top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (19. 9. 2024)

MS kraj žádá armádu o tři mosty

Moravskoslezský hejtman Bělica požádal armádu o pomoc v oblasti Města Albrechtic a Holčovic, protože tam je akutní potřeba postavit tři mosty. Požádá také o pomoc při zajištění elektrického vedení mezi Krnovem a Vrbnem p. Pradědem.

Obyvatelé některých části Ostravy se mohou vracet domů, pokud ale uvidí praskliny apod., měli by kontaktovat starostu, který pomůže zařídit statika.

ČD zavedly náhradní autobusy v úsecích Moravský Beroun-Bruntál a Krnov-Opava. Povodí Odry začne v pátek upouštět vodu z přehrad Slezská Harta a Kružberk.

Nemáme mosty a elektřinu, doprava funguje nouzově a na čestné slovo, ale volby budou v termínu.


Pomoc s volbami pro 35 zatopených obcí

Opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO) ve středu požádal dopisem vládu, aby vyhlásila nouzový stav a odložila krajské a senátní volby v zaplavených oblastech. Vláda v pondělí rozhodla, že se volby v pátek a sobotu uskuteční.

Zatopených obcí, jimž stát pomůže se zajištěním krajských a senátních voleb, je podle ministra vnitra Rakušana aktuálně 35, odhadem 200 volebních okrsků. Počet se může snížit o 19 okrsků v Bohumíně, kde se pokusí volby zajistit vlastními silami, řekl Rakušan. Vedle materiální pomoci má být ve všech postižených obcích zajištěna elektřina.

A jakpak chce ministr pošt a telegrafů tu elektřinu zajistit? Ministerským přípisem? Nebo dodá do zaplavených obcí speciálním kurýrem krabici plnou Voltů a Ampérů? Přerušená vedení nikdo neopraví, dokud se s technikou nedostane na místo poruchy. Pokud voda zaplavila nějakou rozvodnu, bývá obvykle nutné rozvaděče nejprve důkladně vymýt čistou vodou a všechny zaplavené přístroje vyměnit. (Tedy, teoreticky lze některé jističe rozebrat, vnitřek vyčistit od usazeného jemného bahýnka, vysušit a zase složit. Když budete mít kliku, budou pak možná i fungovat. Jen to trvá trochu déle než výměna, k práci potřebujete vodu a elektřinu a já bych takovým jističům moc nevěřil.) A pak musíte zjistit, které vývody z rozvodny lze zapnout a které stále končí někde ve vodě zkratem.


Otázka za 5 bluďišťáků: Kdy Pětidemoliční vláda dokáže najít peníze na zvýšení důchodů?

Přeci před volbami.

Vláda schválila zvýšení důchodu

Vláda na středeční schůzi schválila lednové zvýšení průměrného starobního důchodu o 358 korun měsíčně, činit tak bude průměrně asi 21.060 korun. Všichni příjemci starobních, invalidních a pozůstalostních penzí dostanou přidáno 260 korun. K tomu jim ještě vzroste zásluhový díl penze o 0,6 procenta.

Kabinet také kývl na zvýšení minimální mzdy v příštím roce (20.800 korun) i na zavedení takzvané superdávky. Ta slučuje příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a přídavek na dítě do jedné dávky.

Superdávka = superbordel!


Rakušan chce odměny pro hasiče, policii

Ministr vnitra Rakušan (STAN) navrhl vládě, aby za pomoc při povodních mimořádné odměnila policisty a hasiče. Měli by dostat zaplaceno za každou hodinu práce, řekl ministr v debatě na CNN Prima News. Zopakoval také příslib o záruce pětiprocentního růstu platů po další tři roky. Bezpečnostní sbory dříve plánovaly mimo jiné kvůli platům týdenní protest před úřadem vlády.

Tak vám nevím, ale neměla by být každá hodina práce placená úplně standardně a ne jen mimořádně?


MZV odmítlo obvinění Venezuely

Tvrzení o zapojení ČR do plánu svrhnout vládu venezuelského prezidenta Madura postrádají reálný základ, sdělilo ve středu ministerstvo zahraničí. Venezuela viní 2 Španěly, 3 občany USA a Čecha ze snah zabít představitele země.

