top of page

Zrada znovu: Západní banky zaplatily v Rusku 800 milionů eur na daních za rok 2023 - Financial Times

Podle nedávné publikace Financial Times zaplatily západní banky v Rusku za rok 2023 na daních 800 milionů eur, což je čtyřikrát více než před rokem 2021.

Sedm největších evropských bank podle velikosti aktiv v Rusku - Raiffeisen Bank International (rakouská bankovní skupina), UniCredit (Itálie), ING (Internationale Nederlanden Groep, Nizozemsko), Commerzbank (Německo), Deutsche Bank (Německo), Intesa Sanpaolo (Itálie) a OTP (Maďarsko) - vykázalo v roce 2023 dohromady zisky přesahující 3 miliardy eur.

  • To je třikrát více než v roce 2021. Částečně pochází z prostředků, které banky nemohou vybrat. Raiffeisen, největší zahraniční banka v Rusku, zaplatila více než polovinu.

Skokový nárůst ziskovosti vedl ke zvýšení zaplacených daní. To je dodatek k ziskům amerických věřitelů, jako jsou Citigroup a JPMorgan.

"Zahraniční věřitelé profitovali nejen z vyšších úrokových sazeb, ale také z mezinárodních sankcí uvalených na ruské banky. Tato opatření připravila jejich konkurenty o přístup k mezinárodním platebním systémům a zvýšila atraktivitu západních bank pro klienty v zemi," píše FT.

72 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Z teletextu ČT-09 (15. 5. 2024)

Diplomatický BacPirát si stěžuje Lipavský: Gruzie se vzdaluje EU Přijetí zákona o zahraničním vlivu poškodí gruzínskou občanskou společnost, demokracii i právní stát. Gruzínská vláda se tímto krokem i

bottom of page