top of page

To všechno udělal ON …

Aneb: Zcela mimořádně zajímavé „Letem světem“ předního ruského ekonoma …

Michail Chazin  20240410

(Překlad Chazinových odpovědí v rozhovoru s americkým kolegou Steve Dudnikem)

 

Palestina

To všechno kolem zorganizovali nedobří lidé, kteří všichni očekávali, že Irán udeří, a oni budou moci odpovídajícím způsobem Izrael bránit – ale Irán nic…!? Navíc jim vysvětlil, že udeří – až přijde čas – zatím ať spí klidně. Víš, Steve, Puškin napsal povídku „Výstřel“, kdy se odvetný výstřel v souboji přeložil na pozdější dobu. A celý vtip je v tom, že Izrael nemá k dispozici dobré řešení. Byl jsem v Diplomatické akademii na velkém semináři k situaci kolem Palestiny a položil jsem jedinou otázku – zda Izrael zaútočí na Libanon. Tamní expert mi řekl, že v podstatě může, ale bude to hloupost. Jistěže to bude hloupost.

 

Celý problém spočívá v tom, že ta teroristická operace loni 7. října byla skvěle organizovanou provokací proti Izraeli. Zatím Izrael chrání zázraky, protože tam už bylo několik krajně nebezpečných momentů, které mohly vést k nanejvýš negativním následkům. Izraelský útok na iránský konzulát byla chyba, a to především s hlediska Američanů, protože mi poslední blbec chápe, že pokud lze zaútočit na iránský konzulát, je to možné i na americký. A to je problém, s nímž si neví rady. Přitom s tím Američané nemají nic společného a vůbec se jim to nehodí, protože chápou, negativní důsledky takového činu. Je to jako v tom vtipu: „…Kdo bude podvádět, tomu rozbijeme tu jeho drzou zrzavou hubu!“. A všichni tomu rozumí – všichni.

 

Ruka Londýna

Udělal to Londýn, Londýn to udělal – stejně jako operaci v „Crocus City“! Jak operaci Hamásu 7. října 2023 v Izraeli, zorganizoval Londýn, tak i operaci v Bělgorodské oblasti před volbami připravil Londýn. To už všichni vědí. Lidi jsou lidi a chápou v mezích svých schopností. A když lidem namluvíš něco, co nezapadá do jejich chápání světa, znervózní. Buď jsou to idioti, kteří nic nechápou, nebo je to nějaký hajzlík, který říká nepravdu – a psychologicky snazší je jim namluvit, že je to nějaký hajzl. Takže oni jim nabízí jednoduché vysvětlení, že za všechno může Netanjahu. Ten jistě má na svědomí leccos a pokud sletí z funkce premiéra, tak půjde sedět a bude s ním konec.

 

Takže mu různí nedobří lidé vysvětlili, že pokud udělá A.B.C.D., tak ho zavřít nemusí. A on začal děla ono A.B.C.D., což je útok na Libanon, protože pokud se uskuteční, tak je s Izraelem bezpečně konec. A jemu říkají: - podívej se, pokud budeš sedět v base, tak jaký je pro Tebe rozdíl, zda Izrael je nebo není? Pro Tebe je lepší zůstat na svobodě, protože i když Izrael nebude, ty budeš na svobodě. To je velmi těžké místo, kdy je volba velmi složitá. To není fantazie, ale popis toho, jak ten systém funguje. Kdo, co, jak říkal, čím ho vydíral, není podstatné, ale fakt, že má Netanjahu svázané ruce i nohy, je nesporné.

 

A ty si, Steve představ, že v Bílém domě sedí lidé, pro které je likvidace Izraele ztrátou kotvy, přes kterou oni na Středním Východě pracují, protože Irán nekontrolují a nikdy nekontrolovali. Irán je ochoten se dohodnout – ale poslouchat, to ne. Saudská Arábie už je neposlouchá a co Turecko? Co s ním bude za 2-3 roky při inflaci  bezmála 70%. A v této situaci má Washington vztahy s Londýnem nejen špatné, ale velmi špatné. Proto americký ministr obrany Austin požádal velmi kategoricky Ukrajince, aby neútočili na ruské ropné rafinerie. Jseš si, Steve, jist, že to stříleli Ukrajinci? Víš přece, že dnes řídí ukrajinské vojenské velení Londýn. To Američané Ukrajincům řekli, že pokud budou na tomto místě poslouchat Londýn, budou prachy – jinak ne. Proč? No - protože americké volby…