No ano, ČR do toho zcela jistě zapojená nebyla. Diplomatickému BacPirátovi by se nikdo jen trochu příčetný s podobnou věc nesvěřil - pokud by jí tedy nechtěl sabotovat. Ostatně, takovéhle „šíření svobody a demokracie“ si CIA obvykle organizuje sama, aby minimalizovala počet možných svědků. ČR jen dodala jednoho „turistu na dovolené“.


Vláda o spolupráci ČEZ a Rolls-Royce

Polostátní energetická společnost ČEZ naváže strategickou spolupráci s firmou Rolls-Royce při vývoji malých modulárních reaktorů. Uvedl to premiér Petr Fiala (ODS), podle kterého vzala vláda na svém jednání informaci od ČEZ na vědomí. Podle Fialy spolupráce otevírá možnost pro české firmy podílet se na vývoji tohoto typu jaderných zdrojů a zapojit se do globálního dodavatelského řetězce.

Česko podle Fialy nemá zájem o nákup hotových malých modulárních reaktorů, ale chce se podílet na jejich výrobě v globálním měřítku.

Už modruh nuteliér a pětidemoliční vláda včetně elektrikáře Stanjury někdy slyšeli o ÚJV v Řeži?


V Rafáhu zabiti 4 vojáci Izraele

Při bojích v Rafáhu na jihu Pásma Gazy zahynuli čtyři izraelští vojáci včetně jedné ženy a pět dalších bylo zraněno. Vstoupili do domu s nastraženými výbušninami. Od začátku ofenzivy padlo 348 izr. vojáků. Mezi Palestinci je 41.272 mrtvých a 95.551 zraněných (civilistů i ozbrojenců), uvádějí místní úřady.

Izrael rozšířil deklarované cíle války o umožnění návratu obyvatel do obcí u severní hranice evakuovaných kvůli útokům Hizballáhu. Dosud uváděl tři cíle: zničit kapacity Hamásu, vrátit všechny rukojmí a zajistit, že Pásmo Gazy nebude v budoucnu pro Izrael hrozbou.

Jj, Netanjahuovi se vážně, ale opravdu vážně nechce padnout do spárů izraelské justice. Ještě by izraelská vláda mohla mezi cíle Netanjahuovy tak milované války zařadit znovuzískání Archy úmluvy.. To by zaručovalo možnost válčit prakticky do nekonečna.


Izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac: „Jestli se opovážíte uplatňovat nějaká svá práva, potrestáme vás! My jsme vyvolený národ, my můžeme všechno!“

VS OSN: Rezoluce proti izr. okupaci

Valné shromáždění OSN schválilo rezoluci, která vyzývá Izrael, aby do jednoho roku ukončil okupaci palestinských území. Jde o první rezoluci, kterou mohla předložit palestinská delegace poté, co získala v OSN dodatečná práva, uvedla agentura Reuters. Za schválení rezoluce izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac už dříve pohrozil odvetou proti palestinské samosprávě.

Text navržený Palestinci podpořilo 124 států, 43 se zdrželo a 14 hlasovalo proti, uvádí OSN. Proti hlasovaly Izrael, USA, Česká republika či Maďarsko. Rezoluce VS OSN nejsou právně závazné.

No, hlavně že Rusko zůstává izolované.


Error komis zvažuje, jakým způsobem se pomstí Orbánovi za neposlušnost..

EK strhne Maďarsku pokutu z plateb

Maďarsko nezaplatilo pokutu 200 milionů eur (pět miliard Kč) za nedodržení rozsudku Soudního dvora EU, Evropská komise chce proto tyto peníze odečíst z budoucích plateb z rozpočtu EU, které mají směřovat Budapešti. Maďarsko podle soudu EU nezavedlo nezbytná opatření ve své migrační politice, která žádal soud již ve svém verdiktu z prosince 2020.

Zda půjde o jednorázovou částku, či zda EK finance odečte po částech, zatím není jasné. Brusel musí nyní ještě zjistit, odkud přesně může peníze vzít. Maďarsko by mělo zaplatit i penále přes 90 mil. eur (milion za den prodlení).

Jj, co si to nějaké Maďarsko dovoluje, chtít bránit migraci, kterou Error Komis a Evropský soud prohlásili za prospěšnou a žádoucí?

79 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page