top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (20. 7. 2024)

Vláda má tři kandidáty do EK

Nominaci na eurokomisaře vláda podle mluvčí kabinetu Lucie Ješátkové oznámí ve chvíli, kdy to bude výhodné, zřejmě během léta. S Ursulou von der Leyenovou, kterou europarlament potvrdil v pozici šéfky Evropské komise pro příštích 5 let, je premiér Petr Fiala (ODS) v kontaktu, doplnila. Premiér ve čtvrtek řekl, že vláda má 3 kandidáty.

Von der Leyenová po svém znovuzvolení rozešle oficiální dopisy hlavám členských států EU s výzvou, aby navrhli své kandidáty. Přeje si rovnocenné zastoupení mužů a žen. S kandidáty se chce setkávat od poloviny srpna.

Vláda má tři kandidáty do Error komis a dva z nich navrhuje STANující Dozimetrista. To prostě nevymyslíš!


Odbory: Liberty bez lidí bude bezcenná

Odboráři hutní firmy Liberty Ostrava, která je od června v úpadku, upozornili insolvenčního správce, že hrozí odchod většiny zaměstnanců. To podle nich může ohrozit hledání nového investora. Firma už dva měsíce nevyplatila 5000 zaměstnanců mzdy, náhrady tři měsíčních mezd vyplácí stát přes Úřad práce.

Pokud nedostanou odpověď, kdo a jak jim bude platit za srpen, tak většina dá do konce července výpověď, varují odbory. Když lidé odejdou, bude nereálný návrat výroby oceli do Ostravy, upozornily. Majetek Liberty Ostrava bez zaměstnanců je podle odborářů v podstatě bezcenný.

Bezcenný? Pořád jde vybavení firmy rozebrat a prodat do šrotu. Což zbývající evropská konkurence jen přivítá. Ostatně, když budeme bojovat za císaře pána a jeho rodinu.. ale co to plácám, za Demokracii a Error Komis proti Putinovi, tak přeci nepotřebujeme vyrábět ocel. Ocel na nové Leopardy dovezeme z Číny a Error Komis na ní nahodí 3000% ekopošukistického cla.

Putina hezky po pirátsku zdigitalizujeme, on se pak rozpadne sám a jeho zbytky pohřbíme pod €směrnicemi.


ČEPS: Z Dukovan vedení jen pro 3 GW

Česká přenosová soustava je připravena na dva nové jaderné bloky v Dukovanech, pokud se druhý z nich připojí až po odpojení současných bloků.

Případný souběžný provoz nových bloků se starými si vyžádá studii připojitelnosti, na jejím základě se upraví plány na rozvoj přenosové sítě, uvedl provozovatel přenosové soustavy ČEPS.

Vláda ve středu rozhodla, že korejská společnost KHNP postaví v Dukovanech novou jadernou elektrárnu se dvěma reaktory 1050 MW. Dukovany I mají čtyři bloky, každý o výkonu 510 MW.

Zkuste to bez drátů, milý Marconi!

V německém Grýndýlistánu to sice moc nefunguje, ale když to dostane za úkol Pirát Bartoš, tak to určitě rozchodí! ;-)


SÚKL: Výrobci nehlásí dodávky léčiv

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) řeší 130 případů, kdy výrobce porušuje novou povinnost hlásit dodávky léčiv. Hrozí jim pokuta až 20 milionů korun.

Podle ministra Válka novela zavádějící nové povinnosti pro lékárny, distributory a výrobce, funguje dobře. Lékárny ale upozorňují na problémy s hlášením výpadků léků na poslední chvíli.

Novela dává výrobcům povinnost dodávat do ČR lék ještě měsíc či dva poté, co výrobu a dodávky přeruší. U léků, které SÚKL označí jako omezeně dostupné, musí distributoři a lékárny hlásit zásoby.

Léky vlastně nepotřebujeme. Hlavní je, aby byl dostatek hlášení a úřad mohl vykázat činnost.


Šéfka EK už sestavuje tým komisařů

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová začala sestavovat svůj tým eurokomisařů, nabídek kandidátů ze členských zemí ale zatím příliš nemá. Oficiálně jména nominovaných na pozice v EK oznámilo například Švédsko, Finsko, Irsko, Lotyšsko, Slovensko a Slovinsko.

Francie nejspíš opět nominuje současného eurokomisaře Thierryho Bretona. Česko zatím své nominace nezveřejnilo, podle Viktora Daňka z institutu Europeum je na to už ale nejvyšší čas.

Podle zdrojů ČTK by mělo konečné rozhodnutí padnout příští týden ve středu.

Ukrajinský místodržící v Praze a premiér ČR Signál I. Fiala se přeci nejdřív musí zeptat v Kyjevě a v Bruseli, koho smí navrhnout. A pak rázně oznámí jména nařízená Dozimetrem.


