top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (27. 9. 2024)

Stavební úřady uvítají starý systém

Úlevu pociťují úředníci stavebních úřadů po oznámení ministra dopravy Kupky (ODS), že se budou moci vrátit k systému stavebního řízení používanému před digitalizací. Oficiální informace zatím ale neobdrželi a netuší, jak by se řešila řízení rozběhlá v novém systému.

Nicméně s případným návratem k původnímu systému by neměli problém, stále v něm vyřizují žádosti došlé před 1.7. a systém je podle nich připraven i na novelu stavebního zákona. Digitalizované řízení i přes úpravy považují za komplikované a zdlouhavé.

Nějak mi to stále připadá, že nejjednodušší způsob „opravy“ nového systému by byl všechno zahodit a začít znovu od čistého stolu.


Nerušit! - Rejžujeme! Ehm ehm,.. tedy vlastně vládneme!

Vláda zvýší mýtné pro nákladní auta

Od ledna se zvýší mýtné pro nákladní auta nad 3,5 tuny, oproti současným sazbám by navýšení mělo být do 5%. Zvedne se ta část mýtného, kterou dopravci platí za vypouštění emisí oxidu uhličitého. Sazby pro autobusy se nezmění. Vyplývá to z nařízení, které ve středu schválila vláda.

Podle ministerstva dopravy je cílem navýšení příjmů Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) a také motivovat dopravce k používání vozů s nižšími emisemi CO2. MD předpokládá, že navýšení mýtného by mělo do rozpočtu SFDI přinést o 800 milionů korun více.

Vláda zvýší mýtné pro nákladní auta a vyrejžuje si nějaké peníze navíc. No a zaplatí to - jako obvykle - koncový spotřebitel v ceně zboží. K nezaplacení!


Agent PePa107 vzkazuje, že nebude zlobit a jako poslušný automat podepíše všechno, co mu předloží.

Pavel nebude odvolání Bartoše zdržovat

Prezident Pavel se bude při odvolání vicepremiéra Bartoše (Piráti) řídit ústavou. Pokud premiér navrhne odvolání a zároveň předloží návrh na nového nebo na člověka, který bude úřad zastávat, má prezident konat neprodleně, řekl. Premiér Fiala navrhne odvolání k 30.9.

Odchod Pirátů z vlády by dopadl i na ministerské týmy a náměstky, těch je deset. Řekl to O.Profant, který je náměstkem ministra pro legislativu. O odchodu z kabinetu kvůli odvolání jejich předsedy Bartoše budou Piráti hlasovat od pátku do pondělního večera.


ÚS vyhověl stížnosti rodu Walderode

Restituční kauza rodu Walderode se po zásahu Ústavního soudu vrací na začátek, tedy k Okresnímu soudu v Semilech.Šance na vrácení majetku se zvýšila.

ÚS vyhověl stížnosti Johanny Kammerlanderové, vdovy po Karlovi des Fours Walderode, důvodem je porušení práva na soudní ochranu. Ve sporu jde o zámek Hrubý Rohozec, lesy a pozemky.

Rod usiluje o vrácení majetku od začátku 90. let. Justice musí podle nálezu ÚS vycházet z rozhodnutí z roku 1947, kterým ministerstvo vnitra zachovalo Walderodemu československé občanství.

Baxovi Uhelní Skladníci konečně prolomili Benešovy dekrety. Radujme se, Protektorát se vrací! Teď ještě nějak odstřelit UhelněSkladnicky pár odporně republikánských nápadů - jako zrušení šlechtických titulů a výsad nebo pozemkovou reformu - které prosadil Masaryk za první republiky a všechno bude zase v pořádku.


Hladík: Jesenicko v zimě bez plynu

Na Jesenicku poničeném záplavami budou v zimě bez plynu tisíce odběratelů z domácností i firem. Stát podle ministra životního prostředí Hladíka pomůže zajistit náhradní řešení. Zvažuje provizorní zásobování plynem či přímotopy. Podle správců plynovodů vyřadily povodně na Jesenicku z provozu 210 km potrubí. Nouzový stav se týká 9 nejzasaženějších obcí, připojení k plynu zde plynařům potrvá i několik týdnů.

Stát dle ministra zemědělství Výborného nabídne na Jesenicku lidem bydlícím v záplavové zóně směnu jejich pozemků za státní parcely v bezpečných oblastech.

A nebylo by sakra jednodušší to poškozené potrubí prostě opravit? Pokud možno hned a bez roky trvajících výběrových řízení, nekonečného odvolávání se ekopošuků a dalších podobných €radovánek..


Buzerace u povinného pojištění se zase zvyšuje..

Povinné ručení platné až po úhradě

Povinné ručení bude od 1.října platné až po připsání na účet pojišťovny, zatímco dosud ho mohl vlastník vozidla zaplatit zpětně. Stejně tak bude při prodlužování smlouvy důležité dbát na včasnou úhradu. Řidiči nebudou muset s sebou vozit zelenou kartu, informovala Česká kancelář pojistitelů.

No, ony pojišťovny (aspoň ta moje) už zelenou kartu pár let vůbec neposílají. Ale přijde mi mailem odkaz, kde si mohu stáhnout příslušné PDF a sám vytisknout. (Také si jí lze stáhnout do plackofounu.. samozřejmě pouze tehdy, když máte vhodný plackofoun.)


Maniakální bezzásahovost národních parkovačů přináší ovoce

Loni opět ubylo kůrovcové těžby

Loni třetí rok po sobě klesla těžba dříví napadeného kůrovcem. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti ale upozorňuje, že kůrovcovou kalamitou je postižená téměř celá ČR a v lesích ani v příštích letech nelze očekávat získání úplné kontroly nad šířením kůrovce, a to i vzhledem k nevyzpytatelnosti počasí.

