top of page

Mongolsko odmítá zřízení americké vojenské základny

(...) Ve svém prohlášení Uunubileg také poukázal na nedávné jednání mezi mongolskými lídry a americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem s mongolskými vůdci, kde obě strany zdůraznily, že Mongolsko nemá zájem o účast v jakýchkoli vojenských aliancích.

Podle Uunubilega je zřejmé, že Spojené státy považují Mongolsko za důležitou součást své strategie v Indo-Pacifickém regionu, o čemž svědčí i nedávná návštěva nově jmenovaného náměstka ministra zahraničí USA, Kurta Campbella, který si pro svou první zahraniční cestu vybral právě Mongolsko.


Zájem Spojených států o Mongolsko je pravděpodobně motivován strategickou polohou země mezi Ruskem a Čínou, což by v případě americké přítomnosti znamenalo významnou vojenskou výhodu.


Americký prezident Joe Biden již dříve uvedl, že USA jsou schopné "vázat" významné ruské síly pouhými deseti procenty svého vojenského úsilí, a byly schopny zapojit 50 % nebo více ruské síly v případě americké přítomnosti v Mongolsku.


Kromě toho, Mongolsko je považováno za klíčového spojence v americké „Indo-Pacifické strategii“, vydané v roce 2019, kde bylo označeno za „spolehlivého a schopného partnera“.

Návštěva Campbella v Mongolsku a důraz na společné hodnoty obou zemí podtrhuje záměr USA vytvořit z Mongolska ukázkový příklad spolupráce v regionu, což by mohlo dále oslabit rusko-čínské vztahy a zasáhnout do jejich energetických projektů, jako jsou plynovody procházející mongolským územím. (...)


79 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Záhadná pohádka

Občas, ne-li pořád, vrchnost lidu pohádky vybubnovávat dává. Bylo nebylo. U malé vesnice bylo za plotem několik stavení. Cosi dábelského tam prý je, šuškalo se po okolí. Raději se nezajímat. Jednoho d

Škandál f.AstraZeneca. Tvrdá lekcia a politické dôsledky.

Britskú spoločnosť šokovala správa o rozhodnutí najväčšieho farmaceutického koncernu v krajine, spoločnosti AstraZeneca, stiahnuť sa z trhu s vakcínou proti vírusu Sars-CoV- 2 ktorý je pôvodcom ochore

bottom of page