top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (10. 5. 2024)

Zákon na záchranu Pětidemolice spěchá, proto je třeba mimořádná parlamentní slezina

Sněmovna o volbě poštou z ciziny

Sněmovna schválila ve čtvrtek zhruba 6,5 hodiny od začátku jednání program mimořádné schůze svolané z podnětu vládního tábora k dalšímu kolu debaty o zavedení možnosti korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí. Jednání pak přerušila v noci v 1.00.

Mimořádná schůze pokračuje dnes. Zabývá se 2.čtením volební novely, v níž mohou podávat poslanci pozměňovací návrhy.

ANO neúspěšně navrhlo odklad 2.čtení na září. Tím by se začátek účinnosti novely pravděpodobně odsunul až za volby do sněmovny v přístím roce.

A proto je takový odklad nepřípustný. Pětidemolice toho musí ještě tolik zařídit pro „páneška“ a domácí voličstvo si nasírá na 200% a přesčas..

K volbám do EP častěji kvůli vládě

Nejčastějším důvodem pro účast ve volbách do Evropského parlamentu (EP) je pro Čechy snaha vyjádřit názor na vládu (37%). Touhu ovlivnit směr a obsah politiky EU uvedla 1/3, 30% chce, aby se v Unii řešily konkrétní problémy jako změna klimatu, migrace či ekonomika. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos.

O volby do EP se zajímá 6 z 10 Čechů. Rozhodně se hodlá zúčastnit 38% dotázaných, dalších 30% se spíše chce zúčastnit. K volbám se chystají častěji muži, lidé nad 65 let a lidé z Prahy.

Při výběru se 47% řídí "důvěryhodností kandidátů", 1/3 dle konkrétních otázek.

Ano, vláda nasírá stále víc lidí a proto jsou pro záchranu „liberální“ demokracie nezbytné korespondenční volby. Když nám Pětidemolici nezachrání už ani její vlastní obelhávaní voliči, zařídí to „světoobčané“ z daňových rájů a Ameriky, kterým se normálně nechce zvednout zadek a dojet volit na ambasádu. Kdo jiný by to měl dělat, že?


»Máš zaplacené daně, uhlíři? A na příští rok?« Platíme prý ještě málo!

Daň z nemovitosti stále pod průměrem EU

Základní sazby daně z pozemků, staveb i bytů vzrostly v průměru o 80 %. Nové výměry rozesílá finanční správa do datových schránek, na přihlášený e-mail, případně poštou lidem, kteří datovou schránku nemají a e-mail nepřihlásili; nejpozději 24.5. Někteří zaplatí i násobně víc, obce mohou místním koeficientem daň zvýšit. Výnos zůstává obcím.

Lhůta pro zaplacení je do konce května. Převyšuje-li daň 5000 Kč, finanční úřad ji rozdělí do dvou splátek. V ČR je daň stále relativně nízká, tvoří 0,5% daňových výnosů. Nižší podíl má Rakousko, Lucembursko a Malta. Průměr EU je 3%.

Zajímavé, když jde o ceny a daně, to se ekonomičtí „experti“ i spřátelené redakce ohánějí (a dožadují) srovnávání s Error unií. Jak jde o platy, důchody a náhrady škod, je rázem jakékoli srovnávání nežádoucí.

Ještě by to mohli přepočítat na piva, případně krabičky cigaret, což je oblíbená manipulační technika při zdůvodnění libovolného zdražování, naznačující, že „póvlu“ stačí jen míň chlastat a kouřit a bude mít peněz dost.


Stížnost k ÚS kvůli vývozu viru Rusku

MPO loni nepovolilo výrobci veterinárních vakcín vyvézt do Ruska virus prasečího moru kvůli obavě, že Rusko by mohlo vzorky zneužít při výrobě biologických zbraní. Výrobce podal žalobu, kvůli které se Městský soud v Praze obrátil na Ústavní soud. Navrhuje zrušit část zákona o obchodu se zbožím dvojího užití (pro civilní i vojenské účely), podle níž neudělení vývozního povolení nemohou přezkoumávat soudy.

