top of page
oh

Z teletextu ČT-09 (3. 10. 2024)

„Reformátory“ důchodového systému popadl další záchvat aktivity.

Sněmovna jedná o důchodové reformě

Sněmovna projednává vládní návrh širších změn v důchodech. Druhé čtení penzijní novely provází opoziční kritika.ANO trvá mj. na zachování věkové hranice 65 let pro odchod do důchodu.

Ministr práce Jurečka (KDU-ČSL) před tím upozornil na koaliční pozměňovací návrh, který by zavedl hraniční věk 67 let. Původní vládní důchodová reforma věkový strop důchodového věku, jenž má postupně růst, neobsahuje.

První den schůze po 13 hodinách skončil, poslanci se znovu sejdou ve čtvrtek.

V oblbovací bedně právní expert Okrademe Důsledně Spoluobčany a celoživotní poslanec Mareček Benda vyhrožoval, že návrh byl ve vládě projednán a ptákostrana ho tedy bude prosazovat v nezměněné podobě. Skoro bych modruhům poslancům přál, aby se někdy dostali do pracek pětaosmdesátiletému poloslepému zubaři s roztřesenýma rukama. Samozřejmě bez umrtvení.


Prezident jmenuje 2 ministry v úterý

Prezident Petr Pavel jmenuje dva nové ministry v úterý ráno, řekl po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Nominaci na nástupce Ivana Bartoše v čele ministerstva pro místní rozvoj očekává Fiala od hnutí STAN ve čtvrtek.

Nástupcem ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN), který odchází do EK, má být poslanec Lukáš Vlček (STAN). Vlček by se chtěl jako ministr zaměřit na energetiku. Green Deal, tedy přechod EU k obnovitelným zdrojům energií, považuje za příležitost, kterou by ČR neměla "prošvejkovat". Řekl to po schůzce s premiérem Petrem Fialou.

Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř. Hradní automat na podpisy nejeví známky poruchy a na ministerstvu průmyslu a obchodu tak bude místo bankstera Síkely STANovat grýndýlovací ekopošuk zblázněný do Občasných Zdrojů Energie a bruselských „příležitostí“. Ó, my se máme!

Šetrná fialová vláda hodlá masivně spořit na výdajích..

Obrana koupí 2 letouny Embraer

Ministerstvo obrany koupí dva střední transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Celková cena včetně doplňkového vybavení umožňující hašení požárů nebo evakuaci zraněných je 11,3 miliardy Kč bez DPH. Nákup odsouhlasila vláda. První stroj by měli vojáci dostat příští rok.

Vláda schválila nasazení vojáků v zahraničních operacích na další dva roky, na východním křídle NATO by mohlo působit až 2000 českých vojáků, o 800 víc než nyní. V r.2025 by na misích mohlo

sloužit 2666 vojáků, o rok později 2571. Mandát musí schválit Parlament.

.. a proto koupí jen dvě letadla a vyšle do zahraničních NATOmisí jenom 2 až 3 tisíce vojáků - skoro celou bojeschopnou část armády.


Fialová signální vláda také dospěla k závěru, že plebs je nedostatečně zbuzerovaný a proto si na buzerace šetrně vymyslela nový úřad.

Vznikne Inspekce silniční dopravy

V polovině příštího roku vznikne Inspekce silniční dopravy, která bude mít větší pravomoci při kontrolách provozu na silnicích nebo kontrolách stanic technické kontroly (STK). Novelu zákona o silniční dopravě schválila vláda. Novela také zavádí poptávkovou dopravu, která bude novým druhem osobní linkové dopravy.


Po místním rozvoji bude digitalizovat i „Leopard“ Válek. Zachraň se, kdo můžeš!

MZd: Na elektronizaci 600 mil.Kč

Ministerstvo zdravotnictví uzavřelo s dodavateli elektronizace zdravotnictví smlouvy za 600 milionů korun. Jde o 20 projektů, mj. elektronické žádanky nebo mobilní aplikaci EZKarta. Po jednání vlády to řekl ministr Válek.

Netušíte někdo, jestli „Leopard“ už sehnal ten penicilín?


EK odložila nařízení o odlesňování

Evropská komise odložila o rok nařízení o odlesňování, informoval ministr zemědělství Výborný (KDU-ČSL). Ten už dříve žádal o posunutí účinnosti, protože podle něj nařízení nebylo dostatečně připravené a firmám chyběly informace.

Cílem nařízení je snížit příspěvek EU k celosvětovému odlesňování a znehodnocování lesů; v ČR ovlivní tisíce firem. Nařízení se vztahuje na podniky, které vyrábí, zpracovávají nebo uvádějí na trh produkty z kávy, kakaa, palmového oleje, sóji, hovězího masa, kaučuku a dřeva. Podniky by měly vykazovat údaje o pozemcích, kde komodity produkují.

Intenzivním vyplňováním formulářů a hlášení do zelené budoucnosti! Byrokracie, spása životního prostředí!!


Eskalace na Blízkém Východě bude dále pokračovat, protože „Sleepy Joe“ a jeho vládní spolek křiváků sice slovně nepodporuje další útoky, ale prakticky nehodlá udělat ani to nejmenší, aby jim zabránil.

