top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (3. 7. 2024)

Nejnovější kapitola nekonečného bestselleru »Jak NEDĚLAT digitalizaci státní správy«:

MMR opraví systémy stavebního řízení

Systémy digitalizace stavebního řízení plánuje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v několikadenních odstupech postupně opravovat a doplňovat o další funkce. Učinit tak chce v reakci na technickou chybu v systému, podle které mohli úředníci editovat či zcela rušit některé žádosti o stavební povolení, které by jinak neměli mít možnost upravovat.

Požadavky a připomínky, které ministerstvo v pondělí po spuštění systému obdrželo, v současnosti řeší s dodavatelem.

Všechny ty „chyby“ měly být odhaleny a odstraněny již při testování. Také „další funkce“ měly být doplněny před nasazením softwarového paskvilu „Made In Piráti“ do ostrého provozu. Podobný bordel typu „je to jenom betaverze a nemusí to fungovat“ je přijatelný u opensource projektu zadarmo, ale u placeného vývoje státní zakázky už by to chtělo spíš demisi a kriminál.

Kdyby ministrem nebyl zrovna Pirát Bartoš, předseda strany která se chlubí 200% počítačovou gramotností a příchylností k elektronickému řešení čehokoli, snad by vyjímečně důvěřivé pětileté dítě dokázalo přijmout, že takovýto postup při zavádění digitalizované agendy je normální. Podle mě by ovšem Bartošovým Pirátům měli do profesních životopisů přidávat důležitou poznámku: „K počítačom nepúšťat!“


Přibylo chyb strojvedoucích

Na železnici za první pololetí zemřelo 107 lidí, o 7 méně než ve stejném období loni. Na přejezdech přišlo o život 14 osob, meziročně o devět méně. Snížil se počet vyšetřovaných mimořádných událostí. Naopak přibylo případů, kdy strojvedoucí projeli návěst Stůj. Letos jich bylo 81, meziročně o pětinu více.

Nemívali kvůli tomu strojvedoucí pomocníky a později také tratě fungující zabezpečovací zařízení?

Kostelecký Batist míří do konkurzu

Výrobce a dodavatel roušek, obvazů a dalšího zdravotnického materiálu Batist z Červeného Kostelce na Náchodsku míří po nezdařeném pokusu o reorganizaci do konkurzu. O prohlášení konkurzu požádali soud obchodní a výrobní firma, věřitelský výbor a insolvenční správce.

Na tom je hned vidět, jak potřebujeme být samostatnější v zásobování zdravotnickým materiálem a léky.


Zbrojní průmysl USA dostane další dotaci na překonání zlých časů a Kyjev nové noty.

Další pomoc USA Ukrajině

USA brzy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 2,3 miliardy dolarů, řekl ministr obrany USA Austin. Balík pomoci bude zahrnovat mj. i protitankové zbraně a munici pro systémy protivzdušné obrany Patriot a další.

Oznámení přichází v době, kdy se ukrajinský ministr obrany Umerov setkal s Austinem v Pentagonu. Zároveň jde o důraznou odpověď USA na prosby Kyjeva o pomoc v boji proti ruským silám v Doněcké oblasti. Ukrajinský prezident Zelenskyj v neděli uvedl, že Rusko jen za poslední týden shodilo na Ukrajinu více než 800 silných klouzavých bomb.

To ukrajinská rozvědka Zelenskému neohlásila, že Rusové si ty bomby hážou na vlastní území a většina jich nevybuchne?


Rusko hlásí zničení 5 ukr. stíhaček

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že raketový útok na letiště v Myrhorodu v ukrajinské Poltavské oblasti zničil pět ukrajinských stíhaček Su-27 a dvě poškodil. Kyjev to označil za přehnané.

Podle Moskvy rovněž ruská protivzdušná obrana v noci na úterý zničila nad dvěma oblastmi a anektovaným Krymem 11 ukrajinských dronů. Letecký poplach byl v noci vyhlášen i na Ukrajině, která hlásí i raněné.