 

USA

Tady je třeba trochu pohovořit o situaci v zemi zvané USA. Přede dvěma měsíci Larry Summers, o němž všichni vědí, že je jakýmsi symbolem demokratické korupce, stejně jako Dick Chenney je symbolem korupce republikánské – není vůbec důležité, co tam bylo. U nás zlí jazykové tvrdí, že nikoli nám neznámý Anatolij Čubajs (tehdy místopředseda ruské vlády)  vozil Clintonovu ministru financí Larry Summersovi diplomatickým letadlem do Švýcarska kufry s hotovostí – tak tvrdí zlí jazykové. Tak tento Larry Summers se spolupracovníky napsali článek, v němž vysvětlují, že inflace v USA nejsou ohlašovaná 3%, ale podstatně víc. Nikdo ho k tomu nenutil, on jen publikoval vědeckou práci, ale pokud se něco pos-re, tak Larry Summers z toho vyjde „v bílém fraku“. Abys tomu rozuměl, on má dva problémy by velmi rád vyřešil. Promiň, ale já jsem, na rozdíl od Tebe, viděl maloměstské židy. Tys je neviděl, protože jsi žid bucharský – ale, promiň Tys vlastně Aškenázy, takže taškentský. Takže celé kouzlo spočívá v tom, že by se opět rád stal velkým politickým náčelníkem a chtěl by dostat medaili na památku Nobela – proč ji má Bernanke a on ne? A z toho důvodu dál hraje hry – až se to podělá, tak on řekne – podívejte se, ale já jsem na to upozorňoval! No, a bude nobelovka, a třeba pozice předsedy FED, nebo jiná. Můžeme se takové logice smát, ale taková ona je.

 

No a v této situaci (ty víš, že vědecké články nikdo nečte) najednou Bloomberg vydá tento článek – podívejte se, inflace je podstatně vyšší než se tvrdí – proč to udělali? No a včera, předevčírem dvě americké banky GoldmannSachs a American Express snižují depozitní sazbu. I blbec chápe, že to znamená, že FED bude v červnu snižovat sazbu – a všichni pochopí, že to Larry Summers zjistil dřív. Dokonce i oficiální % inflace stouplo, což znamená, že by se měla zvedat sazba. To ale nejde při dvouletém poklesu ekonomiky. Máme-li Summersovi věřit a v červnu FED sazbu sníží, začne šílená inflace. Znamená to, že FED chápe, že udržet situaci do podzimních voleb se nepodaří a řekli si, že je lepší vysoká inflace a podpora reálného sektoru než totální propad ekonomiky. Uvidíme, co budou dělat dál.  

  

 Jihovýchodní Asie

Chápej, že teď může lhát Indie, mohou lhát američtí experti. Ale představ si na chvíli, že jsi člověk, který dostává americký grant na snížení dodávek ruské ropy do Indie. Abys dostal příští tranši, musíš ukázat výsledek. Takže zavoláš na univerzitu, kde sedí nějaký expert a ty mu nabídneš 30 tisíc dolarů, když ukáže, že ruský export poklesl. Ten se krátce zamyslí a řekne: - padesát. Na to se zamyslíš ty a řekneš, že doře. Chceš mi říci, že něco takového není možné? Dnes is všichni zahrávají se všemi. Takový Pákistán, je zemí, kterou se především USA snaží odtrhnout od Číny a Londýn tady spolupracuje s Čínou. Nebo k čemu je Saudské Arábii Čína? Ona stejně u ní bude nakupovat ropu ve velkém. Proto je tu složitá otázka, na níž není jednoduchá odpověď.

