsou mnohem méně nákladné než válka, které bylo možné zabránit, a chápou, že odstrašení bude mnohem silnější a účinnější, pokud budou spolupracovat se Spojenými státy a budou spolupracovat navzájem," řekl Bowman zpravodajské stanici Voice of America.

Šéfové obrany čtyř zemí se ve čtvrtek sešli na Havaji na svém druhém společném zasedání, na němž se zaměřili na posílení spolupráce a řešení obav z čínských operací v Jihočínském moři. Zasedání následovalo po prvním společném námořním cvičení čtyř zemí ve sporné vodní cestě, které se konalo minulý měsíc.

Napětí mezi Filipínami a Čínou se v souvislosti s oblastí bohatou na zdroje vystupňovalo, přičemž Čína používá taktiku srážek a taranování, rozmísťuje podmořské překážky a využívá vojenské lasery, aby bránila filipínskému zásobování a hlídkovým misím. Čína vyjádřila svůj záměr zajistit si kontrolu nad přístupem do Jihočínského moře a podřídit Tchaj-wan své moci, v případě potřeby i silou.

66 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page