top of page

Škandál f.AstraZeneca. Tvrdá lekcia a politické dôsledky.

Britskú spoločnosť šokovala správa o rozhodnutí najväčšieho farmaceutického koncernu v krajine, spoločnosti AstraZeneca, stiahnuť sa z trhu s vakcínou proti vírusu Sars-CoV- 2 ktorý je pôvodcom ochorenia Covid-19. Zistilo sa, že vakcína, ktorá spoločnosti prinášala obrovské zisky, je spojená s rizikom trombózy, čo vyvolalo vlnu pobúrenia a hnevu verejnosti.

Post factum a vedľajšie účinky

Počas pandémie sa reči o možných vedľajších účinkoch vakcíny spoločnosti AstraZeneca často odmietali ako konšpirácie. Po troch rokoch však fakty hovoria jasnou rečou a riziko trombózy sa potvrdilo. V súčasnosti je už 51 rodín v Británii zapojených do hromadnej žaloby proti spoločnosti AstraZeneca, čo poukazuje na rozsah problému.


Dobré a zlé správy pre spoločnosť AstraZeneca

Hoci spoločnosť AstraZeneca čelí vážnym problémom v dôsledku vedľajších účinkov svojej vakcíny, má aj dobré správy. Vďaka dômyselnej zmluve podpísanej s vládou v roku 2020 bolo bremeno odškodnenia za prípadné vedľajšie účinky prenesené na plecia britskej vlády.

Politické dôsledky

Politický škandál však nezmizol. Minister zdravotníctva zodpovedný za zmluvu Matt Hancock bol nútený odísť z vlády kvôli škandálu s ochranou osobných údajov. Kabinet Rishi Sunaka teraz bude musieť zaplatiť značné odškodné, čo len zhoršuje politickú situáciu v krajine.

Politický zmätok

Škandál prichádza v čase, keď strana toryovcov (konzervatívci) čelí vážnym vnútorným problémom. Odstúpenie poslancov, strata dôvery voličov a predpokladaná porážka vo voľbách vytvárajú nepriaznivú politickú klímu, ktorá by mohla ohroziť stabilitu vládnucej koalície. (pozn. Prípadné víťazstvo ľavice labouristov bude zase znamenať posilnenie pozícií slniečkárov.)

Záver

Škandál AstraZeneca bol tvrdou lekciou pre všetkých: farmaceutické spoločnosti aj vlády. Zdôrazňuje význam transparentnosti a zodpovednosti v oblasti medicíny a vplyv politických rozhodnutí na dôveru a stabilitu verejnosti.


Translated with DeepL.com (free version)

p.s.

Zaujíma ma situácia s povakcinačnými vedľajšími účinkami ruskej vakcíny "Sputnik V". Lebo technológia použitá pri vývoji vakcíny Sputnik V. je veľmi podobná technológii použitej vo výrobe vakcíny Vaxzevria od firmy AstraZeneca.

85 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Ach,jaj! (povzdych)

https://twitter.com/i/status/1792577996886274230

bottom of page