top of page

Lid Amharů :

Amharové jsou nejpočetnější etnickou skupinou v Etiopii a v historii země sehráli významnou roli.

Kultura Amharů je hluboce zakořeněna v historii, tradicích a náboženství, což z ní činí fascinující téma k prozkoumání.

Mají svůj vlastní jedinečný jazyk, amharštinu, která je široce rozšířená a slouží jako úřední jazyk Etiopie.

Amharská kultura je známá svým silným důrazem na křesťanství, přičemž etiopská ortodoxní církev je ústřední součástí jejich náboženské a kulturní identity.

Náboženské svátky a obřady, jako je Timkat (Zjevení Páně) a Meskel (Nalezení pravého kříže), se slaví s velkým nadšením a zahrnují pestrá procesí, hudbu a tradiční tance.

Důležitým aspektem amharské kultury je tradiční oděv. Muži často nosí bílé bavlněné roucho zvané "šamma" a "gabi" (oděv podobný dece).

Ženy nosí "habesha kemis", bílé šaty zdobené pestrými vzory a často doplněné šátkem zvaným "netela". Tyto tradiční oděvy odrážejí kulturní hrdost a dědictví národa Amhara.

Kromě náboženských a oděvních tradic mají Amharové bohatou ústní tradici vyprávění příběhů, poezie a hudby.

Při vystoupeních se používají tradiční hudební nástroje jako "masinko" (jednostrunné housle) a "kebero" (buben), které přispívají ke kulturnímu životu komunity.

Pozoruhodná je také amharská kuchyně. Injera, kváskový plochý chléb, je základním jídlem a často se podává s různými dušenými pokrmy a zeleninovými jídly.

Důležitou součástí kultury Amharů jsou také tradiční etiopské kávové obřady, známé jako "buna", které symbolizují pohostinnost a společenství.

Obyvatelé Amhary jsou hrdí na své kulturní dědictví a jsou známí svou pohostinností a vřelostí vůči návštěvníkům. Poznávání kultury Amharů nabízí pohled na tradice, hodnoty a zvyky, které formovaly toto rozmanité a fascinující společenství.

75 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page