Velitel ukrajinského letectva Oleščuk uvedl, že ukrajinské letectvo v pondělí zasáhlo muniční sklad na Krymu.

.. a útok provedl na stealth stíhačce Nieuport 17 samotný Duch Kyjeva.


Německo a Polsko o obranné spolupráci

Polsko a Německo budou jednat o posílení obranné spolupráce, aby odstrašily ruskou hrozbu v regionu, dohodli se členové vlád obou zemí na mezivládních konzultacích ve Varšavě, na nichž představili společný akční plán. Německý kancléř Scholz také přislíbil pomoc pro přeživší německé okupace za 2. světové války. Agentura DPA obnovení konzultací po 6 letech označuje za nový začátek.

Varšava a Berlín chtějí v rámci obranné spolupráce jednat například o silnější přítomnosti sil Severoatlantické aliance na jejím východním křídle či koordinaci pomoci Ukrajině.

To je geniální nápad. Sice to při posledním polsko-německém spojenectví proti ruské (bolševické) hrozbě trochu neklaplo a skončilo to rozdělením Polska mezi Generální gouvernement a Ukrajinskou SSR, ale tentokrát už to určitě vyjde!


Nově nařízená evakuace Chán Júnisu

Poté, co v pondělí ráno zamířilo z Chán Júnisu asi 20 raket na izraelské pohraniční obce, nařídila izraelská armáda evakuaci města. Podle Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) se příkaz dotkl čtvrt milionu lidí.

Z oblasti se přitom po jejím dobytí na začátku dubna vojáci stáhli, podle zpravodaje ČT zřejmě místo znovu ovládli teroristé hnutí Hamás. Do města zřejmě opět vstoupí izraelská armáda.

Izraelská armáda v pondělí nařídila hromadnou evakuaci východní části Chán Júnisu na jihu Pásma Gazy.

Jak všichni víme, vojenské kapacity Hamásu byly prakticky zničeny a zbývá už jen dočistit zbytky skrývající se v Rafáhu.


Jedna vlašťovička jaro nedělá..

Výzva k odstoupení Bidena

Člen americké Sněmovny reprezentantů Lloyd Doggett jako první demokratický zákonodárce veřejně vyzval prezidenta Joea Bidena, aby se vzdal nominace Demokratické strany do prezidentských voleb, které se budou konat letos na podzim, a neusiloval tak o znovuzvolení prezidentem Spojených států.

Poukázal při tom na nepřesvědčivý Bidenův výkon v předvolební debatě s republikánským protikandidátem Donaldem Trumpem z minulého týdne. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na kongresmanovo prohlášení.

.. a obávám se, že Demokratická strana beztak nemá na skladě příčetnější politiky - snad kromě Sanderse, ale tomu kandidovat nedovolí, protože je dobře známo, že toho hajgly lajkly chce v Bílém baráku Putin. „Seriózní“ Washington Post to přeci odhalil již před čtyřmi lety.

Giuliani přišel o právnickou licenci

Bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani přišel o newyorskou právnickou licenci, když odvolací soud rozhodl, že lhal, když tvrdil, že prezidentské volby v roce 2020 byly jeho klientovi, exprezidentovi Donaldu Trumpovi, ukradeny.

Soud konstatoval, že Giuliani, který působil jako Trumpův osobní právník, „bezdůvodně napadl a podkopal integritu volebního procesu této země“ a „aktivně přispěl k celonárodnímu sporu, jenž následoval po prezidentských volbách v roce 2020“. Soud dodal, že v souvislosti se svou úlohou v celé této kauze Giuliani neprojevil nejmenší lítost.

Tohle pravidlo o likvidaci právnické licence za lhaní by se mělo zavést celosvětově a důsledně vymáhat. Do měsíce jsme bez právníků a život pak bude mnohem jednodušší.. :-))

Jaké bylo povolání hlavního hrdiny americké komedie »Lhář, lhář«? A jaká že to „nehoda“ mu 24 hodin bránila ve vykonávání profese?

79 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Bavorovy poznámky

©2022 od Bavorovy poznámky. Vytvořeno pomocí Wix.com

bottom of page