Výrobce chtěl dál vyvážet vakcínu proti erysipelu a moru prasat. Rusko ale nově stanovilo povinnost uložit vzorek viru v ruské sbírce kmenů mikroorganismů.

Jj, Rusové určitě vyrobí biologické zbraně úplně ze všeho prostě proto, že to jsou Rusové a mají to v povaze. Proto přeci hodný „strýček Sam“ postavil a provozoval všechny ty „neexistující“ biolaboratoře na Ukrajině.. a leckde jinde v bývalém SSSR.


Zalužnyj bude velvyslancem v Londýně

Ukrajinský prezident Zelenskyj propustil z vojenské služby bývalého hlavního velitele ozbrojených sil Zalužného. Generál bude velvyslancem v Británii, zatím není jasné, kdy se funkce ujme.

Zalužnyj stál v čele armády do února, ze služby byl propuštěn "ze zdravotních důvodů", píše se v oficiálním nařízení.

Jo „ze zdravotních důvodů“? Tak to jo, to je jasné. Zkrátka Zalužnému ruplo v bedně po všech těch pitomostech, kterých se „Khaki triko“ a jeho západní loutkáři dožadovali. A SBU mu na to nasadila domácí gumoléčbu..


Zelenskyj odvolal šéfa bezp. úřadu

Ukrajinský prezident Zelenskyj odvolal z funkce šéfa státního bezpečnostního úřadu Rudě, který má na starosti ochranu nejdůležitějších činitelů v zemi. Propuštění Rudě dle médií souvisí s odhalením skupiny ruských agentů, kteří podle ukrajinské civilní kontrarozvědky (SBU) plánovali atentát na Zelenského.

No, když to říká důvěryhodná SBU, tak to ani nebudu požadovat, aby pravdivost odpřisáhli na hrob „nemrtvého“ Babčenka.

Londýn omezí diplomaty Ruska

Británie vyhostí ruského vojenského přidělence v Londýně, zruší diplomatický status některých nemovitostí spojených s Ruskem a omezí délku platnosti ruských diplomat. víz. Vláda reaguje na škodlivé aktivity Moskvy v Británii i jinde v Evropě, řekl ministr vnitra.

Po stručné zprávičce o britonské provokaci teď už jen čekám na masivní mediální řev o nepřípustném omezování diplomatického zastoupení Malé Británie, až Rusko přijme reciproční opatření vůči britonským diplomatům, nemovitostem a délce diplomatických víz.


Bílý barák se tak těžce zamiloval do „hrozeb pro národní bezpečnost“, že je vidí úplně všude.

Po čínských mobilech a sociálních sítích teď chudinku Ameriku ohrožují i čínské elektrovehikly.

USA chystají cla na e-auta z Číny

USA připravují cla na dovoz elektromobilů, baterií a solární techniky z Číny, píše agentura Bloomberg. Bílý dům v únoru oznámil, že USA prošetří, zda dovoz z Číny nepředstavuje hrozbu pro národní bezpečnost. Auta podle něj shromažďují velké množství citlivých údajů o řidičích a pasažérech a využívají své kamery a senzory k zaznamenávání informací o infrastruktuře.

Prezident Biden se před volbami snaží oslovit pracovníky automobilek. Několik senátorů jej vyzvalo, aby zavedl embargo na dovoz levných e-aut z Číny.

A protože v Bílém baráku (zatím) nechystají zákaz, ale dovozní cla, mělo by každému kromě novinářů být zřejmé , že „hrozba národní bezpečnosti“ a kecy o kamerách, senzorech a citlivých údajích pasažérů jsou jen kamufláž naprosto klasických ochranářských cel amerických „odstraňovačů obchodních bariér“.

77 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Ach,jaj! (povzdych)

https://twitter.com/i/status/1792577996886274230 No ! Tiež to nemáte ľahké,bratia Česi a Moraváci.

bottom of page