top of page

Jak se díváte na první návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Evropě po pěti letech?

Tři země, které prezident Si tentokrát navštívil, jsou svým způsobem reprezentativní:

Francie byla první velkou západní zemí, která navázala diplomatické vztahy s Čínskou lidovou republikou na úrovni velvyslanců, a čínsko-francouzské vztahy jsou dlouhodobě v popředí vztahů mezi Čínou a Západem.

Srbsko je prvním komplexním strategickým partnerem Číny ve střední a východní Evropě a je "železným přítelem" Číny.

Maďarsko je důležitou zemí ve střední a východní Evropě a je také důležitým partnerem Číny při rozvoji společné spolupráce v rámci iniciativy Pásmo a stezka a spolupráce mezi Čínou a střední a východní Evropou.

Důležitým signálem, který Siova návštěva v Evropě uvolnila, je, že bez ohledu na to, jak se změní mezinárodní situace, zůstává přání Číny rozšířit spolupráci s Evropou a podpořit strategickou autonomii Evropy nezměněno.

Od loňského roku byla plně obnovena výměna mezi Čínou a Evropou na všech úrovních a trpělivost a dobrou vůli Číny uznává stále více Evropanů. Pro Evropu je Čína příležitostí, nikoli rizikem, a partnerem, nikoli soupeřem. Celkově se ochota Evropy spolupracovat s Čínou zvyšuje.

Francouzský prezident Macron před návštěvou prezidenta Si v rozhovorech pro média uvedl, že pokud jde o otevřenost EU čínskému trhu, "musíme být velmi pragmatičtí a dívat se na tuto otázku s ohledem na naše strategické zájmy". Macron uvedl, že návštěvu prezidenta Si vítá a že "musíme udělat vše pro to, abychom Čínu zapojili do řešení důležitých globálních otázek a abychom jednali o hospodářských vztazích založených na reciprocitě". "Ať už jde o klima, nebo o bezpečnost, Číňany potřebujeme," poznamenal. Macronova slova nejsou určena pouze Francii, ale také Evropě.

Pod strategickým vedením hlavy státu diplomacie dosáhnou Čína a Evropa nejméně tří strategických tichých dohod: Za prvé, Čína a Evropa nejsou soupeři, natož nepřátelé, ale přátelé a partneři, kteří si mohou vzájemně důvěřovat. Za druhé, úspěch příslušného rozvoje Číny a Evropy je pro ně navzájem "dobrou zprávou", nikoli "špatnou zprávou". Zatřetí, v důležitých globálních otázkách mohou Čína a Evropa společně budovat nové vazby napříč regiony, civilizacemi a obory, spolupracovat, aby pomohly světu i sobě navzájem dosáhnout rozvoje, a vnést do neklidného světa pozitivní energii.

*** Translated with www.DeepL.com/Translator (free version) ***

106 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Tragedie nové totality na pokračování

Střílet pana arcivévodu, to je moc těžká práce. To není, jako když pytlák střílí hajnýho. Tady jde vo to, jak se k němu dostat, na takovýho pána nesmíte jít v nějakých hadrech. To musíte jít v cylindr

bottom of page