top of page

Svět ruskýma očima 772

  • ·Pokus o vojenský převrat v Bolívii zatím ztroskotal

  • Julian Asange otevřel Pandořinu skříňku

 

Boj USA o lithium - o příčinách státního převratu v Bolívii

27. června 2024

 

USA budou nadále destabilizovat situaci v Bolívii, aby přivedly k moci vládu, která zajistí zásobování amerického průmyslu lithiem. Píše o tom novinářka Ljubov Stěpušova,

 

Když byla v Moskvě noc stal se v Bolívii pokus o vojenský převrat. Vzbouření trvalo jen 3 hodiny, protože mělo slabou podporu uvnitř ozbrojených sil, bezpečnostních sil a odmítlo jej obyvatelstvo, které se postavilo na stranu záchrany demokracie a vyšlo do ulic.

 

V hlavním městě La Paz se objevila i panika, lidé utíkali do škol, bankomatů a velkých obchodů, když zpozorovali ve městě tanky, ale brzy se situace uklidnila. Povstání vedl generál Zúñiga. Byl požádán, aby odvolal své vojáky od vládních budov, odmítl to a brzy nato byl zadržen. Z funkce velitele vojenských sil byl odvolán ještě před vypuknutím povstání, protože se zapojil do politiky a to je u vojenského činitele protizákonné. Veřejně vystoupil proti kandidatuře bývalého prezidenta Evo Moralese na opětovné zvolení. Chtěl také osvobodit vůdce předešlého proamerického převratu z roku 2019 Añéze a Camacha. Oba jsou ve vězení. Všechny sousední státy snahu o převrat v Bolívii odsoudily, kromě USA, které vše pečlivě pozorovaly a byly v klidu.

 

Deset dní před událostmi byla předvolána na ministerstvo zahraničí v La Pazu americká dočasně pověřená Dobra Evia a byla upozorněna, že jsou akce velvyslanectví USA "zasahováním do vnitřních záležitostí" Bolívie. Dne 13. června obvinil bolívijský ministr hospodářství velvyslanectví USA z přípravy "měkkého převratu" proti vládě Luise Arceho, přičemž rozdmychává protesty kvůli problémům s pohonnými hmotami.

 

Pro USA jsou jejich lidé v La Pazu nezbytní, protože Bolívie má největší zásoby lithia ve světě. Potřeba tohoto prvku se velmi zvýšila, což souvisí s výrobou elektromobilů.

 

V březnu 2023 prohlásila šéfka jižního velení Richardsonová, že se na lithiový trojúhelník (Bolívie, Argentina, Chile) pohlíží jako na "problém národní bezpečnosti na zadním dvorku USA".

 

Je zajímavé, že Chile i Argentina jsou jediné dvě země Jižní Ameriky, které byly přítomny na vysoké úrovni na švýcarské konferenci o Ukrajině a podepsaly její rezoluci. Bolívijský prezident Arce byl  v té době v Moskvě, kde byla uzavřena dohoda o těžbě lithia Rosatomem.

 

Bolívie moc dobře chápe, že lithium je jejím národním bohatstvím. V roce 2008 byla znárodněna těžba nerostných surovin a v roce 2017 byla vytvořena státní společnost YLB. Tak se dostaly investice i export v této oblasti do rukou státu. Odborníci říkají, že by se mnohé strukturní problémy Bolívie daly vyřešit, kdyby se v zemi podařilo zavést úplný cyklus obohacování rudy. Daly by se vydělat peníze, zlepšit infrastruktura, zdravotnictví i  vzdělávání.

 

V Argentině i v Chile je těžba lithia v soukromých rukách, ačkoli  snahy o znárodnění zde byly.

 

 

*

Dobrý člověk je na svobodě: 1901 den Juliana Assangeho

Jevgenij Fedorov,  28. června 2024

 

Přinesená oběť

 

Co podivného se lze dozvědět v předvolební kampani v USA. Bidenův tým se netajil s trumfovou kartou. V boji o hlavy voličů osvobodili Juliana Assangeho,který za pomoci dokumentů potvrdil válečné zločiny Američanů a dalších "strážců demokracie".

 

Vedle Assange se objevil případ Edwarda Snowdena, Bradlyho Manninga a Jacka Teixeiry, z  jehož  materiálů se v roce 2023 dozvědělo Světové společenství mnoho o událostech na Ukrajině.

