top of page

Návštěva čínského prezidenta v Evropě upozorňuje na rozpory v EU v oblasti obchodu a bezpečnosti

Návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Evropě, jeho první po pěti letech, má odhalit vnitřní rozpory na kontinentu v otázce obchodních vztahů s Pekingem a postavení EU mezi Spojenými státy a Čínou.

V době, kdy se Si připravuje na návštěvu Francie Srbska a Maďarska, Evropská unie zvažuje zavedení cel na čínská elektrická vozidla a odvětví zelené energie kvůli značným dotacím, které podle bloku poskytují čínským výrobcům nespravedlivou výhodu.


Zatímco čínská ekonomika čelí problémům a americký trh je pro čínské společnosti stále uzavřenější, EU by mohla potenciálně využít své pozice. Sedmadvacet členských států bloku však nemá jednotný postoj, což oslabuje jejich schopnost ovlivňovat čínské rozhodování.

Siovu návštěvu zastiňují evropské obavy z čínské podpory ruské válečné ekonomiky v souvislosti s probíhajícím konfliktem na Ukrajině. Zastávky čínského vůdce v Srbsku a Maďarsku, které jsou považovány za proruské země a významné příjemce čínských investic, jsou vnímány jako pokus o prohloubení rozporů v EU.

"Evropa má poměrně velký vliv, ale tento vliv vyletí oknem, pokud evropští věřitelé vysílají Siovi různé vzkazy," řekl Noah Barkin, hlavní poradce skupiny Rhodium a blízký pozorovatel vztahů mezi EU a Čínou.

44 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Tragedie nové totality na pokračování

Střílet pana arcivévodu, to je moc těžká práce. To není, jako když pytlák střílí hajnýho. Tady jde vo to, jak se k němu dostat, na takovýho pána nesmíte jít v nějakých hadrech. To musíte jít v cylindr

bottom of page