top of page
  • oh

Tak nám rezignoval Etický panel ČT-09

Všech pět členů Etického panelu České televize se rozhodlo rezignovat. Generální ředitel Jan Souček nyní hledá nové odborníky, kteří by měli současnou skupinu pro vymýšlení výmluv nahradit.

Etický panel je poradní orgán generálního ředitele České televize a měl by se zabývat eticky spornými případy, které souvisejí s pořady nebo zaměstnanci veřejnoprávní televize. V praxi spíš hledá výmluvy, proč se na v ČT-09 oblíbené tvůrce a moderátory nemračit..

»V posledních letech v něm zasedali Petr Brod, Richard Hindls, Petr Holubec, Václav Pačes a Nikolaj Savický. Zásadně se však rozešli v pohledu na svou práci s nynějším generálním ředitelem Janem Součkem.

„Naše představy o tom, co má dělat etický panel, se diametrálně odlišují od představ, které má generální ředitel. Nejsme schopni dostát jeho požadavkům,“ postěžoval si panelista Savický na Žumpinkách.

Ředitel Souček to pochopitelně vidí jinak - na etické panelisty se obrátil dvakrát a dvakrát ho vyfakovali..

»„Na etický panel jako svůj poradní orgán jsem se za posledního půl roku obrátil dvakrát. Bohužel v obou případech jsem měl odlišnou představu o tématech, kterými se má panel zabývat i o argumentačním základu, na němž je potřeba jejich doporučení stavět. Práce dosavadních členů panelu si vážím, ale začal jsem nyní obratem pracovat na nové sestavě odborníků, které následně projednám s Radou ČT,“ oznámil generální ředitel Jan Souček.

Jan Souček nejprve žádal etický panel o stanovisko k výrokům moderátora Václava Moravce v rozhovoru pro slovenský Denník N, na které si stěžoval Institut Václava Klause. Moderátor totiž v rozhovoru řekl, že Klaus byl „gubernátorem Putina v České republice“

Etický panel v listopadu došel k závěru (PDF), že politik jako člověk veřejně činný musí strpět vyšší míru veřejné kritiky než soukromá osoba. Výrok Václava Moravce podle etického panelu sice nebyl šťastný, nepředstavuje však porušení Kodexu ČT. Václav Moravec v rozhovoru nevystupoval jen jako televizní moderátor, ale také jako člen akademické obce.«

Etičtí panelisté asi utrpěli nějaký úraz a do hlaviček je něco fest uhodilo (panel?) - to co Moravec řekl, nebyla ani tak veřejná kritika, ale rovnou veřejná pomluva jak od prvotřídní pavlačové drbny. A pokud se Moravec hodlá veřejně projevovat jako člen akademické obce, měl by podle mě 1) ctít pravidla pro veřejné proslovy členů akademické obce a mít podklady pro to, co hlásá, a 2) přestat lézt na obrazovky ČT-09.

Všichni o něm vědí, že je moderátor ČT. Že by byl i členem akademické obce, vědí nejspíš jen (panelem praštění) etičtí panelisté.

»V březnu se Jan Souček obrátil na etický panel znovu, tentokrát ke komunikaci reportéra Jiřího Hynka s některými aktéry kauzy IKEM. Etický panel odpověděl (PDF), že k věci nemá dost podkladů a v dané fázi, kdy kauzu stále šetří orgány činné v trestním řízení, nemůže ani přijmout žádné stanovisko.«

 Tomuto stanovisku etických panelistů se Souček poněkud podivil: „Není mi známo, že by bylo v dotčené věci vedeno trestní řízení proti Jiřímu Hynkovi a ani z vašeho vyjádření není zřejmé, odkud tuto informaci čerpáte. Nadto vaše role a zakotvení spočívá v posuzování etických parametrů stanovených Kodexem ČT. Případné kolize s Kodexem pak mají dopad v rovině pracovněprávní a nikoliv trestní..“ a dodal, že nechápe, proč etičtí panelisté nyní argumentují nedostatkem podkladů, když jim nabízel, aby si řekli, jaké podklady potřebují.

Zjevně mají etičtí panelisté naší jejich ČT-09 poněkud zvláštní, skoro by se chtělo říct pražskokavárenské, představy o etice, které jsou nekompatibilní nejen s novým ředitelem naší jejich ČT-09.



P.S. Zlo je, když Kalimu někdo ukrást krávu..

Dobro je, když Kali někomu ukrást krávu..

Pozor, tohle není zápis z jednání etického panelu ČT, ale parafráze úryvku z politicky nekorektní knihy Pouští a pralesem. ;-)

85 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

V čom je rozdiel?

cit. "A je nesporným faktom, ktorý nám história už potvrdila viacnásobne, že len spoločnosti, ktoré sú dekadentné a vnútorne narušené dovolia obrovským masám cudzích etník, aby prekročili ich hranice

bottom of page