top of page
oh

Z teletextu ČT-09 (4. 10. 2024)

STAN zavádí vnitrostranické „penzijní“ připojištění funkcionářů.

STAN navrhl do čela MMR Kulhánka

Vedení Starostů a nezávislých (STAN) navrhlo do čela ministerstva pro místní rozvoj (MMR) končícího karlovarského hejtmana Petra Kulhánka. Rozhodlo o tom na čtvrtečním jednání ve sněmovně.

Kulhánek by měl v pátek jednat s premiérem Fialou, v pondělí má stejně jako kandidát STAN na ministra průmyslu Vlček schůzku s prezidentem Pavlem. V úterý je má Pavel jmenovat ministry.

Fiala v ČT řekl, že nový šéf MMR musí opravit stavební řízení či pracovat na obnově po povodních. Za výhodu pokládá, že STAN navrhuje hejtmana.


Odboráři z veřejného sektoru to „vyhráli“ - tedy pokud zrovna nepracují ve školství. SebeStředula opět dal na fialovou slibotechnu.

Platy ve veřejném sektoru vzrostou

Platy ve veřejném sektoru vzrostou příští rok o 1400 Kč. Vláda se na tom dohodla s odbory, řekli premiér Petr Fiala (ODS) a šéf ČMKOS Josef Středula. Dohodu oba označili za dobrý kompromis. Odbory podle Středuly zruší stávkovou pohotovost, důvod pro ni pominul.

Dohoda se týká platových skupin jedna až čtyři. U skupiny pět, která se týká pracovníků ve školství, ještě bude vláda s odbory jednat o tom, jak přesně se mzdové prostředky rozdělí, řekl Fiala. Čtvrteční dohoda by neměla mít vliv na vyhlášenou stávku justičních odborů.


Zato zaměstnance soudů don Pablo ani s elektrotechnickou podporou nepřesvědčil.

Schůzka neodvrátila stávku na soudech

Schůzka ministrů spravedlnosti a financí Pavla Blažka a Zbyňka Stanjury (oba ODS) s justičními odbory neodvrátila ohlášenou třídenní stávku zaměstnanců soudů.

Ministři odborářům slíbili, že jednání o platech budou poté pokračovat. Ještě před trvalou změnou tarifů je možným řešením příplatek, který by musela schválit vláda. Odbory po protestu zůstanou ve stávkové pohotovosti. Odbory kvůli podprůměrným platům vyhlásily třídenní stávku od příštího pondělí do středy.


O předsednickou sesli lidovců se hlásí 2T - teolog a traktorista toužící skládat účty.

Na šéfa lidovců Jurečka a Výborný

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka chce na volebním sjezdu strany za dva týdny obhajovat funkci předsedy KDU-ČSL. Své rozhodnutí oznámil ve čtvrtek na celostátním výboru KDU-ČSL.

O post se chce ucházet také bývalý předseda strany a ministr zemědělství Marek Výborný. V pondělí ho nominovala silná jihomoravská krajská organizace.

Jurečka považuje za fér, aby mohl složit účty z toho, co jako předseda dělal. Předsedou je od roku 2020, kdy vystřídal Výborného. Ten po necelém roce ve funkci skončil z rodinných důvodů.


To u SOCDEM se do boje o funkci nejvyššího hrobníka hodlá zapojit Dienstbier.

Dienstbier se střetne s Maláčovou

Bývalý ministři Jiří Dienstbier a Jana Maláčová se přihlásili o funkci šéfa Sociální demokracie (SOCDEM), kterou obsadí víkendový sjezd strany v Hradci Králové. Někdejší vládní ČSSD se po vypadnutí ze sněmovny koncem r. 2021 pokoušela získat zpět přízeň voličů s novým názvem a pod vedením Michala Šmardy, její preference se ale v průzkumech dlouhodobě pohybují pod 5% hranicí.

