top of page
oh

Z teletextu ČT-09 (6. 10. 2024)

Předsedkyní SOCDEM Jana Maláčová

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce Jana Maláčová. Zvolili ji delegáti sobotního sjezdu v Hradci Králové.

O funkci se ještě ucházeli bývalý ministr a senátor Jiří Dienstbier a zastupitel Prahy 12 Petr Hůla. Dosavadní předseda Michal Šmarda nekandidoval. Maláčová zvítězila v prvním kole, ze 139 platných hlasů získala 101 hlasů.

Statutárním místopředsedou sjezd zvolil Lubomíra Zaorálka. Řadovými místopředsedy se stali Jiří Oliva, Jiří Nedvěd a Radek Scherfer.

Tak uvidíme, jestli se sociální demokracii podaří oživit. Nicméně, už na sjezdu vyrukovali progresivní „bohumínští“ zastydlíci s kritikou, že Maláčová nevyloučila spolupráci s komunisty. A trochu mám obavy ze Zaorálka - sice je zdatný rétor, když se mu zrovna chce, ale jeho korouhvičkovitost je nezanedbatelně vysoká.


Podle manuálu ČT-09: o komunistech se v dobrém nebo neutrálně nemluví a když už je nejde vyhodit ze zprávy, nezmiňujte je v titulku. Samozřejmě, pokud nejde o skandalizaci.

Válek varoval, Babiš pogratuloval

Levice potřebuje každou ruku k obnovení spravedlnosti v naší zemi, pogratulovala šéfka komunistů Kateřina Konečná na síti X ke zvolení předsedkyní SOCDEM Janě Maláčové.

Před spojením sociálních demokratů s komunisty varoval v souvislosti se zvolením Maláčové první místopředseda TOP09 a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Použil k tomu termín „šikováním pod rudým komunistickým praporem".

Gratulaci a přání, ať se jí v nové funkci daří, poslal po síti X Maláčové předseda opozičního ANO Andrej Babiš.

Antikomunistickou kartu pohotově vytáhl i „Leopard“ Válek. Řekl bych, že když sociální demokraty za naznačený směr jejich politiky TOP09/NETOP22 nechválí, hned to se SOCDEM vypadá o něco nadějněji.


Když moderní politolog neví kudy kam, vytáhne etiketovací kleště a začne chrlit nálepky.

Politolog: SOCDEM zkusí širokou koalici

Naplní-li nová předsedkyně SOCDEM Jana Maláčová, co na sjezdu ohlašovala, pak se sociální demokraté ostře vymezí vůči vládě a zkusí zformovat širokou levicovou koalici včetně komunistů neboli koalice Stačilo! míní politolog Fakulty sociálních věd UK Josef Mlejnek.

Úspěch takové širší koalice by patrně SOCDEM vrátil do Poslanecké sněmovny. Současně to ale bude znamenat ztrátu poslední naděje pro ty, kdo chtěli volit levicovou, avšak demokratickou a

nepopulistickou alternativu současné vládní sestavy i hnutí ANO, uvedl Mlejnek.

„Liberálně“ „demokratickou a nepopulistickou alternativu současné vládní sestavy i ANO“ jsme tu v sociální demokracii měli celou dobu bačování předsedy Sobotky a jeho nástupců. Jenom ta levicovost jaksi chyběla. Lézt do brusele Bruselu, vymýšlet stále další a stále menší „utlačované menšiny“ a ohánět se jejich právy, podkuřovat korporacím, nesmyslně grýndýlovat a vynalézat evropský superstát nemá s levicovou politikou nic společného.


Izrael útok na jad.zařízení nevyloučil

Izrael neposkytl americké administrativě žádná ujištění, že by byl zcela vyloučen útok na íránská jaderná zařízení jako odveta za íránský útok balistickými raketami na Izrael z počátku tohoto týdne. Televizi CNN to řekl představitel ministerstva zahraničí USA.

