top of page

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny přátelství a spolupráce, Treffpunkt 2024. Odmyslíme-li si v souvislosti s májovými událostmi svérázný, byť tradiční název, považují mnozí občané města i jeho návštěvníci tu akci za krajně nevkusnou. A nejde jen o producírování se v kožených kalhotách a v bílých podkolenkách. Navštívili jsme setkání a ptali se přítomných i těch, kteří o akci příliš mnoho nevěděli.


(...) Oproti minulým ročníkům byl tento posunut až na závěr měsíce – minulý ročník proběhl za účasti zhruba 4000 návštěvníků v polovině dubna. (...)


(...) Pilo se hodně z tupláků, taky se malovala německá vlaječka na tvář. Kraťasy s laclem měli na sobě i čeští teenageři, kteří jinak na sebe nevezmou jen tak žádný folklór. (...)


(...) „Je to skandál, děláme kamarádství s Němci, a pak si hrajeme na osvobození od Němců. To nemohlo být dřív nebo později, ale zrovna pár dní před výročím konce války?“ konstatuje plzeňská důchodkyně. 

Starší muž je ještě razantnější: „Tak už tu můžeme rozvěsit i německý vlajky a hákenkrajc,“ odplivne si. (...)


(...) „Možná příště tu už bude tahle akce přímo v květnových dnech,“ konstatuje další kverulant důchodového věku.

„A ještě se dočkáme evropských unijních vlajek a pochodu německého bundeswehru. Nezdá se vám, že se svět dokonale zbláznil?“ (...)


---

Tak schválně, kdy bude ten příští ročník... možná začne 5. května...? nebo až 8. května...??





66 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Keď láska hory prenáša

Scény, ktoré sa často vyskytujú v rôznych častiach Afriky. Vášnivé americké babičky sa hromadne vyloďujú na čiernom kontinente pri hľadaní mladej krvi a tá na seba nenechá dlho čakať. Mladí ľudia ich

bottom of page