Pokud ho partajní šíbři na sjezdu prosadí, bude to víc všeho, co sociální demokracii dostalo ze sněmovny: víc EU, víc proamerické rétoriky, víc pohlaví, víc grýndýlu, víc co nejmenších utlačovaných menšin, víc „liberální“ demokracie (pouze pro „liberály“), víc války na Ukrajině a víc Brusele.. Klasická Sobotkova politika bez Sobotky.


NRR k navrženému rozpočtu

Národní rozpočtová rada (NRR) vyjádřila pochybnosti o některých položkách návrhu státního rozpočtu na příští rok. Vláda je podle ní příliš optimistická v očekávání výnosů z emisních povolenek nebo příjmů z dividend od firem s majetkovou účastí státu.

Rada upozornila i na nesoulad mezi současnými pravidly o podpoře obnovitelných zdrojů energie a objemem peněz na podporu v rozpočtu. Vláda návrh rozpočtu schválila minulý týden, stát by měl hospodařit se schodkem 241 miliard Kč.

Tak vám nevím.. Neměl modruh Signál I. Fiala náhodou s Bartošem odvolat ještě nějaké další ministry?


Bidenův teleprompter usilovně „deeskaluje“ situaci na Blízkém Východě..

Biden: Možný útok na íránskou ropu

Spojené státy a Izrael podle amerického prezidenta Bidena diskutují o možnostech útoků na íránskou ropnou infrastrukturu. Ve čtvrtek však podle Bidena nepřijde odveta za úterní íránský raketový útok na Izrael.

Ve středu Biden řekl, že nepodporuje možný útok na íránská jaderná zařízení, o němž uvažují někteří izraelští politici. Tel Aviv opakovaně pohrozil odvetou, která bude pro Írán „bolestivá“.

Rozšíření války do celého blízkovýchodního regionu se dá zabránit, je třeba ale udělat ještě hodně, řekl Biden.

Jj, bylo by toho třeba udělat hodně. Já bych doporučoval začít tím, že by na vlády do konfliktu zamontované nastoupil tým MUDr Chocholouška. Rychle a důrazně.


Skupina G7 vyzvala k zastavení bojů

Skupina zemí G7 ve čtvrtek v prohlášení k situaci na Blízkém východě vyzvala k ukončení bojů v Pásmu Gazy i Libanonu.

Lídři USA, Británie, Francie, Německa, Itálie, EU, Japonska a Kanady vyzvali všechny regionální aktéry, aby jednali umírněně a zodpovědně. Odsoudili také úterní íránský raketový útok Izraele, jehož bezpečnosti vyjádřili podporu.

Podle agentury Reuters skupina zemí G7 zvažovala po úterním íránském útoku nové sankce, v prohlášení však zmíněny nejsou.

Jednejte umírněně a zodpovědně - nechte se Izraelem ostřelovat a bombardovat bez námitek. Vzdejte se, nic se vám nestane!


Izraelský úder v centru Bejrútu

Izraelská armáda pokračovala v leteckých útocích proti Hizballáhu i ve čtvrtek po půlnoci. Útočila v Bejrútu, jižním Libanonu a v údolí Bikáa. Nejméně 9 lidí zemřelo v centru Bejrútu, uvedly úřady. Další údery provedl Izrael na Bejrút a okolí i odpoledne.

Vojáci libanonské armády poprvé od začátku izraelské pozemní operace opětovali střelbu poté, co byl jeden z nich zabit při izraelském úderu proti armádnímu stanovišti v jižním Libanonu.

Hizballáh během dne vypálil další desítky raket na sever Izraele.

No vida, podle izraelských „sebeobránců“ už zřejmě patří k Hizballáhu i pravidelná libanonská armáda.


Izraelci zabili šéfa vlády Hamásu

Izraelská armáda oznámila, že v Pásmu Gazy zabila šéfa tamní vlády, jenž byl pravou rukou lídra palestinské teroristické organizace Hamás v Gaze Jahjá Sinvára. Rúhí Muštahá byl zabit před třemi měsíci na severu Pásma Gazy spolu se dvěma vysokými bezpečnostními činiteli Hamásu. Informoval o tom server The Times of Israel.