Jen nějak nevím - to už kůrovec všechno sežral, nebo je jenom sežraných stromů tolik, že je už nikdo nestíhá zpracovat?


Izrael v sebeobraně preventivně bombarduje kde co. A samozřejmě, samé vojenské cíle nebo teroristy.

Izrael zasáhl další cíle Hizballáhu

Izraelská armáda uvedla, že ve čtvrtek zasáhla kolem 220 cílů Hizballáhu v Libanonu. V Bejrútu zabila velitele vzdušných sil Hizballáhu. Podle libanonských úřadů zahynulo ve čtvrtek 92 lidí. Hizballáh vypálil v noci na čtvrtek na Izrael 45 raket.

Agentura Reuters informovala, že izraelský nálet na libanonské město Júnín si ve středu pozdě večer vyžádal životy nejméně 23 Syřanů, převážně žen a dětí.

Podle zdroje agentury Reuters se Turecko připravuje na možnou evakuaci svých občanů z Libanonu.


Izraelský nálet na školu v Pásmu Gazy

Při izraelském útoku na školu ve městě Džabálija na severu Pásma Gazy zemřelo nejméně 15 lidí, včetně žen a dětí, uvedl ve čtvrtek server TV Al-Džazíra. Desítky dalších jsou zraněny. Izraelská armáda tvrdí, že budovu používal Hamás.

Na záběrech zveřejněných na X jsou vidět lidé, jak se snaží pomoci zraněným či odnášejí mrtvé a části těl. Ve škole se ukrývali uprchlíci před rok trvající válkou Izraele s Hamásem. Od 7.října v Pásmu zahynulo 41.534 lidí a 96.092 utrpělo zranění, údaj místních úřadů zahrnuje civilisty i bojovníky.

Považuji za naprosto nezbytné připomenout pravidlo 4 a pravidlo 11


Abbás: Izrael nemá právo být v OSN

Izrael odmítá plnit rezoluce OSN, takže není hoden členství v této organizaci, prohlásil předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás na Valném shromáždění OSN. Vyzval státy světa, aby se zasadily o ukončení „genocidní války“ v Pásmu Gazy mezi Izraelem a Hamásem.

Izrael podle Abbáse Pásmo Gazy téměř zcela zničil a už se tam prakticky nedá žít. Správu a kontrolu nad Pásmem Gazy i všemi hraničními přechody by po skončení války měla plně převzít Palestinská autonomie, dodal její současný šéf.

Nemilá redakce, „nebýt něčeho hoden“ a „nemít na to něco právo“ NEJSOU synonyma! Pokud tedy nemluvíte jakousi zvláštní „dialýzou“ nebo rovnou newspeakem.


USA poskytnou Ukrajině klouzavé bomby

Prezident USA Biden krátce před setkáním s ukrajinským prezidentem Zelenským v Bílém domě oznámil další pomoc Kyjevu ve výši 8 miliard dolarů (180 mld.Kč). Pomoc zahrnuje první dodávky klouzavých bomb s dosahem 130 km či rozšíření výcviku pilotů pro letouny F-16.

Administrativa Bidena není nadšená ze Zelenského tzv. plánu vítězství, napsal deník The Wall Street Journal. Bílý dům podle něj plán považuje jen za rozšířenou žádost o další zbraně a zrušení zákazu útočit západními zbraněmi v Rusku.

Ano, my víme, Bidenův teleprompter není nadšený ze Zelenského „mírového plánu“, ale současně nehodlá udělat nic pro to, aby ho Zelenský přepsal. A bude pokračovat v dodávkách zbraní, peněz, zpravodajských informací a specialistů, aby v tom nechtěném „mírovém plánu“ Zelenský mohl pokračovat. Jj, to dává smysl - v blázinci.


Také Kamala se (pro voliče) začíná profilovat jako válečnice..

Harrisová:Kapitulační návrhy nebezpečné

Viceprezidentka USA a kandidátka demokratů na prezidentku Harrisová při čtvrtečním setkání s prezidentem Ukrajiny Zelenským v Bílém domě prohlásila, že návrhy, aby se Ukrajina vzdala velké části svého území, jsou nebezpečné, navrhují kapitulaci. Putin by se pak mohl zaměřit na Polsko či Pobaltí, varovala.

„V mé zemi jsou lidé, kteří by donutili Ukrajinu, aby se vzdala velké části svého území, kteří by požadovali, aby se Ukrajina prohlásila za neutrální,“ řekla v narážce na Trumpa, který kritizoval Zelenského, že odmítá uzavřít dohodu, jež by vedla k ukončení války.

Uzavření míru podle Minských dohod bylo nevýhodné, proto KoZa zajistil, aby je Kyjev nikdy nezačal plnit a místo toho se připravoval se na silové řešení.

Když to tak úplně nevyšlo podle předpokladů, KoZa zajistil také odmítnutí už méně výhodné mírové nabídky v Istanbulu a vydupal si pokračování války.

Současná mírová nabídka bude ještě méně výhodná než ta z Istanbulu a proto je nejlépe jí rovnou odmítnout a počkat si na ještě horší podmínky, až definitivně dojdou živí Ukrajinci.

Ale kdyby se Ukrajina vzdala části území, jehož obyvatelé s ní už většinou nechtějí mít nic společného, Putin by mohl oblehnout Gibraltar. „Hajgly lajkly!“

Jj, i tohle dává smysl - v blázinci.

Proč si pořád myslím, že nebezpeční jsou především všichni „liberální“ politici?

90 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Zelenského brilantná diplomacia

Stalo sa to, o čom boľševici tak dávno hovorili (vždy je to tak; ak boľševici niečo povedia, bude to tak). Zelenského a Ukrajinu púšťajú...

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page