top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (24. 7. 2024)

Omlouvám se za výpadek, ale jakási drobná tělesná porucha (natažený sval) mi bránila k přístupu k vlastnímu počítači a na půjčeném notebooku jsem dokázal nanejvýš číst, přihlášení jsem rozchodil až včera odpoledne a i tak je práce na tom za trest Zvlášť když člověk musí současně hledat polohu, v níž by ho ta haksna furt nebolela. Dneska už je to lepší, ale nějaký čas by tenhle přehled mohl být nepravidelný.


Když se digitalizace stavebního řízení tak osvědčila, zdigitalizujeme i zdravotní dokumentaci.

Digitalizace zdravotní dokumentace

Vedení zdravotní dokumentace v digitální podobě získá zákonná pravidla. Zakotví je novela, kterou podepsal prezident Petr Pavel.

Novela zavede systém pro sledování krve a právo pacienta na bezplatné získání první kopie zdravotní dokumentace nebo výpisu z ní. Vznikne navíc nový informační systém s cílem zlepšit administraci specializačního a nástavbového vzdělávání zdravotnických pracovníků.

Nynější zákonná úprava zdravotnické dokumentace předpokládá podle zdůvodnění především její listinné vedení.


Bek nepodpoří "neférový" rozpočet

Ministr školství Bek (STAN) by nehlasoval pro rozpočet na příští rok, který by „nebyl férový“ vůči školství. Řekl to po jednání s prezidentem Pavlem. Neprozradil, jaké navýšení rozpočtu by si na příští rok představoval. Chápe nervozitu odborů, ale akceptuje to, že se o růstu platů ve veřejném sektoru rozhodne až po vládních prázdninách.

Bek považuje za nutné garantovat, že na každé střední škole bude možné pokračovat ve studiu jazyka zahájeném na ZŠ. Zmínil to v souvislosti s revizí vzdělávacího programu pro ZŠ. Chce, aby se žáci od první třídy učili anglicky.

No bezva. Další reformátor školství, který má samé skvělé Nápady.. přesně ten druh Nápadů, které budou perfektně fungovat v Praze a možná ještě několika větších městech, ale budou dělat problémy všude jinde.

Ano, otroci by určitě měli rozumět jazyku svých pánů, aby mohli plnit příkazy. A počty hodin prostě zvýšíme, nebo zase skrouhneme učivo z matematiky, fyziky, přírodopisu.. a i češtiny je přeci na rozvrhu zbytečně moc.


MV změní sčítací archy pro volby

Sčítací archy budou už pro zářijové krajské volby vizuálně upraveny s cílem předejít záměně přednostních hlasů. Ministerstvo vnitra se tak ve spolupráci s Českým statistickým úřadem rozhodlo vyhovět doporučením Nejvyššího správního soudu. Senátorům z ústavní komise to řekl ředitel odboru voleb MV T.Jírovec.

Nejvyšší správní soud doporučil vizuální odlišení řádků ve sčítacím archu, konkrétně střídání bílých a šedých řádků, dále uvádění jména a příjmení kandidátů i u jejich pořadových čísel ve výsledkovém formuláři. MV a ČSÚ hodlají apelovat na přesnost, nikoli rychlost.

Ano, přesnost je maximálně důležitá. Co kdyby se třeba špatně započetly korespondenční hlasy a vyhrál Babiš? To by byla naprostá katastrofa..


Komise Senátu pro korespondenční volbu

Senátní ústavní komise podpořila zavedení korespondenční formy hlasování ve volbách, která bude určena pro Čechy v cizině. Shodla se jednomyslně na tom, že proti této změně nejsou „přesvědčivé právní důvody“. Senát bude o volební úpravě rozhodovat patrně až 21.srpna, mimo jiné s ohledem na symboliku tohoto data v českých dějinách.

Jj, proti změně „nejsou přesvědčivé právní důvody“, bude podstatně jednodušší podvádět a předpokládá se, že to přinese hlasy stranám Pětidemolice, čímž bude efektivně nastavena vedoucí úloha STANu, aniž by se to muselo dávat do ústavy. Co je proti tomu snížení důvěryhodnosti voleb a několikatýdenní čekání na sečtení všech „koresponďáků“..