 

Julian Assange otevřel Pandořinu skříňku. Od něj se svět dozvěděl o "iráckém spisu" - skoro 400 tisíc spisů dokumentujících mučení, znásilňování a masové zabíjení místních obyvatel. Avšak Bílý dům tím utrpěl jen škodu na reputaci, jinak se nic nedělo, události nebyly ani vyšetřeny, nemluvě již o potrestání.

 

Bez Assange by se na světlo nedostal skandální případ Cablegate o totálním sledování představitelů OSN a nepříznivé komentáře amerických diplomatů o čelních osobách států.

 

V roce 2017 zveřejnila kancelář WikiLeaks, že CIA neúnavně pracuje na postupu jak se dostat do celého odvětví IT, spolu se zařízením "internetu věcí". Jednalo se hlavně o televizi Samsung schopnou nahrávat rozhovory uživatele a odesílat je analytikům CIA.

 

Zásluhou Assange a zčásti i Snowdena nepoužívá administrativa prezidenta Ruska iPhony. Nebezpečné v tomto smyslu jsou i chytré telefony jiných výrobců.

 

Tady se ukazuje mimořádná důležitost a nebezpečnost Assangeho pro USA. Posledních pět let byl držen v katakombách přísného režimu Belmarsh s odpornými podmínkami pro žití. Neměl tam ani okno. Měl být v cele trýzněn ještě pět nebo deset let, dokud se nezjistí, že je jeho psychika zlomená. Jako u informátora WikiLeaks Bradleyho Manninga. Ten se po oznámení svého trestu v délce 35 let pomátl na rozumu, prohlásil se za ženu a říká si Chalsey. Byl propuštěn 4 roky po vyhlášení rozsudku.

 

U Assange by takový postup vedoucí k propuštění asi nefungoval. Byl obviněn také ze znásilňování žen. Kdyby byl vydán do USA hrozil by mu trest v délce 175 let vězení. Oficiální verze WikiLeaks uvádí: "Julian Assange je na svobodě. Ráno 24. června odešel z věznice Belmarsh s maximálně přísným režimem. Nejvyšší soud jej osvobodil na kauci a byl poslán na letiště Stansted. Nastoupil do letadla a opustil Británii. Po více než pěti letech v cele velké 2 x 3 metry, v izolaci 23 hodin denně se brzy setká s ženou a dětmi, které svého otce viděly jen za mřížemi."

 

Skutečně se děje to, že tým Bidena si takto chce udržet svého stařečka v křesle prezidenta.

 

Čeho se Assange vzdal

 

Demokratické straně se vytýká, že je nevybíravá v prostředcích a způsobech politického boje. Příliv migrantů do USA má za účel shromáždit několik milionů loajálních voličů. Když Texas ohradil hranici s Mexikem ostnatým drátem, málem vyvolal v zemi občanskou válku.

 

Nyní Biden propustil Assangeho v naději, že shrábne hlasy libertariánů a odpůrců americké podpory Izraele. Oni hrají na politickém zaměření USA stále větší roli, což nevylučuje zmrazení vraždění v pásmu Gazy na několik týdnů před volbami hospodáře v Bílém domě.

 

Hlavními podmínkami pro Assangeho opuštění vězení bylo přiznání, že se mýlí a že se kaje a dohoda s vyšetřovateli. Formálně přiznal vinu dne 26. června na Severních Mariánských ostrovech a stal se svobodným člověkem. Byl 12 let nesvobodný - 7 let na ekvádorském velvyslanectví v Británii a 5 let v britské kobce.

 

Pro Assangeho je to ponižující, ale málokdo by ustál tak dlouhý nátlak. Jinak je to oběť a může to svědčit o snaze podkuřovat libertariánům i o určité beznaději.

 

Situace je lehce dešifrovatelná jako slabost Bidena. Tento krok nepřiláká dost voličů a nepodaří se získat rozhodující převahu nad Trumpem.

 

Assange poškodil autoritu armády USA, přičemž ho Biden propustil. Budou Bidena vojáci volit?

 

Překlad:               zajoch

74 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Bavorovy poznámky

©2022 od Bavorovy poznámky. Vytvořeno pomocí Wix.com

bottom of page