top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (2.5.2024)

Tradičně Odpovědně Prosperující partička si vybrala nového ministra pro vědu a výzkum. A opět neomylně trefila do černého.

Tuleja stáhne některé články

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články, které vyšly v časopisech zařazených na Beallův seznam tzv. potenciálně predátorských časopisů. Uvedl to na síti X s tím, že texty pocházejí z roku 2015. Zpětně vnímá, že měl více zkontrolovat kvalitu nakladatelství, kde články vyšly.

Takzvané predátorské časopisy zaplavují akademické prostředí irelevantními texty, které nesplňují základní náležitosti odborných textů.


Napoleon Macron stále touží po tažení do Ruska.

Macron nevyloučil vyslání vojáků

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru s týdeníkem The Economist opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek na Ukrajinu. Stát by se tak podle něj mohlo v případě, že by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev o pomoc požádal. O rozhovoru informuje agentura AFP.

„Pokud by Rusové prolomili frontovou linii, pokud by existovala ukrajinská žádost - což dnes není ten případ - měli bychom si legitimně tuto otázku (o pomoci) položit," nechal se slyšet Macron, který se podobně vyjádřil už několikrát.

Jj, chce to operaci Grande Armée II. Už má Kim Jon Napoleon vybraný nějaký ostrov, kde by chtěl být po válce internován?


USA: Rusko nasadilo dusivé plyny

USA obvinily Rusko z porušování úmluvy o chemických zbraních. Podle Washingtonu Rusové proti ukrajinským vojákům nasadili zakázanou dusivou látku chlorpikrin i plyny k potlačování nepokojů.

„Použití těchto chemických látek není ojedinělým incidentem a je pravděpodobně vedeno snahou ruských sil vytlačit ukrajinské síly z opevněných pozic a dosáhnout taktických zisků na bojišti,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

Ministerstvo uvalilo sankce na asi 10 ruských subjektů, které se podílejí na výrobě či používání chemických zbraní.

Rusové vítězí a protože jim po raketách, dělostřelecké munici a hlavních děl už nejspíš došly i polní lopatky, „logicky“ nasadili „chemické zbraně“. Stejně jako to vždycky udělá Asad.


USA se pustily do vylepšování svých obchodních vztahů s Čínou rázně a bez jakýchkoli okolků.

USA uvalily sankce vůči Rusku a Číně

USA uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně s ruskou válkou proti Ukrajině a jsou namířeny proti obcházení předchozích západních sankcí, například prostřednictvím čínských subjektů.

Sankce vyhlášené ministerstvem financí se tak vztahují i na 20 firem se sídlem

 v Číně a v Hongkongu a rovněž zahrnují téměř 60 subjektů v Rusku, Ázerbájdžánu, Belgii, Turecku, Spojených arabských emirátech a na Slovensku, které jsou viněny z toho, že Moskvě umožňují „pořizovat si zoufale potřebnou technologii a vybavení ze zahraničí“.

Ano, bez čipů z ukrajinských praček a dovozu úplně všeho - protože Rusové přeci umí jen pálit samohonku - by letošní oslavu vítězství na moskevském Rudém náměstí organizovala ukrajinská vláda s podporou US ambasády. „Hajgly lajlkly!“

Blinken v Izraeli:Nadešel čas na dohodu

USA jsou odhodlány co nejrychleji dosáhnout příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Při jednání s izraelským prezidentem Herzogem to prohlásil ministr zahraničí Blinken. Ten později jednal i s premiérem Netanjahuem, mj. o humanit. pomoci v Pásmu Gazy.

„Jsme odhodláni dosáhnout příměří, které zajistí návrat rukojmích domů. Jediný důvod, proč toho ještě nebylo dosaženo, je Hamás,“ řekl Blinken.

Naznačil, že Izrael má „lepší řešení“ než rozsáhlou vojenskou operaci v Rafáhu, aby se "vypořádal se skutečnou výzvou, kterou Hamás nyní představuje“.

Jj, to „lepší řešení“ si umím docela plasticky představit. Akorát se mi do té představy bůhvíproč furt pletou dvě notoricky známá jména: Artur „Bomber“ Harris a Curtis LeMay.


Zabito nejméně 34.596 Palestinců

Ve válce v Pásmu Gazy zahynulo od loňského října v důsledku bojů nejméně 34.596 Palestinců a dalších více než 77.800 utrpělo zranění. Informovaly o tom ve čtvrtek místní úřady ovládané palestinským hnutím Hamás.

Válku rozpoutal loni 7. října Hamás svým teroristickým útokem na jižní Izrael, při němž palestinští ozbrojenci zabili téměř 1200 lidí a 253 dalších unesli do Pásma Gazy jako rukojmí. Dodnes jich podle izraelských úřadů zadržují 129, nejméně tři desítky z nich však už zřejmě v zajetí zemřely.

Dějiny Palestiny a Izraele momentálně začínají 7. října 2023. Před tím se nic důležitého nestalo. Vlastně před tímto datem ani nic takového neexistovalo.



132 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page