top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (2. 7. 2024)

Agent PePa107 a ústavní chciválkové dodělávají poslední domácí úkoly před washingtonskou slezinou NATO:

Na Hradě schůzka ústavních činitelů

Hlavním bodem pondělního jednání nejvyšších ústavních činitelů byly koordinace před nadcházejícím summitem NATO ve Washingtonu nebo válka na Ukrajině, řekl prezident Petr Pavel, který bude na summitu Česko reprezentovat.

Hlavním obsahem summitu podle prezidenta bude, aby všichni členové aliance zůstali jednotní v přístupu k hlavním bezpečnostním výzvám. Zároveň považuje za nutné posilovat obranyschopnost a schopnost odstrašení jakékoli agrese.

Dalším bodem je shoda na komplexním balíčku podpory pro Ukrajinu, která vytvoří dlouhodobý předvídatelný rámec.

..a zabrání případným budoucím administrativám cokoli měnit na nastoupeném kurzu průběžné eskalace v konfrontaci NATO s Ruskem.


ČR chce pokračovat v muniční iniciativě

ČR je připravená pokračovat v muniční iniciativě, pokud na to získá dostatek finančních prostředků. Po jednání ústavních činitelů na Pražském hradě to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Ostatní vrcholné politiky požádala, aby to zmiňovali při setkání se zahraničními partnery.

Zopakovala, že Česko beze zbytku splní aktuální cíl dodat na Ukrajinu do konce roku 500.000 kusů dělostřelecké munice.


Zaměstnanci MS do stávk. pohotovosti

Zaměstnanci ministerstva spravedlnosti vstoupí ve středu do stávkové pohotovosti kvůli nízkým platům a neuspokojivé personální situaci. Upozornil na to server Seznam Zprávy. Úředníci se chystají stávkovat, pokud se do konce srpna nedočkají změn.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka sdělil, že odměňování státních zaměstnanců není v kompetenci ministerstva a že je ho potřeba řešit jednotně s ohledem na ekonomické možnosti státu.

..které jsou prakticky neomezené Alespoň pokud lze soudit podle množství peněz tímtéž státem ochotně vynakládaných na udržení války na Ukrajině v chodu.. dokud nedojdou Ukrajinci.


Hackerský útok na Finanční správu

Masivní internetový útok v pondělí na desítky minut znepřístupnil webové služby Finanční správy, omezeně fungoval také Daňový portál. Fungování se plně obnovilo kolem 13.00.

Finanční správa zároveň upozornila, že i když je pondělí posledním dnem pro podání přiznání k dani z příjmu za loňský rok prostřednictvím daňového poradce, přiznání lze bez sankce podat do úterý 9. července. Služby byly podle Finanční správy dočasně nedostupné kvůli masivnímu DDoS útoku.

Hackerem snadno a rychle? Nechte podání daňového přiznání na poslední termín a pak se zkuste přihlásit k úřednímu portálu. Nic víc netřeba.


Začíná platit nový stavební zákon

V pondělí začal platit nový stavební zákon a s ním spojená digitalizace stavebního řízení pro pozemní stavby jako bytové či rodinné domy. Zákon ruší dvojí povolování staveb a územní a stavební řízení slučuje do jednoho.

Nastaveny budou lhůty pro vyřízení povolení. Některá povolení zdraží, nejvýrazněji žádost o výkop studny ze 300 na 10.000 Kč.

Spuštěný portál pro digitalizaci stavebního řízení nefunguje, uvedli zástupci některých úřadů. Podle jiných se závažnější problémy neobjevily.

Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako obvykle. V pátek dostanete konečně kompletní systém ve stavu nedodělaném a od pondělka ho budete naostro používat. K tomu navíc digitální vícepremiér Pirát Bartoš „bivakuje na ministerstvu“, aby podpořil tým digitálních chaotů v zavádění jejich nejnovějšího výplodu.

