top of page

Dokončená reforma trestního práva chce zavést univerzální peněžitý trest

(...) Ministerstvo spravedlnosti dokončilo reformu trestního práva, která chce rozšířit ukládání alternativních trestů na úkor trestu odnětí svobody. Návrh mimo jiné obsahuje možnost postihnout pachatele jakéhokoliv trestného činu peněžitým trestem. Snižuje také dolní hranice trestů u všech majetkových a hospodářských trestných činů s výjimkou činů proti měně, takže za každý bude možné uložit i podmínku, obecně prospěšné práce nebo domácí vězení. Podle ministerstva se návrh ještě může změnit poté, co projde připomínkovým řízením.


Ministr Pavel Blažek (ODS) v tiskové zprávě uvedl, že jeho úřad o novele trestního zákoníku a trestního řádu diskutoval v rámci koalice, s představiteli ministerstva vnitra, policie, soudců, státních zástupců, Vězeňské služby i s neziskovými organizacemi. "Před prvním čtením v Poslanecké sněmovně budu o zákonu jednat ještě se zástupci opozice,“ vzkázal. (...)


(...) Autoři návrhu uvedli v důvodové zprávě, že trest vězení by měl být využívaný jen v případech, kdy je to nutné k ochraně společnosti - tedy když je zapotřebí pachatele separovat.

"Odplatnou a odstrašující funkci trestu odnětí svobody nelze přeceňovat.

Zvyšování trestů, po kterém veřejnost často volá, s sebou nese spíše ekonomické náklady, než aby mělo vliv na míru páchané kriminality," konstatovali. Na pachatele lze podle nich v řadě případů působit prostřednictvím Probační a mediační služby, vhodným programem sociálního výcviku či psychologickým poradenstvím.


Univerzálním trestem by měl nově být peněžitý trest - soudy jej tedy budou moci uložit ne pouze za některé, ale za všechny trestné činy, a to buď samostatně, nebo vedle jiného trestu. (...)


(...) Jak už ministerstvo dříve avizovalo, návrh počítá také s částečnou dekriminalizací neplacení alimentů a s mírnějšími tresty u opakovaných krádeží. Nižší by měly být rovněž tresty u schvalování teroristických trestných činů na internetu a postihy samozásobitelů konopí i podobných měkkých drog.


K dalším novinkám patří možnost uložit trest zákazu plnění veřejných zakázek nebo účasti ve veřejné soutěži a trest zákazu přijímání dotací a subvencí nejen právnickým, ale i fyzickým osobám. Návrh také zakotvuje nové trestné činy spočívající v neoprávněné činnosti pro cizí moc a v takzvané deepfake pornografii.


Státní zástupce dostane možnost zastavit trestní stíhání v situaci, kdy shromážděné důkazy nejsou dostatečným podkladem pro úspěšné zastupování obžaloby v řízení před soudem. Novela trestního řádu rovněž počítá se zjednodušením přednesu obžaloby i vyhlašování rozsudku. (...)


---

zvýraznění ode mě

Zdá se, že česká vláda se rozhodla zlikvidovat právní stát a chce chránit korupčníky, zloděje a gaunery...

78 zobrazení5 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mongolsko odmítá zřízení americké vojenské základny

(...) Ve svém prohlášení Uunubileg také poukázal na nedávné jednání mezi mongolskými lídry a americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem s mongolskými vůdci, kde obě strany zdůraznily, že Mongolsko

bottom of page