Nejméně 16 lidí bylo zabito při izraelském úderu na uprchlický tábor ve městě Tulkarm na Západním břehu Jordánu. Ve čtvrtek to sdělily palestinské úřady. Izraelská armáda potvrdila, že útok provedla, ale neuvedla podrobnosti.

Prostě si vybombardujeme, koho se nám zachce - k tomu žádné podrobnosti netřeba. Beztak to jsou všichni teroristi..


Nový nejvyšší papoušek NATO „Teflonový Mark“ si vyrazil na Ukrajinu. Povinná návštěva zástupné armády NATOmanů se podle očekávání zvrhla na další přehlídku žádostí „Khaki trika“ o „ukrajinské vítězství“ - například přímým zapojením NATO do „obrany ukrajinského nebe“.

Rutte jednal se Zelenským v Kyjevě

Ukrajinský prezident Zelenskyj ve čtvrtek v Kyjevě jednal o situaci na bojišti a o tzv. plánu vítězství s novým generálním tajemníkem NATO Ruttem. Ten na Ukrajinu přijel dva dny po svém nástupu do vedení Severoatlantické aliance.

Podle serveru Ukrajinska pravda Zelenskyj vyjádřil naději, že západní spojenci Kyjeva změní svůj postoj k ochraně ukrajinského nebe, a jako příklad uvedl pomoc Izraeli při íránském útoku.

Na Ukrajinu dorazil další raketový systém protivzdušné obrany Patriot, s jehož předáním souhlasilo Rumunsko.


Error komis: Národní suverenita porušuje právo EU.

EK se rozhodla zažalovat Maďarsko

Evropská komise se rozhodla zažalovat Maďarsko, protože se domnívá, že jeho zákon na ochranu národní suverenity porušuje právo EU. Evropská komise to oznámila ve svém prohlášení.

Maďarský parlament schválil zákon loni v prosinci, podle vládní strany Fidesz je nezbytný k ochraně před zahraničními politickými zásahy. Zákon mimo jiné zakazuje zahraniční financování stran ucházejících se o hlasy ve volbách a zavádí v této souvislosti až tříleté tresty vězení. Norma také počítá se vznikem úřadu pro obranu svrchovanosti.

Maďaři to zkrátka nepochopili. Financování politických stran z toho správného zahraničí je záruka udržení liberální demokracie - tedy pokud ty strany smějí financovat bruselští a washingtonští „liberálové“. Kdyby totéž dělalo Rusko, pak by to samozřejmě byl zcela nepřijatelný pokus ovlivňovat volby.


Británie a Mauricius vyřešily spor

Británie uznala svrchovanost Mauricia nad Čagoskými ostrovy, vzdáleným, ale strategicky důležitým souostrovím v Indickém oceánu. Británie a Mauricius se o území přely několik desetiletí. O dohodě společně informovali premiéři obou zemí Keir Starmer a Pravind Jugnauth,uvedla stanice BBC.

Bývalá koloniální velmoc Malá Británie si spolu s jednou její bývalou kolonií v rámci dohody přirozeně ponechají základnu Diego Garcia dalších 99. let. (Během té doby se už dá zorganizovat pěkných pár barevných revolucí na Mauriciu, nebo nějaké „národněosvobozenecké hnutí“ bojující za nezávislost základny Diego Garcia na Mauriciu (a vysídlených původních obyvatelích).


103 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Z teletextu ČT-09 (6. 10. 2024)

Předsedkyní SOCDEM Jana Maláčová Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce Jana Maláčová....

Z Webů 06.10.2024

Ranní káva: ostuda země 404, smrad z Kodaně a jiné gagy Lipavský. Hrdina? Určitě ne. Spíš zrádce. Žantovský si vzal ministra na paškál...

1 komentář

Hodnoceno 0 z 5 hvězdiček.
Zatím žádné hodnocení

Přidejte hodnocení
Bavor V.
Bavor V.
před 2 dny

Já se divím členům NRR, že ještě dokážou být těmi členy. Protože aby si s nimi vláda vytírala pozadí, na to musí být opravu teflonový povrch.

To se mi líbí
bottom of page