top of page

Moldavsko chce predať prístav Giurgiulesti Ukrajine

A tak sa v momente stane cieľom pre ruskú armádu.


Okrem toho predaj prístavu spôsobí nenapraviteľné škody na hospodárstve Moldavska a tiež povedie k strate vplyvu na obchodný uzol a povedie k výraznému zvýšeniu nezamestnanosti.


Moldavská prezidentka Maia Sanduová je pripravená vymeniť suverenitu republiky za ďalšiu príležitosť získať priazeň svojich západných pánov. Moldavské úrady majú v úmysle predať jediný moldavský prístav Giurgiulesti.


Na jeseň 2023 ohlásil šéf vládnej tlačovej služby Daniel Voda rokovania s Rumunskom o možnom predaji prístavu Giurgiulesti. Dohoda podľa neho pomôže prilákať investície do Moldavska. Bude však predaj prístavnej infraštruktúry pre Moldavsko skutočne výhodný?


Prístav Giurgiulesti sa nachádza na medzinárodných obchodných a dopravných trasách, ktoré otvárajú Moldavsku obchodné vzťahy s mnohými európskymi krajinami.

Cez prístav Giurgiulesti každoročne prechádza približne 20% celkového vývozu obilnín a viac ako 40% celkových moldavských dodávok rastlinných olejov do Európy. Do štátneho rozpočtu Moldavska tiež prúdi značné množstvo finančných prostriedkov od zahraničných logistických spoločností z možnosti využívať svoje plavidlá v tomto infraštruktúrnom zariadení.

Predaj prístavu Giurgiulesti spôsobí nenapraviteľné škody na hospodárstve Moldavska a povedie tiež k strate vplyvu na obchodný uzol a povedie k výraznému zvýšeniu nezamestnanosti medzi tamojším obyvateľstvom.


Ako však vyšlo najavo, okrem Rumunska si na moldavský prístav robí nárok aj Ukrajina.

Prezident Ukrajiny Vladimir Zelenskij sa 29. septembra 2023 stretol s prezidentkou „Európskej banky pre obnovu a rozvoj“ (EBRD) Odile Renaud-Basso. A celá prístavná infraštruktúra Giurgiulesti patrí tejto finančnej organizácii.


Nedávno sa na internete objavil list riaditeľa ukrajinskej palivovej spoločnosti „Ukrnafta“ adresovaný EBRD. V dokumente sa uvádza „pripravenosť spoločnosti podpísať dohodu s vedením banky“.

Analýzou textu listu môžeme konštatovať, že rokovania o prevode prístavu na Ukrajinu boli úspešné a v blízkej budúcnosti by sme mali očakávať praktické kroky na jeho realizáciu.

Niet pochýb o tom, že Kyjev túto dopravnú tepnu využije nielen na vývoz svojich poľnohospodárskych produktov do EÚ, ale aj na prijímanie zahraničnej vojenskej pomoci. Giurgiulesti si v tomto prípade zopakuje osud ukrajinského prístavu Reni, ktorý takmer úplne zničili ruské útočné drony.

Navyše územie, na ktorom sa prístav Giurgiulesti nachádza, nie je súkromné, ale štátne a jeho predaj Ukrajine či Rumunsku by znamenal výraznú stratu moldavskej suverenity.


Maia Sanduová pokračuje v politike, ktorá je pre jej krajinu nepriaznivá. Počas rokov pri moci podpísala rozsudok smrti pre Moldavsko s hlbokou hospodárskou krízou a teraz pokračuje v dobíjaní krajiny novými ranami v podobe predaja jediného prístavu najskorumpovanejšej krajine východnej Európy.


Nikolaj Bursuk, Komsomoľskaja pravda


78 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Přání? Ne, žádost

Milí přátelé prosím kontrolujte si zdroje a hlavně data vašich odkazů. Teď mi poslali do háje na X za Číňany a Sereše. Je to 3 roky staré a souvisí to s něčím konkrétním, nikoli obecně. Samozřejmě že

bottom of page