top of page

USA chtějí přerušit rusko-francouzskou jadernou spolupráci

Republikáni v USA chtějí donutit francouzskou společnost Framatome, která vyrábí zařízení pro jaderné elektrárny, aby přerušila veškeré styky s Rosatomem, píše Le Journal du Dimanche s odvoláním na Le Canard enchaîné.

Francouzské velvyslanectví v USA oznámilo ministrstvu zahraničí, že americký Senát položil otázky týkající se vztahů mezi Paříží a ruskou státní korporací v době vrcholícího ukrajinského konfliktu.


Framatome a Rosatom loni v přísném utajení založily společný podnik, v němž francouzská společnost vyrábí palivo pro reaktory sovětského typu na základě ruské licence.

Ty se používají nejen ve východní Evropě, ale také ve Spojených státech, které jsou z 30 % závislé na obohaceném uranu z Ruska.


Republikáni ve Sněmovně reprezentantů předložili návrh zákona, který má "osvobodit západní země od všech vazeb na Rusko v oblasti jaderné energetiky".

Francouzské ministerstvo zahraničí popírá, by USA v případě jeho schválení zahájily ekonomickou válku.

Zároveň se konkurent rusko-francouzského podniku - americká společnost Westinghouse - stane monopolním dodavatelem paliva pro sovětské reaktory ve východní Evropě.


79 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Z Webů 28.04.2024

Ranní káva: válečník Mauglí, krvavý klaun a spermie a jiné gagy Návrat špiónománie alebo Sokrates – vzor všetkých špiónov a ako som sa ja stal špiónom Zatímco o předražené elektromobily evropských aut

bottom of page