Ruská ropa do ČR teče podle plánu

Dodávky ropy do ČR ropovodem Družba pokračují podle plánu. Problémy, které mají Maďarsko a SR, se Česka netýkají, sdělil státní provozovatel ropovodů Mero.Do ČR dál proudí i ropa z Terstu.

Do strategických zásob na 90 dní není teď nutné zasahovat, uvedlo Mero.

Maďarsko, SR a ČR dostaly výjimku ze sankcí EU na ruskou ropu, aby měly čas zajistit si dodávky jinak. ČR připravuje rozšíření ropovodu TAL z Terstu. Projekt má ČR od poloviny příštího roku zbavit závislosti na ruské ropě.

To je odporná proruská dezinformace, ministr destrukce průmyslu a obchodu bankster Síkela již několikrát jasně řekl, že závislosti na ruské ropě jsme se již zbavili. A totéž opakovaně signalizoval i nuteliér Fiala.


Ropa Lukoilu do SR a Maďarska neproudí

Tranzit ruské ropy od firmy Lukoil do SR a Maďarska přes Ukrajinu nebyl obnoven. Ukrajina v červnu přidala Lukoil na sankční seznam a zakázala tranzit jeho ropy. Tvrdí, že objem přepravované ropy tím neklesl. Budapešť hodlá nadále blokovat vyplacení pomoci EU Ukrajině.

Maďarsko a SR vyzvaly Evr.komisi, aby rozhodnutí Kyjeva řešila. Za tři dny se Budapešť obrátí na „mezinárodní soud“.

Podle Bratislavy bude rafinerie Slovnaft z maď. skupiny MOL dostávat o 40% méně ropy, než potřebuje. Maďarsko dostávalo od Lukoilu 1/3 dovozu ropy.

„Maďarsko a SR vyzvaly Evr.komisi, aby rozhodnutí Kyjeva řešila“.. A byrokracie Error Komis si spokojeně zamnula ruce a prohlásila, že potřebuje získat víc informací, než něco podnikne. Náš „diplomatický“ BacPirát rovnou prohlásil, že Maďarsko Unii vydírá.


Harrisová má potřebnou většinu delegátů

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová má podle agentur Reuters a AP podporu dostatečného množství delegátů pro zajištění prezidentské nominace demokratů.

O kandidátovi rozhodnou na srpnovém sjezdu 4000 delegátů, jejichž většinu měl po primárkách zajištěnu Biden.

Harrisová dostala od dárců 100 milionů dolarů (přes 2,3 miliardy Kč) od nedělního oznámení, že se uchází o nominaci. Harrisová získala náskok dvou procentních bodů na republikána Trumpa poté, co prezident Biden ukončil svou kampaň a vyjádřil jí podporu. Vyplývá to z průzkumu agentur Reuters/Ipsos.

Tématem kampaně právo na potrat

Pravděpodobná prezidentská kandidátka demokratů USA Kamala Harrisová vidí jako stěžejní téma své kampaně právo na potrat. Prohlásila ve svém prvním vystoupení v rámci předvolební kampaně, v níž ji po svém odstoupení z voleb podpořil prezident Biden.

Harrisová uvedla, že chce po bezprecedentním kroku Bidena sjednotit demokraty i celé Spojené státy. Biden prohlásil, že bude v kampani pracovat pro Harrisovou, a vyzval demokraty, aby se za ni postavili. Biden se po nemoci vrátil do úřadu v úterý.

Asi by bylo docela fajn, kdyby Republikáni přestali dodávat Kamale témata a munici. Ale taková změna by mě dost překvapila.


Banderastánská „diplomacie“ se pokouší v Číně prodávat Zelenského mírový plán úplné a bezpodmínečné kapitulace Ruska.

Ministr zahraničí Ukrajiny v Číně

Ukrajinský ministr zahraničí Kuleba je na návštěvě v Číně, se kterou chce navázat přímý dialog o dosažení míru v Ukrajině. „Chceme se vyhnout závodu mezi mírovými plány,“ uvedl Kuleba. Ukrajina má vlastní plán, který počítá s odchodem ruských vojsk ze země.

Minulý rok Čína představila mírový plán a letos s Brazílií podobný dokument.

Čína ruskou agresi neodsoudila, vyzvala však k zastavení bojů. Kritizuje západní dodávky zbraní. Moskvě umožňuje na čínském trhu pořizovat technologie a zboží nutné pro vojenský průmysl.

