top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (21. 9. 2024)

Dnes pokračují senátní a krajské volby, a protože pětidemolice nepovažuje vyplavení části republiky za dostatečný důvod k odkladu voleb, účast zatím trhá rekordy. Negativní..

Pokračují krajské a senátní volby

V Česku začal druhý den vybírání krajských zastupitelů a třetiny senátorů. Hlasovat mohou ti z více než sedmi milionů voličů, kteří to nestihli v pátek před noční přestávkou. Lidé mohou volit do 14:00, pak začnou volební komisaři jejich hlasy sčítat. Podstatné výsledky voleb by mohly být známy v pozdních večerních hodinách, konečné pak v noci na neděli.

V pátek podle odhadů volebních komisařů přišla hlasovat zhruba pětina voličů, méně než před čtyřmi lety.

A to se minimálně senátorským kandidátům Pětidemolice hodí. Čím míň lidí přijde, tím větší šanci na zvolení mají.


Volby v zaplavených obcích

V týlovém kontejneru hasičů je improvizovaná volební místnost v České Vsi na Jesenicku. Ve vsi dlouhé 4km nahradila dvě zničené volební místnosti. Zájem je však minimální. „Nemáme pitnou vodu, nemáme nářadí na úklid, v garáži máme ještě obrovské množství bláta,“ uvedla seniorka, která přesto chce jít volit, doveze-li ji k volebnímu místu syn.

V Kobylé nad Vidnavkou organizaci voleb převzali pracovníci ministerstva vnitra, obec jim vyčlenila malou místnost, která je běžně kuchyňkou. Příliš práce ale mít nebudou. Volební lístky někteří obyvatelé využili pro vysoušení bot.

To by v Kobylé možná mohlo pětidemoliční kandidáty volit až 200% oprávněných voličů, když tam volebně komisařují ouřadové z Ministerstva pošt a telegrafů.


Jakousi zvláštní náhodou je Náhoda blbec..

KV kraj: Ve stu obálek chybějí lístky

Karlovarský kraj doplnil do volebních místnosti náhradní volební lístky. Některé sady, které dostali voliči do schránek, neobsahovaly všechny lístky. Chyběly kandidátky šesti uskupení, mj. ODS, KSČM či Volby pro kraj. Podle kraje vznikla chyba při kompletaci lístků v tiskárně asi ve stovce případů. Ve volebních místnostech budou voliči upozorněni na možné chybějící lístky.


Svaz měst a obcí ČR, Hospodářská komora a Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů se samozřejmě mýlí, žádná novela stavebního zákona není třeba, sdělilo podle očekávání Ministerstvo místního rozpadu Piráta Bartoše..

MMR: Stav.zákon umožňuje rychlou akci

Mimořádné postupy podle nového stavebního zákona umožňují rychle reagovat na výjimečné události, jako jsou povodně, uvedlo ministerstvo pro místní rozvoj.

Zveřejnilo metodiku s postupem stavebníků a stavebních úřadů při mimořádných opatřeních a obnově po povodních. MMR vytvořilo i formulář pro oznámení prací stavebnímu úřadu.

Zástupci samospráv a Hospodářská komora ve čtvrtek vyzvaly vládu, aby neprodleně připravila a schválila novelu, jinak prý mohou nastat problémy při obnově míst poničených povodněmi.

a bleskurychle vymyslelo návod a formulář.


Danajský dar Evropské strany lidové Error unii, Uršula von der Pfizer, slibuje v Kyjevě „Khaki triku“ půjčku z kradeného majetku..

EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku

Evropská komise (EK) hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v objemu až 35 miliard eur (zhruba 878 miliard Kč). Na návštěvě Kyjeva to v pátek oznámila předsedkyně EK Ursula von der Leyenová. Půjčka je součástí plánu skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 poskytnout Ukrajině úvěry za 50 miliard dolarů (přes 1,1 bilionu Kč), jejichž záruky mají tvořit výnosy ze zmrazeného ruského majetku.

Evropská komise v tiskové zprávě upozornila, že plánovanou půjčku ještě musí schválit Evropský parlament a kvalifikovaná většina členských států EU.

Když Errorparlament tak hladce posadil do předsednického křesla Error komis znovu zřetelně zkorumpovanou Uršulu, „půjčka“ Ukrajině jím asi projde ještě rychleji než stolice při úplavici. A kvalifikovanou většinu dají evropští „liberálové“ dohromady snadno. Orbána a Fica k tomu nepotřebují a všude jinde mají plně vlezdobruselistické vlády, které to odkejvou bez námitek.


Gruzie: Napětí před volbami

Evropská unie by mohla zvážit dočasné pozastavení bezvízového styku s Gruzií kvůli stále napjatější situaci v zemi před volbami, které jsou naplánované na 26. října. V pátek to uvedl unijní velvyslanec v Tbilisi Paweř Herczynski, podle agentury Reuters o tom informovala gruzínská agentura Interpress.

„Pokud budou volby svobodné a férové, bude existovat soutěž, budou transparentní, inkluzivní a především klidné, tak my, Evropská unie, uznáme jejich výsledky a budeme spolupracovat s vládou, která po volbách vznikne," uvedl Herczynski.

Dovolil jsem si projev neváženého pana velvyslance Error Unie protáhnout betaverzí bruselsko-českého překladače a tohle z něj vypadlo:

Když se nám bude nová vláda zamlouvat a budeme moci předpokládat, že nám poslušně poleze do brusele a začne zase válčit proti Rusku aspoň slovně, budeme s ní spolupracovat. Když ne, vymyslíme na vás sankce. Ale tohle není ovlivňování voleb, to dělají jen Rusové. My tady hájíme „liberální“ demokracii.. (jen pro „liberální“ demokraty).


USA nečekají příměří Izrael-Hamás letos

Představitelé USA neočekávají, že se Izrael a Hamás dohodnou na příměří před koncem funkčního období prezidenta USA Bidena příští rok v lednu. Napsal to deník The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenované představitele USA.

Strýček Sam zkrátka nechá tu ze řetězu utrženou „Einsatzgruppe SS“ zakamuflovanou jako Netanjahuova vláda bez omezování řádit, dokud nebude jasno, kdo bude určovat další politiku Bílého baráku. Kamala by pokračovala ve stávajícím přehlížení genocidy a státního terorismu, zatímco Trump již signalizoval svou ochotu tentokrát dodržet vzniklou tradici, že každý americký prezident by měl mít nějakou „svojí“ válku..

64 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Zelenského brilantná diplomacia

Stalo sa to, o čom boľševici tak dávno hovorili (vždy je to tak; ak boľševici niečo povedia, bude to tak). Zelenského a Ukrajinu púšťajú...

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page