top of page

Zelená a modrá

Naši klimaalarmističtí fanatici neustále melou jakési mantry o udržitelné přírodě, ale přitom vůbec nemají ponětí, co to vlastně představuje. Cest k tomu je mnoho, já vyznávám jednu z nich, ale nevylučuji i jiné.

Za základ považuju vlastně dvě barvy, zelenou a modrou.

Zelená je maximální možné plochy lesů, luk, parků a vůbec jakéhokoli využívání půdy i pro zemědělskou výrobu. Protože i průmyslově pěstované plodiny využívají ten „nepřátelský“ a opovrhovaný CO2. Kromě toho zelená louka či les působí jednak na psychiku člověka, jednak dokáže ochlazovat ovzduší nad sebou.

Modrá barva představuje maximálně možný rozvoj vodních ploch. A nemusí to být přehrady, ale jen menší vodní nádrže, případně rozvoj jezů, které by vedly vody náhonem k malým vodním elektrárnám. Jezy totiž nejsou velkou překážkou pro migraci ryb.

Nakonec kombinace vodních ploch a lesů je pro udržitelnost vody v krajině velice zásadní. Odpar z vodních ploch dokáže opět ochlazovat ovzduší, jednak působením lesních ploch se páry dokážou koncentrovat do srážek. Prostě zelená a modrá jsou barvy, které mají velká vliv na zachování přírody.

Samozřejmě, že na zelené plochy nepatří žádné fotovoltaické velkoelektrárny. Ty panely byly původně počítány právě na umístění na střechách či fasádách průmyslových objektů a objektů občanské výstavby. Pro školy či různé úřady a jiné instituce měly znamenat tu úsporu energie, o které všichni mluví. Ale na jakoukoli volnou plochu, vyjma prostor uvnitř průmyslových areálů, tyhle panely nepatří.

Za největší zrůdnost ale pokládám elektrárny větrné. Jednak se nejedná o nic, co by vylepšovalo pohledy do krajiny, jednak se kvůli nim často kácejí tak potřebné lesní plochy, a nakonec pokud dojde k jejich likvidaci z jakýchkoli důvodů, známy jsou i požáry, tak se jedná o materiály, které nejsou v současné době recyklovatelné. Nehledě na to, že občas jejich umístění je nevhodné i z důvodů málo uváděných. Například na severu Evropy, kdy v zimě jejich lopatky namrzají a lámou se.

Ještě bych podpořil jakési domácí větrné elektrárny, ale ne jako volně stojící stožáry s vrtulí, ale jako jakýsi tunel v nevyužívané podkrovní části, kterým by mohl procházet vzduch – vítr – a pohánět příslušný domácí generátor elektřiny. Ale jinak žádnou hrůzu u domu.

𝔅𝔞𝔳𝔬𝔯 𝔙.

64 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Možno nestrieľal "osamelý vlk" !

https://t.me/casusbellilive/163985 p.s. Vyšetrovanie atentátu posilnil vyšetrovací tím,lebo sa objavilo podozrenie,že atentátnik nekonal sám ale v skupine. 2 hodiny po atentáte niekto vymazal všetku j

bottom of page