top of page

Od kdy němečtí velitelé věděli, že Německo nemůže vyhrát 2. světovou válku?

Patrick S I love history

Němečtí velitelé si začali uvědomovat, že Německo nemůže vyhrát druhou světovou válku, již v roce 1942, i když přesný okamžik se u jednotlivých osob lišil. Jedním z klíčových bodů zlomu byla bitva o Stalingrad, která probíhala od 23. srpna 1942 do 2. února 1943. V této bitvě utrpěla německá vojska zničující porážku od Sovětského svazu.

Stalingrad byl strategickým městem ležícím na řece Volze a měl pro obě strany velký význam. Německá šestá armáda pod vedením generála Friedricha Pauluse zahájila mohutnou ofenzívu s cílem město dobýt. Zpočátku německé jednotky dosáhly značného pokroku, ale brzy narazily na tvrdý odpor sovětské Rudé armády.

Jak bitva postupovala, kruté zimní podmínky, nedostatek zásob a neúnavné sovětské protiútoky si vybíraly na německých silách těžkou daň. Schopnost Sovětského svazu obklíčit a oblehnout německou armádu u Stalingradu byla velkou ranou pro německou morálku a vojenské schopnosti.

Během obléhání byla komunikace mezi německými veliteli a jejich jednotkami ve Stalingradu stále obtížnější. Tato izolace znemožňovala podávat přesné zprávy o zhoršující se situaci na místě. Postupem času však k vyšším důstojníkům pronikaly útržky informací, které vykreslovaly chmurný obraz neutěšené situace.

Nakonec 31. ledna 1943 generál Paulus a jeho jednotky kapitulovaly, což znamenalo první velkou německou porážku ve válce a významný zlom. Prohra u Stalingradu měla za následek nejen smrt nebo zajetí statisíců německých vojáků, ale také zbořila mýtus o německé neporazitelnosti. Odhalila zranitelnost německé válečné mašinérie a zdůraznila odhodlání a odolnost Sovětského svazu.

Dalším rozhodujícím faktorem, který přispěl k tomu, že si němečtí velitelé uvědomili, že se jim vítězství vzdaluje, byla spojenecká invaze do Normandie 6. června 1944, obecně známá jako Den D. Úspěšné vylodění spojeneckých vojsk ve Francii znamenalo pro Německo začátek konce. Spojená síla Spojených států, Velké Británie a jejich spojenců začala odrážet německou okupaci v západní Evropě.

Jak Spojenci získávali půdu pod nohama a osvobozovali území, němečtí velitelé se ocitli v defenzivě. Čelili ohromné přesile, palebné síle a stále omezenějším zdrojům. Bylo jasné, že Německo vede prohranou bitvu na více frontách, protože Sovětský svaz postupoval z východu a Spojenci se přibližovali ze západu.

Počátkem roku 1945 si němečtí velitelé uvědomovali zoufalou situaci. Bitva v Ardenách, která probíhala od 16. prosince 1944 do 25. ledna 1945, byla zoufalým pokusem Německa zvrátit vývoj situace. Ofenziva však nakonec selhala a ztráty mužů a cenných zdrojů ještě více vyčerpaly již tak napjaté vojenské schopnosti Německa.

*** Translated with www.DeepL.com/Translator (free version) ***

P.S.

Jak dlouho bude trvat, než na totéž přijdou velitelé NATO?

117 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Mongolsko odmítá zřízení americké vojenské základny

(...) Ve svém prohlášení Uunubileg také poukázal na nedávné jednání mezi mongolskými lídry a americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem s mongolskými vůdci, kde obě strany zdůraznily, že Mongolsko

bottom of page