top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (22. 9. 2024)

Volby, volby a zase volby.

ANO vyhrálo v deseti krajích

Hnutí ANO vyhrálo volby v 10 krajích, stejně jako před 4 lety. Po jednom vítězství zaznamenaly ODS, která uspěla v Jihočeském kraji, koalice Spolu s vítězstvím v Jihomoravském kraji a hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Volební účast v krajských volbách byla téměř 33 procent.

Senátory v prvním volebním kole se letos stalo pět kandidátů, což je nejvíc v historii senátních voleb od r. 1996 - Pavel Fischer (koalice TOP 09, ODS, KDU-ČSL a STAN), Jiří Čunek (KDU-ČSL), Martin Bednář (ANO), Jana Mračková Vildumetzová (ANO) a Petr Vícha (SOCDEM).

Za optimistickou zprávu lze též považovat skutečnost, že  v prvním kole senátních voleb hladce vypadl Dominik „Kádrovátor“ Hašek v dresu TOP09/NETOP22.


Do pirátského škuneru tak trochu zatéká, ale kapitán Bartoš nehodlá nijak měnit kurz ani opouštět dosavadní koalovací partnery. To prý s ničím nesouvisí. Ale v podpalubí zřetelně bublá i něco jiného, než do lodi pronikající voda.. Možná se dokonce vaří vzpoura.

Piráti budou hlasovat o důvěře

Republikové předsednictvo Pirátů dalo na základě výsledků voleb k dispozici své funkce, rozhodovat bude široké vedení strany, řekl v sobotu ve volebním štábu předseda strany Ivan Bartoš. Výsledky v krajských a senátních volbách označil za špatné.

Straně se nepodařilo obhájit mandáty v zastupitelstvech krajů, které mělo po volbách v roce 2020. Pirátům se je podařilo znovu získat jen v Plzeňském kraji. Bartoš odmítl spojovat výsledky voleb s vládním angažmá Pirátů. Pirátské fórum má hlasovat o budoucnosti vedení strany do 14. října.

Malá kulturní vložka pro pirátského kapitána, než se rozhodne o jeho případné procházce po prkně.

P.S. Ono to prý má i druhou sloku, kterou ale každá mě známá veřejná nahrávka taktně vynechává.

»Stvořeni nejsme, aby ožrali nám tělo krabi

námořníci zmítali se hořem

venkoncem jsme my vždycky vyváznuli strategicky

nakonec to takhle bídně zvořem

Haló, haló, vody máme plný plíčky, polykáme andělíčky

námaha marná byla, loď se s nimi potopila

jenom stožár trčel nad mořem«


Zato ukrajinský místodržící v Praze je spokojený a hrdě si přivlastnil úspěchy jihočeského vládu kritizujícího Kuby i starostů z Liberecka, kteří své odéesácké pozadí usilovně kamuflují. Ani Signál I. nehodlá na koalici s TOP/NETOP i Jurečkovými traktoristy nic měnit. Prý se to osvědčilo.

Fiala: Výsledek odráží realitu

Výsledek krajských a senátních voleb podle premiéra a předsedy občanských demokratů Petra Fialy odráží realitu, pro ODS nejde o úspěch ani fatální neúspěch, řekl ve volebním štábu.

Uznal, že opoziční hnutí ANO posílilo, má větší koaliční potenciál než dříve. Záležet bude ale na dalším vyjednávání, konstatoval. Rivalovi pogratuloval.

Fiala předpokládá, že ODS půjde do dalších voleb v koalici Spolu (ODS, TOP 09 a lidovci). Budou za rok a voliči v nich rozhodnou o novém složení Poslanecké sněmovny.


Spokojeně se tváří i Vítek „Dozimetr“ Rakušan a děsivá trojka M+P+A. A rovněž traktorista Jurečka se neopominul přihlásit k volebnímu úspěchu lidí, které by ve „své“ KDU-ČSL nejraději neviděl - Čunka a Grolicha.

