top of page

Francúzska jadrová spoločnosť Orano SA by mohla prísť o právo ťažiť urán v jednom z najväčších svetových ložísk do 19. júna po tom, čo Niger odmietol jej plán na rozvoj tohto aktíva

Tento krok "je poháňaný túžbou Ruska zmocniť sa ťažobných aktív v západoafrickej krajine ovládanej francúzskou spoločnosťou," píše agentúra Bloomberg.


Zatiaľ čo Orano naďalej prevádzkuje jedinú veľkú uránovú baňu v Nigeri, jej navrhovaný plán rozvoja ložiska Imouraren "nespĺňa očakávania úradov", uviedla vláda krajiny.


„Platnosť druhého a posledného upozornenia uplynie 19. júna, po ktorom bude spoločnosti odobraté prevádzkové povolenie.“



Imouraren je jedným z najväčších svetových ložísk uránu so zásobami odhadovanými na 200 000 ton. Podľa Svetovej jadrovej asociácie Niger predstavoval v roku 2022 približne 4 % celosvetovej produkcie uránu.


Niger minulý rok vyhnal francúzskych vojakov a ukončil desaťročnú bezpečnostnú dohodu so Spojenými štátmi.

V apríli prišlo do hlavného mesta Niamey 100 ruských vojenských inštruktorov, aby vycvičili nigerské sily „v používaní systémov protivzdušnej obrany dodaných Moskvou“.


Niger dnes pokrýva 15 % francúzskych potrieb uránu pre jadrové elektrárne, ktoré predstavujú 65 % výroby elektriny v krajine.

Energetické spoločnosti EÚ záviseli od Nigeru, siedmeho najväčšieho producenta na svete, v roku 2022 približne 25 % dodávok uránu, podľa agentúry Euratom pre zásobovanie.


---

Panu Macronovi s láskou...? 😉

44 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Bavorovy poznámky

©2022 od Bavorovy poznámky. Vytvořeno pomocí Wix.com

bottom of page