EU zavede cla na čínskou bionaftu

Evropská unie se chystá zavést prozatímní cla na čínskou bionaftu, a to kvůli podezření, že se produkt v Unii prodává za nespravedlivě nízké ceny.

Evropská komise navrhla stanovit prozatímní cla v rozmezí 12,8 až 36,4%, zavedena by měla být v polovině srpna, píše agentura Reuters. Vyšetřování bude pokračovat až do února, kdy by mohla být stanovena konečná cla na pět let.

Je to další z obchodních sporů mezi EU a Čínou. EU již stanovila prozatímní dodatečná cla na elektromobily vyrobené v Číně.

ČT-09 maličko dezinformuje - nejedná se o obchodní spor, ale o regulérní ekonomickou válku, kterou hodlá Error komis Uršuly von der Pfizer neohroženě vést proti Číně, která si dovoluje drze neposlouchat příkazy.. ale co to plácám.. „dobré rady“ Error Komis a neničí svou vlastní ekonomiku umanutým grýndýlováním a „ekologickými“ odpustky.


„Strýček Sam“ už zase má vysoce pravděpodobné informace o zbraních hromadného ničení - tentokrát prý v Íránu.

USA: Írán může mít brzy štěpný materiál

Írán by pravděpodobně potřeboval jen jeden nebo dva týdny na to, aby mohl začít vyrábět štěpný materiál do jaderné bomby, řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken. Označil to za důsledek odchodu předchozí americké administrativy od někdejší dohody o íránském jaderném programu.

„Írán místo toho, aby byl aspoň rok od schopnosti vyrábět štěpný materiál do jaderné zbraně, je teď od toho pravděpodobně jeden nebo dva týdny," řekl Blinken v rozhovoru na bezpečnostní konferenci v americkém horském středisku Aspen.

Jj, Írán má do týdne, nanejvýš dvou, atomovku. „Hajgly lajkly!“

A co vlastně nové administrativě „Sleepy Joea“ vlastně bránilo se k „jaderné dohodě“ s Íránem vrátit? Diplomat „Blinken“ na to měl 5 let.. No jo, oni by vlastně museli nejdřív zrušit všechny ty tolik milované sankce, které proti Íránu vyhlásil Trumpeta a po něm i „Sleepy Joe“. Protože bez toho se v Íránu se „strýčkem Samem“ nebude bavit ani klika od dveří..

I když taková invaze do Íránu.. to by mohlo udržet „Sleepy Joea“ v Bílém baráku na další období. Možná i po smrti.


ICJ přirovnal jednání Izraele k anexi

Izrael okupací palestinských území a využíváním tamních zdrojů porušuje mezinárodní právo, uvedl Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu.

Izrael podle dvora systematicky diskriminuje Palestince na okupovaných územích a porušuje jejich právo na sebeurčení. Jednání Izraele se de facto rovná anexi, uvedla s odkazem na sdělení soudu agentura Reuters. Vyjádření dvora Izrael k ničemu právně nezavazuje.

Židé nejsou okupanty, jsou ve své zemi, reagoval premiér Netanjahu na vyjádření haagského soudu.

Pravda - Židé skutečně nejsou okupanti. Okupantem je stát Izrael a zodpovědný za to je Benjamin Netanjahu s celou svojí vládou. Ale to bude v pohodě - hlavní světová opora Svobody a Demokracie USA to politicky přikryjí jako obvykle.. a přinejhorším zase vyhlásí sankce proti ICJ. Mezinárodní řád založený na pravidlech není žádná sranda, kterou by mohli nějací soudci bez dovolení z Bílého baráku zpochybňovat.


Kaputin: Rusko má v ČR moc domů

Spolek Kaputin chtěl v únoru upozornit na velký počet nemovitostí Ruska v ČR, namaloval ukrajinskou vlajku u areálu ruských domů v Praze. Sedm členů je za to stíháno. Rusko má podle spolku v ČR mnoho nemovitostí k nejasným účelům. MZV odebralo domu diplomatický statut a vymáhá nájem za tři roky, protože je v rozporu se smlouvou komerčně pronajatý.

Podle jednoho ze stíhaných V.Němce nešlo o vandalismus (barvu bylo možné bez následků smýt vysokotlakým čističem), ale o politický happening, který by neměl být trestným činem. Odborný posudek vyčíslil škodu na 45.000 korun.

Jj, Rusko má moc domů a spolek KAPUTIN zase příliš málo funkčních mozkových buněk. V jeho případě ovšem vysokotlaký čistič nepomůže.

70 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Bavor V.
Bavor V.
Jul 20
Rated 5 out of 5 stars.

Tak tady jsou všechny další komentáře zbytečné. Jen začínám zjišťovat, že jsem už příliš starý na to, abych někam emigroval. Pochopitelně mimo země EU.

Like
bottom of page