Ovšem podle vyjádření Piráta Bartoše v pořadu „Události,komentáře“ naší jejich ČT-09 je to tak v pořádku a za problémy mohou úředníci, kteří si v dostatečném počtu nechodili hrát na jeho (polofunkční) cvičné digitální„pískoviště“. Kdyby hloupost nadnášela.. ČR by byla světovou velmocí v dopravě nákladů na oběžnou dráhu Země.


Maďarsko začíná předsedat Radě EU

Předsednictví v Radě Evropské unie se po Belgii ujalo Maďarsko. Prioritami budou podle maďarských představitelů posílení konkurenceschopnosti EU, obrana či potírání nelegální migrace.

Legislativní agenda však bude v první polovině maďarského předsednictví spíše omezená kvůli výměnám na klíčových unijních postech po červnových volbách do Evropského parlamentu.

Maďarský ministr pro evropské záležitosti Bóka sliboval, že předsednictví se bude snažit hledat „skutečná řešení skutečných problémů v Evropě“.

.. což vskutku zní nebezpečně extrémisticky.


Napoleon Macron nahodil francouzské levici udičku..

Francie: Reforma podpor zatím nebude

Francouzský premiér Attal po nedělní porážce v parlamentních volbách dočasně upustil od kontroverzní reformy podpory v nezaměstnanosti. Zpřísnění pravidel pro podporu při ztrátě zaměstnání mělo přitom začít platit již v pondělí. Vláda ho v červnu prosadila dekretem.

Reformu kritizovaly odbory, krajní pravice i levice. Deník Les Échos Attalův ústupek vysvětluje jako vstřícný krok před druhým kolem voleb, který má usnadnit dohody mezi vládním táborem a levicovým blokem pro vzájemnou podporu kandidátů v jednotlivých okrscích.

.. a ta, zdá se, zatím zabírá.. Jestli si ovšem někdo z levicové koalice myslí, že Macron svou „dekretovou reformu“ zruší trvale, pak dotyčný pravděpodobně požívá „velmi kvalitní matroš“ a měl by s tím přestat. Nebo aspoň omezit dávkování.


EK obvinila společnost Meta

Evropská komise obvinila americkou internetovou společnost Meta Platforms, že porušuje nová pravidla, která se v Evropské unii vztahují na velké internetové platformy.

Firma provozující sítě Facebook či Instagram proti pravidlům nutí uživatele poskytovat svá soukromá data výměnou za přístup k bezplatným službám, oznámila EK.

Meta reagovala prohlášením, že tato nabídka odráží doporučení nejvyššího unijního soudu a že pravidla EU neporušuje.

Což je jakousi zvláštní shodou okolností totéž, co zkoušel „Kypřan“ Lukačovič na Seznamžumpě.


Boeingu hrozí další vážná havárie. Jen tentokrát právní.

USA zahájí trestní stíhání Boeingu

Americké ministerstvo spravedlnosti formálně vznese trestní obvinění na výrobce letadel Boeing. Podle obžaloby se měl Boeing dopustit podvodu v případě dvou smrtelných havárií letadel 737 MAX. Píše to Reuters s odvoláním na dva informované zdroje.

Žalobci podle nich firmě nabídnou mimosoudní dohodu o uznání viny, na jejímž základě by Boeing zaplatil pokutu 487,2 milionu USD (11,32 miliardy Kč).

Podle rodin obětí dohoda dostatečně nežene Boeing k odpovědnosti za smrt jejich příbuzných.

Vedení Boeingu se to prý moc nelíbí. Vlastně se jim ani nedivím, protože jakmile přiznají vinu, namalují si na záda obrovský terč pro žaloby pozůstalých  o odškodnění. A možná i od leteckých společností, které musely po nehodách dlouhodobě uzemnit své Boeingy. Tyhle nároky sice americké soudy zahraničním společnostem zatím „nestranně“ zamítaly, ale doznání k podvodu by tuto oblíbenou americkou praxi mohlo změnit.

101 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Bavorovy poznámky

©2022 od Bavorovy poznámky. Vytvořeno pomocí Wix.com

bottom of page