Úředník dodal, že je „opravdu těžké říci“, zda Izrael využije k odvetě datum výročí útoků teroristů Hamásu na Izrael ze 7. října. „Doufáme a očekáváme, že uvidíme určitou moudrost i sílu, ale jak víte, nemáme žádné záruky,“ řekl. USA se snaží zabránit tomu, aby konflikt přerostl ve větší válku.

„Izrael neposkytl americké administrativě žádná ujištění, že by byl zcela vyloučen útok na íránská jaderná zařízení“.. No, to bude nejspíš tím, že americká administrativa po něm žádné takové ujištění ani nechtěla, i když veřejně říká něco jiného. Kdyby se USA opravdu snažily konflikt omezit, stačil by k tomu pokyn Bidenova teleprompteru k pozastavení dodávek americké munice do Izraele. Takovému argumentu by Netanjahu určitě bez problémů porozuměl.


A zcela zjevně by Netanjahuovi takový „argument“ i dost vadil..

Netanjahu zkritizoval Macronův návrh

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer zkritizoval návrh francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a představitele dalších zemí, kteří vyzvali k zastavení dodávek zbraní Izraeli v souvislosti s jeho válkou proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás v Pásmu Gazy a hnutí Hizballáh v Libanonu.

Macron uvedl, že dodávky zbraní používaných v konfliktu v Pásmu Gazy by měly být zastaveny v rámci širšího úsilí o nalezení politického řešení tamního konfliktu. Dodal, že Francie žádné zbraně do Izraele nyní nedodává.

.. i když Napoleon Macron jen učinil blýskavé gesto, které ho nic nestojí a nic nemá šanci ovlivnit. Dodavatelé většiny munice do Izraele sídlí jinde.


Podle manuálu ČT-09: Když skutečnost neodpovídá požadovanému obrazu, je třeba mlžit, zamlčovat, zkreslovat situaci a když to nepůjde jinak, prostě lžete. Většina publika si stejně nic staršího než pár dní nepamatuje.

Čtveřice lodí hledá miny v Černém moři

Turecko, Rumunsko a Bulharsko zahajují společné pátrání po minách v Černém moři. Rusko se jimi snažilo zablokovat ukrajinské přístavy. Desítky náloží se ale utrhly od kotvy a ve volných vodách nyní ohrožují lodní dopravu.

Pátrání po minách o průměru sotva dva metry bude probíhat ve zhruba polovině Černého moře, tedy na ploše třikrát rozlehlejší, než je Česko.

Účastní se ho čtyři minolovky v teritoriálních vodách a výlučných ekonomických zónách Rumunska, Bulharska a Turecka.

No jistě, všechny miny v Černém moři jsou ruské. Tedy až na ty, které položila Ukrajina, aby zabránila ruské námořní invazi.

„Námořní miny mohou být velmi sofistikované a jsou i takové, které leží na mělkém mořském dně a iniciují se až po vícenásobném proplutí lodi. Pro plavidla jsou obrovským nebezpečím a s tím kalkulovala i Ukrajina, když zaminovala během prvních dnů ruské invaze své pobřeží.(Reflex, 6 srpna 2022)


Ruský velvyslanec Antonov v USA končí

Ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov (69) ukončil své působení ve Washingtonu a vrací se do vlasti, oznámily ruské tiskové agentury. Jeho nástupce dosud není znám. Ukrajina a EU v roce 2015 uvalily na Antonova sankce za jeho podporu ruské anexe Krymu. Na adresu USA se tvrdě vyjadřoval výroky typu: „Není na Američanech, aby soudili, co má dělat Rusko“.

Není poněkud zvláštní uvalovat sankce na diplomaty za to, že dělají svou práci a hájí postoje vlastního státu? No jo, vlastně není - tohle přeci mohou jen Američané a vyjímečně i jejich spojenci.

59 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Dvě malá čísla

Teď když máme, co jsme chtěli, do rachoty zvesela! Z písně Františka Halase Brněnský Zetor Tractors propustil 160 ze zbývajících 300...

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page