top of page

Pomoc USA - příliš málo a příliš pozdě?

Michail Chodorkovskij to říká - omlouvám se, že tady prší na přehlídku - ale říká důležité věci - a přesně to samé, co právě dnes řekl ukrajinský ministr zahraničí - jejich varování:

  • Pokud USA, Západ hodlají porazit Rusko - MUSÍ mobilizovat DOST VÍCE a HNED.

Ve skutečnosti nejde o 60 miliard dolarů, ale jen o 40 miliard dolarů (20 miliard dolarů na doplnění již spotřebovaných zásob americké armády). A z těch 40 miliard dolarů je pouze 20 miliard dolarů určeno na zbraně.

Putin vydává na válku 140 miliard dolarů ročně. Jeho zbraně jsou mnohem levnější, ale ne radikálně horší.

Ukrajina je ostřelována od hranic k hranicím a její ekonomika a energetický systém jsou napůl zničeny. V důsledku toho se tam moc vlastních zbraní nevyrábí.

Evropa, která byla mnoho let pod americkým deštníkem, ztratila výrobní kapacity a bude se ještě pár let kymácet. Pokud tedy opět neusne na vavřínech.

Obecně lze říci, že nový balík americké pomoci pomůže Ukrajině vydržet do konce roku, ale ne déle. Pak se ztráta Charkova, Oděsy stane skutečností. USA mají tři možnosti:

  1. Být připraven otevřít sklady mnohem šířeji - 100-150 miliard dolarů ročně, případně poskytnout nejen letadla, ale i piloty, případně rozhodnout o účasti zemí NATO. A buď vyhrát, nebo dostat jaderný konflikt - možnost vyhrát s malými silami byla ztracena v letech 2014-2022, kdy Putin nebyl připraven na skutečnou válku.

  2. Předstírejte, že záležitosti Evropy se USA netýkají a že válka na Ukrajině nemá s USA nic společného. Skutečnost je jiná: nějakých 5-6 z 8 miliard lidí si myslí něco jiného a porážku Ukrajiny budou vnímat jako slabost Ameriky. Důsledky jsou již patrné v Rudém moři - "slabí jsou poraženi".

  3. Zajistit příměří prostřednictvím jednání. Během dvouletého odkladu posílit Ukrajinu, aby se Putin neodvážil znovu zaútočit. A nejen Ukrajinu, ale i její sousedy. To není vítězství, ale ani úplná porážka. A možná vítězství ve střednědobém horizontu, s pádem Putinova režimu.

Na rozhodnutí zbývá velmi málo času. Čas přemýšlet o dalších krocích je nyní.

Michail Chodorkovskij je vůdce ruské opozice a reformátor. Bývalý politický vězeň (2003-2013).


*** Translated with www.DeepL.com/Translator (free version) ***


155 zobrazení3 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

James Rickards: Putin neblafuje

https://kispep.wordpress.com/2024/05/07/james-rickards-putin-neblafuje/

bottom of page