top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (18. 7. 2024)

Pětidemoliční vláda konečně rozhodla a tak téměř po dvaceti letech opozičních obstrukcí ODS TOP09 a STANu a neustálých odkladech se objevil slaboučký záblesk naděje pro českou energetiku.

Dva jad. bloky postaví korejská KHNP

Vláda rozhodla o stavbě dvou jaderných bloků v Dukovanech. Postaví je korejská firma KHNP, dostala přednost před francouzskou EDF. S vítězem se bude jednat o opci na až dva reaktory v Temelíně.

Cena při dvou blocích má být podle premiéra Fialy 200 miliard Kč na jeden blok v současných cenách a podíl dodavatelů z ČR zhruba 60%. Volbu dvou bloků v Dukovanech vláda zdůvodnila úsporami ze stavby na jednom místě.

Rozpočtové náklady na přípravné práce pro dva bloky v Dukovanech budou v příštích pěti letech 80 až 85 miliard Kč.


Univerzální ministr všeho za „ANO, šéfe!“ se pochválil, že to všechno zařídil on.. a vlastně má pravdu - kdyby pořád s Bohouškem Sobotkou nerušili tendry, už jsme mohli být o kus dál a možná dokonce už i stavět.

Havlíček (ANO): Nabídka KHNP dobrá

První místopředseda ANO, exministr průmyslu Havlíček řekl, že jihokorejská firma KHNP dala v tendru na výstavbu bloků v Dukovanech II dobrou nabídku. „Odpovídá to ceně, kterou jsme predikovali v roce 2020 plus inflaci," dodal.

Podivil se, že vláda nepředstavila model financování obou bloků. Dvakrát 200 miliard plus úroky, což může činit 800 miliard, dodal Havlíček.

„Projekt byl připraven mým týmem," řekl exministr. Ocenil, že se budou stavět rovnou dva bloky. První od roku 2029, do zkušebního provozu má jít v r. 2036.


KHNP chce zapojit co nejvíc firem z ČR

Korejská společnost KHNP, kterou vláda vybrala jako vítěze jaderného tendru, chce usilovat o to, aby se do projektu zapojilo co nejvíce českých firem a pracovníků. Vyplývá to z tiskové zprávy KHNP. České firmy a svazy věří, že dosáhnou na dříve deklarovaný podíl 65% účasti českých podniků na projektu.

O konečně hodnotě zakázky se podle KHNP ještě rozhodne. Smlouvu chce uzavřít do března 2025. Projekt znamená dlouhodobou spolupráci na dalších přibližně 100 let, od výstavby až po provoz, tedy záruku dlouhodobého rozvoje partnerství a přátelství pro obě země.

No uvidíme. Nebo možná taky ne, protože..


Nejspolehlivější přítel a ochránce před zlem Rosatomu bez váhání a okamžitě přispěchal na pomoc české energetice, ohrožované náznakem soběstačnosti a nezávislosti na „strýčku Samovi“..

Westinghouse: KHNP nemá oprávnění

Korejská KHNP není podle americké firmy Westinghouse Electric oprávněna používat technologii reaktoru, kterou Česku v tendru nabídla. Američané KHNP viní z nedodržování amerických pravidel pro kontrolu vývozu a chtějí se právně bránit. Westinghouse měl o stavbu zájem, ale podle vlády ČR nesplnil podmínky.

KHNP uvedla, že má ohledně práva na používání technologie rozdílný názor, firma deklarovala, že americká pravidla bude dodržovat.

ČEZ ke sporu sdělil, že má od Korejců potvrzení o vlastnictví technologie.

No jistě. Takže se Nic stavět nebude. Náš nejspolehlivější americký přítel WestingKrach to zařídí.


Analytici: Rizika v jad.tendru trvají

Rizika v jaderném tendru i přes výběr korejské společnosti KHNP přetrvávají, tvrdí analytici oslovení ČTK. Podle nich totiž hrozí dvojnásobné až trojnásobné navýšení aktuálně deklarované ceny za jeden blok, obávají se také zpoždění celého projektu. Poukazují rovněž na to, že Korejci dosud v EU nestavěli.

Vláda se při výběru vítěze tendru nemohla rozhodnout špatně, řekla šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost D.Drábová. KHNP, francouzská EDF i americký Westinghouse jsou podle ní vysoce kvalifikované a dokážou doručit blok se světovými parametry bezpečnosti.

Nejmenovaní analytici prý vidí rizika. To já vidím také a přímo je pojmenuji: ekokraválisti typu Děti Země, napadající žalobami a nekonečným odvoláváním se každé prd kolem stavby a poté halasně pokřikující, že se termíny prodlužují a cena zvyšuje a proto by se určitě nemělo nic stavět.

Docela by mě zajímalo, co za reaktory podle političky TOP09 Drábové náš nejdražší americký přítel WestingKrach za posledních 30 let postavil - když je to tak světový dodavatel.


Vláda odložila energetickou koncepci

Vláda odložila schválení státní energetické koncepce a dvou souvisejících klimatických dokumentů, řekl ministr průmyslu Síkela (STAN).

Schválení strategií podle kritiků povede ke zdražení energií či paliv. Síkela i premiér Fiala (ODS) důrazně odmítli, že přijetí dokumentů cokoliv zdraží.

Podle Fialy je pro vládu nepřijatelné, aby si dávala závazky vyšší, než si dává EU. Ministr financí Stanjura (ODS) řekl, že se Česko pokusí v EU prosadit zrušení, nebo odložení začátku účinnosti systému emisních povolenek ETS 2.