 

Hegemon

Problém je v tom, že dřív byl hegemon a vše bylo jasné. Buď to bylo rozhodnutí hegemona, ačkoli byly také detaily, kdo zaplatí. Stejně jako v předchozí historce – grant - zaplatili – zfalšovali statistiku, a hurá! No a v závažných otázkách bylo jasno – hegemon. Anebo kdosi hegemonovi zaškodí – příkladně mu kopneme do kotníku, on zvedne nohu, my mu sundáme botu, v ním má diamanty – a hurá pryč. Ale dnes? Co když je těch potenciálních hegemonů deset? Tady se vyznat, který z nich je s kým a proti komu, ne naprosto nemožné. Proto se musíme pokoušet analyzovat systémové kroky, zatímco konkrétně co, kdo komu, kde a za co zaplatil – zbytečné úsilí.

 

Evropa:

 

Francie

Macron má mnoho zvláštností, přičemž hlavní spočívá v tom, že mu končí kadence. Takže kdo on vlastně je – exprezident Francie? Za prvé, v tom případě ho lze zavřít a za druhé nemá žádnou autoritu. On sám je člověkem Rotshildů, ale oni mají teď spoustu vlastních starostí.

 

Británie

Windsorové sedí na zradě a za to jsou po skupinách likvidováni a na druhé straně celá ta londýnská parta v mnohém ve světě pracovala přes agenturu tajných služeb, ale krom ní měli silnou síť chasidské diaspory. Chasidé jsou naši židé, kteří putovali přes Kavkaz do Chazarie… - a najednou jim došlo, nejspíš vlivem celého toho bordelu, který způsobili liberálové, tak si uvědomili, že se bude hledat viník. A c historii v devíti případech z deseti za viníky označí koho?... – Takže chasidská diaspora, kterou, pokud se nevzpamatuje, budou ji řezat. Takže se zamyslela na tím, s kým vlastně jsou nebo mají být…

 

Turecko

Pokud máš 70% inflaci jako Turecko, tak je lidem zle. Kdyby tak měl velkou exportní ekonomiku… ale Turecko má už několik let zahraničně-obchodní deficit, životní úroveň klesá a lidu se to nelíbí a říká Erdoganovi, že už ho s těmi svými projekty Velkého Turanu unavuje, aby toho nechal. A co udělal on? Pokusil se od Američanů půjčit peníze na zvýšení zbrojní výroby – energie i vody má dost … Ale problém je v tom, že ty peníze nestačí a krom toho už má šílené dluhy, které musí vracet. A je otázka, jak dlouho ještě vydrží Ukrajina, jíž se ty zbraně chystá prodávat? Navíc jdou zvěsti o jeho nevalném zdravotním stavu a v zemi po jeho prohře v místních volbách hrozí nebezpečí občanské války… A je třeba vědět, že má velmi silný muslimský tým a vzpomínáme si, jak se bil v prsa a vykřikoval, že patří také k Muslimskému bratrstvu. A Hamás, to je Muslimské bratrstvo, takže pokud řekne, že je s Izraelem, tak všichni tito s ním udělají co? A pokud řekne, že půjde bránit své muslimské bratry, tak mu s Izraelem nic nevyjde – takže si zahrával… No, oni jsou si v tomto smyslu podobní s Macronem.

 

Srbsko

V otázce Srbska je právě otázka, kde může být klidno, tak Srbsko má zřejmé nepřátele v podobě EU, Chorvatska, USA a ty, kteří anektovali Kosovo, tedy Albánce. Ovšem USA nejspíš z Evropy odejdou, protože pro ně přestává být zajímavá a mají jiné problémy. Naskýtá se otázka, kdo bude v tomto regionu dominovat. Jsou dvě země, které mohou začít dominovat, protože mají nějakou možnost a spojence – je to Srbsko a Maďarsko. Ty sice mezi sebou mají územní spory. Srbsko odstřihlo od Maďarska Vojvodinu, což je u ní problém.

 

Maďarsko

Ale Maďarsko má takových problémů víc – chce odebrat od Rumunska Transylvánii a potřebuje přístup k moři – a proto se přikláním k možnosti, že se se Srbskem výborně dohodnou, a to na úkor Chorvatska. Je to jen hypotéza nemající zřejmý základ kromě toho, že Orbán otevřeně hovořil o potřebě přístupu k moři. A Maďarsko si to zaslouží. Ovšem přístup k moři jinak než přes Chorvatsko pro Maďarsko možný není. Je jasné, že bojovat s Chorvatskem jeden na jednoho pro Maďarsko výhodné není, ale Srbsko má s Chorvatskem složité vztahy. A tady by se to mohlo přirozeně podařit.