Rakušan s počtem mandátů spokojen

Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan ocenil, že jeho hnutí získalo víc krajských mandátů než v minulých volbách. Lidovci obdrželi zhruba stejně mandátů jako před čtyřmi lety. Předseda strany Marian Jurečka řekl, že chtějí být součástí krajských koalic nejen na jižní Moravě, kde vyhráli jako členové koalice Spolu. Zda bude chtít pokračovat ve vedení strany, bude řešit až po druhém kole senátních voleb.

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že v přepočtu na mandáty podle ní vládní strany vyjma Pirátů dosáhly solidního výsledku.


Ve Francii si Napoleon Macron spokojeně mne své banksterské ručičky - konečně se mu podařilo zcela popřít výsledek parlamentních voleb a vyintrikovat si vládu podle svého vkusu.

Nová francouzská vláda

Francouzský prezidentský palác v sobotu, více než dva měsíce po parlamentních volbách, představil novou středopravou vládu. Informují o tom agentury.

Svoji dosavadní funkci si udržel jen ministr obrany Sébastien Lecornu. Agentura DPA píše, že není jasné, zda končí politická krize, kterou Francie zažívá od začátku léta. Není také jisté, jak dlouho se vláda premiéra Michela Barniera udrží.

Předčasné parl. volby v červenci sice vyhrálo uskupení levicových stran, ale v nová vláda je středopravá a levici v ní nepřipadla žádná významnější role.

Jak že to bylo? „Kdyby volby mohly něco změnit, byly by nezákonné.“


USA: Selhání Tajné služby

Vnitřní vyšetřování Tajné služby Spojených států amerických (USSS) odhalilo porušení bezpečnostních protokolů a pochybení v komunikaci před červencovým atentátem na exprezidenta Donalda Trumpa. Informovaly o tom v pátek agentury AP a Reuters, podle nichž úřadující šéf vládní agentury Ronald Rowe zdůraznil, že Tajná služba potřebuje okamžitě další personál i vybavení.

Děláme to blbě a kašleme na standardizované postupy, ale abychom to tak mohli dělat dál, potřebujeme mnohem víc lidí i vybavení.

137 zobrazení6 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Zelenského brilantná diplomacia

Stalo sa to, o čom boľševici tak dávno hovorili (vždy je to tak; ak boľševici niečo povedia, bude to tak). Zelenského a Ukrajinu púšťajú...

6 comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
Bavor V.
Bavor V.
před 6 dny

Vítězství Kuby a porážka Hašaška je to nejlepší, co mohlo přijít. Zejména když Kuba dal jasně najevo, že si jej Fiala nemá brát do huby.

Curtir
Rosťa
před 6 dny
Respondendo a

Kuba a Čunek jsou jediní, kteří se z pětižumpy dají akceptovat. Propad Dominátora potěší. Jeho agresivita už byla přes čáru pro každého normálního člověka.

Curtir

Rosťa
před 7 dny

ANO vítězí na všech frontách. A začíná skládat koaly s ODS. Pokud si někdo myslí, že po volbách do patlamentu to bude vypadat jinak, tak se opravdu, ale opravdu, velice mýlí.

Curtir
oh
před 6 dny
Respondendo a

K Bartošovi to není fér, mnoho ministrů nedělá dobrou práci. Jsme otloukánci vlády, stěžuje si errorposlankyně Gregorová. A že prý  „ve vládě jsou politici, kteří si vedou hůř – například ministr zdravotnictví Válek“.

To má sice ona osoba pravdu, jenže Signál I. má 108 a potřebuje nejméně 101. Bez čtyř Pirátů se přinejhorším obejde, ale bez 14 TOPinek sto jedničku dohromady nesloží, ani kdyby se rozkrájel. Takže Válka nutně potřebuje, ale Bartoše ne, což z Piráta dělá ideální pětidemoliční hromosvod na vládní maléry. A tak „seriózní média“ okopávají Bartoše a promlčují maléry Válka. Kdyby Bartoš měl rozum, vypadl by z pirátskoSTANovací koalice hned, jakmile zjistil, že koalovací partner nechal jeho lidi z kandidátek úmyslně vykroužkovat. Protože „za chyby se plat…

Curtir
bottom of page