No ano, podle Bílého baráku a Bankové by to správně měla být „ukrajinská férovka“: Rusko zcela bez zahraničního obchodu, s ukradenými aktivy a bez dodávek čehokoli odkudkoli, zatímco Ukrajina bude dostávat zbraně a peníze od celého zbytku světa - až do úplného vítězství a napravení historické nespravedlnosti spočívající ve výsledcích druhé světové války.


Sanitární kordonisti errorparlamentu si rozdělili funkce pěkně po „liberálnědomokraticku“...

Vrecionová povede zemědělský výbor EP

Předsedkyní vlivného výboru pro zemědělství a rozvoj venkova (AGRI) v Evropském parlamentu byla zvolena Veronika Vrecionová (ODS) z frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR).

Místopředsedou výboru pro hospodářství a měnu (ECON) se stal český europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) z frakce Evropské lidové strany (EPP). Funkční období je 2,5 roku, 1/2 volebního.

Zástupci nových ultrapravicových frakcí Patrioti pro Evropu a Evropa suverénních národů nezískali žádnou pozici.EPP šéfuje 7 výborům z 20, S&D pěti.

..a definitivně odsouhlasili aktuální nálepku „ultrapravice“ pro každého, kdo není vlezdobruselista.


„Liberální“ demokraté Západu to zjevně pořád nechápou.

Německo chce ochránit ústavní soud

Německo změní svoji ústavu, aby ochránilo ústavní soud před extremistickými vlivy a zajistilo jeho nezávislost. Na úpravě se dohodli vládní sociální demokraté (SPD) kancléře Scholze, Zelení a

liberální svobodní demokraté (FDP) společně s opoziční unií CDU/CSU.

Spolkový ministr spravedlnosti Buschmann řekl, že ústavní změna je reakcí i na vývoj v Maďarsku a v Polsku.

Body ze zákona o spolkovém ústavním soudu mají být přeneseny do ústavy, což zaručí, že bez ústavní většiny další úprava nebude možná.

A bod o vedoucí úloze SPD, Zelených, FDP a CDU/CSU nebude? Nebo až příště? I když, v Německu má pro rázný boj proti extrémismu tradici jiné řešení, které bylo kupodivu nejspíš i ústavně konformní..


Hamás a Fatah podepsaly dohodu o vládě

Palestinská hnutí Fatah, Hamás a dalších 12 frakcí po třech dnech jednání v Číně podepsaly dohodu o vytvoření prozatímní vlády národního usmíření v Pásmu Gazy, až skončí válka. Oznámil to čínský ministr zahraničí Wang I.

Cílem Fatahu i Hamásu je vytvoření palestinského státu s hranicemi z roku 1967.

Izraelský ministr zahraničí Kac dohodu ostře odmítl s tím, že Izrael Hamás odstaví od moci a bezpečnost Izraele „zůstane výhradně v izraelských rukou“.

..a je tudíž zcela nepřijatelné., aby Palestincům, pokud vůbec v Gaze nějací zůstanou, pak vládl někdo, koho neschválí izraelská vláda. Jménem civilizace!


Izraelská razie na Západním břehu

Sedm Palestinců, včetně dvou velitelů ozbrojenců a ženy, zahynulo při úterních raziích na okupovaném Západním břehu Jordánu, píše Reuters s odkazem na palestinské a izraelské činitele.

Jedna z razií se týkala Tulkarmu, kde propukly boje mezi palestinskými ozbrojenci a izraelskou armádou. Podle palestinských zdrojů zahynul jeden člen teroristické skupiny Hamás a druhý z konkurenční frakce Fatah.

Izraelský armádní mluvčí uvedl, že vzdušný úder zasáhl ozbrojené teroristy a že na místě vypukla přestřelka.

Razie vzdušným úderem? To bude asi nějaká prudká inovace. Izraelský armádní mluvka by si měl nejdřív poslechnout, co vykládá.. Kupříkladu já si neumím představit teroristy, které zasáhne vzdušný úder a ti pak vstanou a začnou vzájemnou přestřelku.

Tedy vlastně umím, ale takový týpkové patří výhradně do fantastické literatury a béčkových filmových stříleček.

99 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
lujjza
Jul 24

Buďte opatrnej a koukejte se brzy uzdravit... 😉😁

Like
bottom of page