top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (17. 9. 2024)

Ministři: Chybí přehrada Nové Heřminovy

Pokud by byla postavena přehrada v Nových Heřminovech na Bruntálsku, s ohledem na už vybudovaná protipovodňová opatření by ochránila Krnov i Opavu, řekl v pondělí ministr zemědělství Výborný. Podobně se vyjádřil i ministr financí Stanjura (ODS), dřívější dlouholetý opavský primátor.

Proti přehradě dlouhodobě vystupuje Hnutí Duha Jeseníky a obec Heřminovy, která by měla být částečně zatopena.

Výborný vyzval, aby se udělalo vše pro zahájení stavby. „Počítáme s rokem 2027,“ řekl; 99% pozemků je vykoupeno.

Možná by se ministr teolog mohl začít modlit. Protože jakmile voda opadne a na povodně se pozapomene, duhoví kraválisti nastoupí s obvyklými taktikami právní buzerace a napadání každého rozhodnutí o stavbě. Pochopitelně, se státní podporou pro jejich ziskovku.

Osobně bych ovšem doporučoval - zcela nedemokraticky - povinně sestěhovat duhové aktivisty do momentálně zaplavovaných obcí, aby si také trochu užili srandy.


Povodeň nás nezastaví, volit se bude v termínu, žádný odklad není třeba a proto nebude, rozhodně signalizuje ukrajinský místodržící v Praze a premiér ČR Signál I. Fiala.

Volby se v pátek a sobotu uskuteční

Krajské a senátní volby se v pátek a sobotu uskuteční. Vláda je přesvědčená, že je schopná zajistit hlasování i v místech zasažených povodněmi, řekl po jednání kabinetu premiér Fiala. O odklad voleb žádal primátor Opavy zasažené velkou vodou. Na ministerstvu vnitra také vznikla pracovní skupina, která má pomoct, aby se volby konaly regulérně.

Ministr vnitra Rakušan už během dne uvedl, že kdyby se volby nekonaly, mohla by být napadána jejich legitimita. Večer doplnil, že na volbách budou spolupracovat hasiči, policie, statistikové.

Hasiči i policajti mají v zasažených územích práce až nad hlavu a ti z míst nezasažených tam vypomáhají, tak proč by jim všehoschopný dozimetrický ministr pošt a telegrafů nepřidal další práci. Přeci by se jinak mohli nudit.

Dementní vláda nic zajišťovat nebude, modruzi ministři se nanejvýš budou promenovat před televizními kamerami a vzájemně se plácat po zádech, jak to zvládají. Všechno zajišťovat budou muset místní úřady, policie a hasiči, kteří už teď mají co dělat, ale v četném volném čase tenhle fialový melouch určitě zvládnou.


Generální prezident agent Pepa107 si pochvaluje nový rozpočet - jeho úřad dostal přidáno.

Pavel: Návrh rozpočtu správným směrem

Návrh rozpočtu na příští rok jde správným směrem, zachovává základní priority vlády a požadavek na transparentnost. Řekl to prezident Pavel, který se sešel s ministrem financí Stanjurou (ODS). Uvítal, že kabinet nepodlehl pokušení a chová se zodpovědně ve volebním roce.

Stanjura řekl, že očekává, že vláda příští týden schválí základní parametry rozpočtu v navržené podobě, takže schodek bude navržených 230 miliard Kč. Dle ministra se ale může měnit struktura některých rozpočtových kapitol, když peníze budou třeba víc na opravy po povodních než na nové investice.


Francouzský eurokomisař rezignoval

Francouzský eurokomisař pro vnitřní trh T.Breton, kterého Paříž opět nominovala do funkce, rezignoval. Šéfka Evropské komise von der Leyenová podle něj požádala Francii o jiného kandidáta výměnou za „vlivnější“ portfolio. Složení nové komise má představit už v úterý.

Paříž vzápětí uvedla, že novým kandidátem bude Stéphane Séjourné, který v dosluhující vládě vede diplomacii.

Breton měl v příští EK podle spekulací získat portfolio komisaře pro průmysl. Bruselská média ale dlouho spekulují o špatném vztahu šéfky EK s Bretonem.

No, Uršula von der Pfizer prostě využila příležitosti si vyřídit nějaké osobní spory, nic neobvyklého se přeci v Bruseli neděje.

Začínám mít ovšem dojem, že by v Bruseli akutně potřebovali coby francouzského errorkomisaře jistého Maxmiliána Robespierra.

101 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Zelenského brilantná diplomacia

Stalo sa to, o čom boľševici tak dávno hovorili (vždy je to tak; ak boľševici niečo povedia, bude to tak). Zelenského a Ukrajinu púšťajú...

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page