Nuteliér samozřejmě nelže - přijetím dokumentů se nic nezdraží. To hlavní nastane až realizací jejich obsahu. Nuteliér ovšem prohlašoval také to, že Pětidemolice nebude zvyšovat daně..

O zrušení nebo odložení systému ekologických odpustků měla pětidemoliční vláda usilovat v době, kdy se ukrajinský místodržící v Praze a premiér ČR Signál I. Fiala holedbal předsednictvím Error unie. To měl ovšem moc práce s podlézáním bruselské vrchnosti a tlačením grýndýlu..


Vláda neuzákoní systém povolenek ETS 2

Ministr práce Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že vláda nehodlá uzákonit evropský systém povolenek ETS 2, který počítá se zpoplatněním emisí v dopravě a při vytápění budov. Do zákona by se podle něj mělo dostat pouze povinné vykazování objemu emisí, které po Česku vyžaduje evropská legislativa.

Nový evropský systém emisních povolenek stanoví cenu emisí skleníkových plynů z dopravy a vytápění bytů v roce 2027. Opatření mají přiblížit EU k cíli snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů aspoň o 55% proti roku 1990.

No to vlastně ani nemusí. Ono úplně stačí, když do čela Error komis zase posadí šílenou Uršulu von der Pfizer. A místo směrnice můžeme dostat přímo účinné nařízení.


Pětidemoliční vláda odkejvala čučkařům z NÚKIBu jejich „pozlacování zlata“. I když s „menší“ - pro jistotu neupřesněnou - změnou

Nový zákon o kybernetické bezpečnosti

Nový zákon o kybernetické bezpečnosti vláda po odkladu z minulého týdne schválila. Předpis do českého práva zavádí evropskou bezpečnostní směrnici NIS2 a zároveň obsahuje možnost prověřit a vyloučit dodavatele, kteří představují pro stát bezpečnostní riziko. Novelu nyní projedná Parlament.

K novele měl připomínky podnikatelský sektor. Podle vyjádření premiéra Fialy (ODS) z minulého týdne byly nutné drobné legislativní změny. Předpis vypracoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), výhrady k němu původně měli mj. operátoři.

Jistě, výhrady měli hlavně operátoři.. Takové bezvýznamné firmičky jako Microsoft, Oracle, GE Aerospace, Honeywell, Onsemi nestojí za zmínku.


Errorparlament dal zřetelně najevo, že se i v novém složení hodlá projevovat stejně hloupě a ideologicky zaslepeně jako v tom starém:

EP odsoudil Orbánovu cestu do Moskvy

Europoslanci ve středu v první rezoluci schválené po červnových volbách do Evropského parlamentu vyjádřili pokračující podporu Ukrajině, která se brání ruské invazi. Zároveň kritizovali nedávnou cestu maďarského premiéra Orbána do Moskvy. Maďarsko je od začátku července předsednickou zemí v Radě EU.

V parlamentu se 720 členy usnesení podpořilo 495 europoslanců, 139 jich bylo proti a 47 se zdrželo hlasování. Z českých europoslanců jich hlasovalo pro usnesení devět, proti byli čtyři a šest se jich zdrželo.


Potvrzeno: Error komis o nákupu vakcín proti Covidu-19 mlžila, tutlala a vykrucovala se.

EK málo informovala o smlouvě s Pfizer

Evropská komise neposkytla dostatečný přístup ke smlouvám o nákupu vakcín proti covidu-19, které uzavřela v době pandemie, rozhodl Tribunál Soudního dvora EU. Potvrdil námitku europoslanců. Jde mj. o „částečné“ odmítnutí zveřejnit prohlášení o neexistenci střetu zájmů osob odpovědných za vyjednávání.

Soud verdikt oznámil den před hlasováním EP o šéfce EK von der Leyenové. Otázky kolem toho, jak byla smlouva s firmou Pfizer vyjednána, pronásledují šéfku EK od chvíle, kdy The New York Times uvedl, že si vyměňovala zprávy se šéfem firmy v době přípravy kontraktu.

Taková banalitka nepochybně nezabrání sanitárním kordonistům prosadit Uršulu von der Pfizer znovu do předsednické sesle Error Komis. Jak ví každý mafián: nejpoctivější policajt je ten, který zůstává poslušně zkorumpován.


Podle účetních EU staví Error Komis „vzdušné zámky“..

Účetní dvůr: Cíle EU u vodíku nereálné

Cíle EU ve výrobě a dovozu zeleného vodíku jsou nerealistické, uvedl Evropský účetní dvůr. Cílem Evropské komise je do roku 2030 vyrobit 10 milionů tun a dalších 10 milionů tun dovézt. Nezávazné cíle jsou součástí plánu EU na ukončení závislosti na dovozu z Ruska.

Dalším cílem EK je instalovat do roku 2030 elektrolyzéry o výkonu 40 GW. Přestože EU poskytla 18,8 miliardy eur (476 miliard Kč), do pokročilé fáze se dostaly projekty, které do roku 2030 zvýší kapacitu o méně než 5 GW. V rané fázi posuzování jsou kapacity na 50 GW. EK uznává, že trh se formuje postupně.

..Error komis je ale svatosvatě přesvědčena, že když do toho naleje dost peněz, trh se kolem nového €cecku nakonec zformuje.


Dočasné humanitární molo u Gazy trvale končí..

Armáda USA odstraní molo u Pásma Gazy

Americká armáda oznámila, že ukončí provoz provizorního mola vybudovaného u pobřeží Pásma Gazy, které umožňovalo doručovat humanitární pomoc na toto palestinské území po moři. Misi označila za ukončenou. Molo se od počátku potýkalo s vážnými bezpečnostními i povětrnostními problémy.

..zatímco humanitární problémy v Gaze dále trvají.

113 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page