top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (5.5. 2024)

Podle manuálu ČT-09: Jak se ve zprávičce vyhnout „nežádoucímu“ obsahu z titulku:

WFP: Na severu Pásma Gazy hladomor

Izraelský útok na Rafáh na jihu Pásma Gazy by podle šéfa americké diplomacie A.Blinkena způsobil nepřijatelné škody, napsaly agentury. Ve městě se tísní asi 1,5 milionu lidí přesídlených z jiných části palestinského území a podle USA Izrael nepředložil plán na jejich ochranu při zamýšlené ofenzivě.

„Bez takového plánu nemůžeme podpořit velkou vojenskou operaci proti Rafáhu, protože škody by šly nad rámec toho, co je přijatelné," řekl Blinken

Podle šéfky Světového potravinového programu (WFP) C.McCainové na severu Pásma Gazy panuje hladomor.

Ano, Antony, vy bez slohového cvičení, které by beztak zůstalo jen na papíře, izraelský útok nepodpoříte, akorát budete dál poslušně dodávat zbraně, munici, prachy, politické krytí v OSN a vyhrožovat ICJ, aby ani nepomyslel na to, že by vašeho nej.. nej.. spojence mohl obžalovat třeba i jen z odhazování odpadků mimo vyhrazená místa. A Izrael „podnikne ofenzivu“ i bez vaší veřejné „podpory“. Ta neveřejná mu naprosto stačí.

Jo, a na severu Pásma Gazy je prý hladomor..


Izraelský zásah na Západním břehu

Izraelské síly zabily nejméně pět Palestinců při nočním zásahu ve vesnici poblíž města Tulkarm na okupovaném Západním břehu Jordánu. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odkazem na svého reportéra a palestinské úřady. Izraelská armáda uvedla, že v oblasti provádí „protiteroristické aktivity“.

Operace v Tulkarmu, městě, které je ohniskem napětí, byla poslední ze série střetů na Západním břehu Jordánu mezi izraelskými silami a Palestinci. Ty se stupňují již více než dva roky, ale od

útoku na Izrael vedeného radikálním hnutím Hamás nabraly na intenzitě.

Jak může hlavní teroristická síla v oblasti podnikat „protiteroristické aktivity“?


K protestu studenti v Irsku a Švýcarsku

Studenti irské prestižní univerzity Trinity College v Dublinu, kteří protestují proti izraelské válce v Pásmu Gazy, postavili tábor, kvůli kterému univerzita omezila přístup do areálu a uzavřela výstavu Book of Kells. K vlně demonstrací se připojili i studenti na univerzitě ve švýcarském Lausanne, když obsadili školu.

Ano, Evropa i svět jsou samý antisemitismus.. ;-)


V Drážďanech těžce zraněn politik SPD

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do eurovoleb M.Eckeho v pátek večer v Drážďanech zaútočili neznámí pachatelé a těžce ho zranili. Útok se stal, když Ecke rozvěšoval volební plakáty své strany. Jen o několik minut dříve zřejmě stejná 4členná skupina přepadla pomocníka Zelených, který také rozvěšoval plakáty.

Spolkový kancléř Scholz důrazně odsoudil útok na europoslance Eckeho. Vyjádřil také znepokojení nad tím, že násilí je na vzestupu a ohrožuje demokracii. Útok odsoudila i vedení EK a EP.

Skoro to vypadá, jako by německá SPD měla nějaký problém s podporou, když lídr kandidátky musí osobně vyvěšovat volební plakáty. Nicméně..

Tak se to „wirschaffendasům“ zase povedlo. Politická „kultura“ ze třicátých let minulého století je zpátky. Škoda, že Scholze, Error komis ani errorparlament nenapadlo se obtěžovat s „rozhodným odsouzením“ útoků na politiky AfD. Násilí totiž plodí násilí celkem spolehlivě, jak dokazují celé zaznamenané dějiny lidstva.


Svoboda tisku: Pád SR o 12 míst

Svobodu tisku ohrožují ti, kteří mají být jejími garanty - vlády a politické orgány zemí, varuje organizace Reportéři bez hranic (RSF). V jejím žebříčku svobody médií si Česko pohoršilo o tři pozice a je 17., Slovensko se propadlo o 12 míst a skončilo 29. ze 180 zemí.

Jako jeden z prvních zdokumentovaných případů útoku na novináře pomocí umělé inteligence s cílem ovlivnit volby popisuje RSF případ uměle vytvořeného hlasu slovenské novinářky Tódové.

V Česku podle RSF svobodu tisku ohrožuje vysoká koncentrace soukromých médií a nenávist vůči novinářům na internetu.

Na první příčce je stejně jako před rokem Norsko, pak Dánsko, Švédsko, Nizozemsko a Finsko. Do první desítky se vešly také Estonsko, Portugalsko, Irsko, Švýcarsko a Německo.

USA si pohoršily o deset pozic a skončily 55., Argentina se i kvůli volbě J.Mileiho prezidentem propadla o 26 míst a je 66. Naopak o dvě místa si polepšilo Rusko, i tak ale skončilo 162.

Na posledním místě je Eritrea.

No to je nehorázné! Slováci s tím odporně proruským Ficem, jsou i přes pád o 12 míst pořád před etalonem „liberální“ demokracie USA. Nepřijatelné!!

Svobodu tisku v ČR nám ohrožují soukromá média a nenávist vůči novinářům na internetu, ale kupodivu ne cenzurní „doporučení“ vlády a pustě formalistická lhostejnost soudů všech stupňů - včetně ústavního - k takovému počínání.

Rusko je 162..A o Nové Demokratické Ukrajině se RSF v žebříčku nezmiňuje, nebo její umístění ČT-09 „přehlédla“?

103 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page