top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (20. 9. 2024)

Voda už většinou je pryč, škody a problémy zůstávají.

Olomoucký kraj: Neprůjezdných 60 silnic

Záplavy v Olomouckém kraji jen na silniční síti způsobily škody za miliardy korun. Na Jesenicku a Šumpersku je dál neprůjezdných zhruba 60 silnic.

Odříznuto od okolního světa je tam stále několik obcí. Už do nich proudí humanitární pomoc, chybějí ale vysoušeče a pracovní nářadí, obce nemají pro dobrovolníky lopaty či rukavice. Problém je s vodou, mj. v domově důchodců v Kobylé se lidé už 5 dní nemyli.

Teplá voda není ještě v 1/5 Ostravy

Záplavy v Moravskoslezském kraji postihly 99.700 lidí. Nejde jen o zasažené povodňovou vlnou, ale i o domácnosti vyplavené přívalovými dešti.

Teplou vodu má 80% obyvatel Ostravy. Veolia Energie od čtvrtečního večera postupně obnovovuje dodávku pro Porubu včetně Fakultní nemocnice Ostrava. Dodávku zajišťuje alternativní zdroj. Nemocnice bude napojena na záložní mobilní kotelnu na lehký topný olej.

Vinou poruch na předávacích stanicích může být voda vlažnější než obvykle. V neděli večer firma musela kvůli povodni odstavit teplárnu v Třebovicích.

Uzavřeno zůstává 40 úseků železnice

Po záplavách z minulých dnů zůstává v ČR asi 40 zavřených úseků tratí, většina na severu Moravy a ve Slezsku.

S obnovením provozu na koridorové trati mezi Hranicemi na Moravě a Ostravou se počítá v pátek. MD zveřejnilo mapy s přehledem podemletých a zatopených úseků tratí v Olomouckém a MS kraji. Kdy se vlaky vrátí na záplavami poničené tratě na Jesenicku, není jasné.

Na jižní Moravě je spolu s úsekem u Velké nad Veličkou zavřená také trať Hrušovany n.J. - Novosedly - Mikulov.

ČEZ: Bez elektřiny 31.000 odběratelů

ČEZ Distribuce evidovala ve čtvrtek ráno 31.000 odběratelů bez dodávek elektřiny, v řadě případů ale čeká na to, až si vlastníci zaplavených domů nechají zkontrolovat elektroinstalaci.


Nic z toho ale podle Ministerstva pošt a telegrafů a STANujícího dozimetristy není překážkou uspořádání voleb. Ministerstvo je dokonce tak laskavé, že v pěti obcích by mohlo zorganizovat volby samo. Ouředníci navíc i vypracovali manuál, jak volby v povodněmi postižených oblastech zajistit. Kdyby si vyplavení starostové náhodou nevěděli rady, pražský ouřad jim milostivě poradí a pošle návod.

V pěti obcích zorganizuje volby MV

Ministerstvo vnitra zorganizuje v pátek a v sobotu volby v oblastech postižených záplavami celkem pěti obcím, pokud to bude nutné. Dvě desítky obcí zvládnou organizaci hlasování vlastními silami s komplikacemi, ale „více méně bez pomoci“. Ve středu ministr vnitra Rakušan (STAN) mluvil o 35 obcích, kde velká voda způsobí problémy s hlasováním.

MV zveřejnilo na webu mvcr.cz manuál pro starosty obcí zasažených povodněmi s postupem při zajišťování voleb. Zároveň nabídlo pomoc s náhradními prostorami, zdrojem elektřiny, členy volebních komisí či hlasovacími lístky.


Kobylá n.Vidn. teď nemůže řešit volby

V Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku nezvládnou nachystat volební místnost ani lidi, kteří by se jim věnovali. Podle starostky Rybárikové jsou zcela zahlceni problémy se záplavami, volební místnost je plná humanitární pomoci.

„Nemohu teď řešit volby, když potřebuji řešit jídlo, pití a vodovod. Ať se na mě zlobí, kdo chce, ať mě klidně zavřou, tohle není normální,“ řekla.

Další obce na Jesenicku sice volební místnosti přesunuly do sucha, řeší však, kudy se tam lidé dostanou. Řeka smetla mosty a obce rozdělila napůl.

Asi by se měli obrátit na Ministerstvo pošt a telegrafů. Dozimetrista by mohl zařídit, že občany místo přes stržené mosty dopraví do volebních místností telegrafem nebo jako spěšný balík. .


Svazy pro okamžitou stavební novelu

Svaz měst a obcí ČR, Hospodářská komora a Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů apelují na ministerstvo pro místní rozvoj, vládu i poslance, aby neprodleně připravili a schválili novelu stavebního zákona.

Jinak podle nich mohou nastat problémy při obnově míst poničených povodněmi. Situace je vážná a je třeba ji řešit v řádu dnů, řekli výkonná ředitelka SMO R.Vladyková, prezident HK Z.Zajíček a předseda sdružení tajemníků J.Holický. Stav staveb. zákona dle nich paralyzuje staveb. řízení a vzniká nezákonný stav.

No, on už jim digitální dement Bartoš vysvětlí, že jeho geniální systém funguje a vše lze řešit v něm, protože na jeho ministerstvu se počítačové systémy ani jednou nezhroutily a systém lze bez problémů spustit. (Že v něm nejde rozumně pracovat, je přeci jen nepodstatný detail.) Ukrajinský místodržící v Paze a premiér ČR Signál I. Fiala poté co nejrozhodněji odsignalizuje, že výměna ministra Bartoše nic neřeší (Pětidemolice beztak nikoho schopnějšího nemá) a že tak narychlo nelze nic udělat, protože vládu dosud nikdo nepožádal o vyhlášení nouzového stavu. (To ani nikdo dělat nemusí, vláda může nouzový stav nebo stav legislativní nouze vyhlásit sama. Kdyby ovšem chtěla. Což tentokrát jaksi nechce.)

125 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Zelenského brilantná diplomacia

Stalo sa to, o čom boľševici tak dávno hovorili (vždy je to tak; ak boľševici niečo povedia, bude to tak). Zelenského a Ukrajinu púšťajú...

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Bavor V.
Bavor V.
Sep 20
Rated 5 out of 5 stars.

Jako většinou jsem to přeposlal na "X". Ale tentokrát jsem nevěděl, kterou perlu dát jako upoutávku. Jedna lepší než druhá. Takže jsem vsadil na jistotu a dal dreda Bartoše. I když ta volební je taky dobrá.

Like
bottom of page