 

Rumunsko

A Rumunsko by mohlo uchránit Transylvánii, pokud by mělo dobré vztahy s Ruskem. Ale to chce utrhnout Moldávii a k Rusku se chová špatně. Proto si myslím, že Rumunsko bude mít velké problémy. Na ukrajinu se moc spoléhat nemůže. Proč UK dosud nenapadla Podněstří? Ono Rusko před teroristickou akcí v Crocus City velmi mnohé neudělala. Ale britská vojenská základna byla zničena po „Crocusu“ a všichni chápou, že Rusko má ještě mnohé dosud neaktivované páky. Proto si myslím, že příkaz byl velmi strohý: - Podněstří a Moldavii nechat na pokoji. Takže Rumunsko má povoleno víceméně legálními metodami Moldávii získat, ale nejspíš se mu to nepodaří. Oni Moldavané nechtějí být Rumuny. A já je plně chápu, protože Rumunsko nebylo v 16.století, zatímco Moldávie byla, nebylo v 17., a objevilo se až v polovině 19. století, ale Moldávie celou tu dobu existovala. Takže pojďme půlku Rumunska připojit k Moldávii s hlavním městem Tiraspol a vrátíme se k cyrilici, kterou se moldavština dosud v Podněstří píše.

 

EU

Chápej, že v oni tam v Evropě jsou v hlubokém pomatení, všechny ty fon Leyen, Scholzové apod…- už vůbec nemluvím o Macronovi. Já vůbec nechápu čím přemýšlejí – oni žijí ve vymyšleném světě fantazií a z těch fantazií vychází ve svém počínání. A pak při srážce s realitou žasnou, jak je to možné… To, že by se měli učit rusky, je zřejmé, ale to jim dnes nevysvětlíš. No a zítra …

 

Vatikán

To je velmi silný hráč, ale má hromadu různých slabostí, z nichž hlavní je naprostá absence řídící elity pro nové podmínky. Oni by, obecně vzato, mohli převzít vládu v Evropě – ale co s ní dál budou dělat, tam je absence jakékoli myšlenky a s tím je třeba počítat.

 

Olympijské hry

Situace je asi taková, že když velmi mohutná síla začne prohrávat, tak začíná zapojovat všechny možné mechanizmy. My vidíme, že Londýn prohrává „Judejský globální projekt“, přičemž prohrává i u sebe vevnitř, protože se od něj, dle všeho soudě, odštěpila chasidská diaspora. Má problémy se zemskou aristokracií, jsou tam staré elity, které si kladou otázku, co dělat a jak dál žít. Proto se Londýn uchyluje k takovým prudký krokům a proto nevylučuji velkém teroristické akce, velmi pravděpodobně v Evropě, ale teoreticky i v USA.

 

USA (podruhé)

Nevylučuji, že lidi, kteří budou odpovídat za tento ekonomický propad, možná neupozornili nebo jim něco neřekli, mohou na to zareagovat … Ekonomové ale nemohou organizovat teroristické akce. Ty mohou oprganizovat lidé, obecně vzato, v okolí Bidena, kterým je naprosto jasné, že pokud Biden odejde, aniž by vyhrál volby, tak je nejen zavřou, ale zavřou je na doživotí. Teoreticky je to možné, prakticky nejsem na to expert a mohu jen konstruovat nějaké asociativní analogie. Jediné, co mohu říci je, že pravděpodobnost takového druhu událostí silně stoupla. Tak jsem to ostatně napsal i 10.září roku 2001 v Daytonu, ve státě Ohio. Nepsal jsem, že bude teroristický akt, ale napsal jsem, že je velmi pravděpodobné, že se takové události mohou brzy stát …

 

Překlad:               st.hroch               20240414

160 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Neverím v náhodné atentáty

Neverím v náhodné atentáty na hlavy vlád. Hoci poznáme veľa príkladov zo života rôznych krajín, keď sa pokusy o atentáty na premiérov a dokonca aj samotné atentáty snažili prezentovať ako činy samotár

bottom of page