Izrael chystá odvetu za útok Íránu

Izrael v řádu několika dnů zahájí „významnou odvetu“ za úterní íránský raketový útok, cílem by mohla být ropná zařízení a další strategická místa v Íránu, napsal ve středu server Axios s odvoláním na izraelské činitele. Prezident USA Biden nepodporuje možný útok na íránská jaderná zařízení. Počítá ale s dalšími protiíránskými sankcemi. Nové sankce zvažuje i skupina zemí G7.

Írán v úterý večer odpálil balistické rakety na Izrael. Většinu z téměř 200 raket sestřelila protivzdušná obrana, USA či Jordánsko. V Izraeli bylo poškozeno několik budov.


Chameneí: Za problémy stojí USA

Za problémy na Blízkém východě stojí přítomnost USA a evropských zemí v regionu, řekl íránský duchovní vůdce ajatolláh Chameneí. The Times of Israel píše, že šlo o první veřejné vystoupení Chameneího od úterního íránského útoku na Izrael, který ale v projevu nezmínil.

Írán zaútočil na Izrael v sebeobraně, uvedl ministr zahraničí Arakčí. Tvrdí, že cílem byla vojenská infrastruktura.

Prezident Pezeškján prohlásil, že Írán si nepřeje válku, ale pokud se Izrael rozhodne pro odvetný úder, Teherán bude reagovat.

Ano, kolotoč se nám pěkně roztáčí..


Izrael zapojí obrněné jednotky

Izraelská armáda oznámila, že do pozemní operace proti Hizballáhu v jižním Libanonu zapojí obrněné jednotky a pěchotu. Z oblasti jsou hlášeny boje i úmrtí 8 izraelských vojáků.

Izraelská armáda vyzvala obyvatele dalších dvou desítek vesnic na jihu Libanonu k okamžité evakuaci. Zástupci libanonské vlády sdělili, že v zemi s 5,6 milionu obyvatel je 1,2 milionu vnitřně

vysídlených.

Izraelská armáda zdůraznila, že pozemní operace zůstane „omezená a lokalizovaná“, je zaměřena mj. na ničení tunelů

Fakticky byla operace na potlačení povstání ve Varšavském ghettu také „omezená a lokalizovaná“. Pokud vím, lidem zabíjeným v jejím průběhu to nijak nepomohlo.


Údery Izraele v Pásmu Gazy

Při izraelských úderech na jihu Pásma Gazy zemřelo v noci na středu nejméně 51 lidí, včetně žen a dětí, píše agentura AP s odvoláním na palest. zdravotníky. Izraelská armáda podle ní pokračovala i v pozemní operaci ve městě Chán Júnis na jihu tohoto palestinského území, kde už téměř rok vede válku, kterou začalo loni 7.10. teroristické hnutí Hamás svým útokem na Izrael.

Palestinské úřady ovládané Hamásem v úterý uvedly, že od loňského října kvůli izraelské ofenzivě zemřelo nejméně 41.638 Palestinců a přes 96.000 dalších Palestinců bylo zraněno.

A jako obvykle, před loňským 7. říjnem byly vztahy mezi původním palestinským obyvatelstvem a izraelskými kolonizátory téměř idylické. Až do nevyprovokovaného útoku Hamásu.


Po Gaze a Libanonu mírumilovný Izrael v sebeobraně bombardoval Sýrii.

Izraelský nálet na budovu v Damašku

Izraelský letecký úder na jihozápadě syrského Damašku zabil tři civilisty a další tři zranil. Mezi oběťmi jsou nejspíše členové militantního hnutí Hizballáh a íránských revolučních gard. O útoku informovala agentura Reuters.

„Izraelský nálet se zaměřil na obytnou budovu ve čtvrti Mazza, kterou navštěvují vůdci libanonského Hizballáhu a představitelé íránských revolučních gard,“ uvedla Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní útok cílil na středisko nadace napojené na Hizballáh a na proíránské skupiny.


Generální tajemník OSN má zakázaný vstup do Izraele, protože „diplomatům“ „vyvoleného národa“ se jeví málo proizraelský a tudíž je určitě skrytý antisemita.

Guterres má zakazaný vstup do Izraele

Izraelská diplomacie zakázala generálnímu tajemníkovi OSN Guterresovi vstup do země, protože podle ní jednoznačně neodsoudil úterní masivní raketový útok Íránu na Izrael. Oznámil to izraelský ministr zahraničí Kac. Guterres v úterý poté, co Írán odpálil stovky raket na Izrael, řekl, že odsuzuje rozšíření konfliktu na Blízkém východě.

Ve středu Guterres před RB OSN řekl, že se požáry na Blízkém východě rychle mění v peklo a že smrtící cyklus násilí musí skončit. Zároveň podle Reuters jasně odsoudil úterní íránský útok na Izrael.


Ukrajinci se stáhli z Vuhledaru

Ukrajinská armáda oznámila stažení svých vojáků z Vuhledaru, aby se tam vyhnula ruskému obklíčení. Informoval o tom server RBK-Ukrajina s odvoláním na vojenské uskupení Chortycja. O ruském dobytí východoukrajinského Vuhledaru dříve hovořily neoficiální zdroje.

Kontrolu nad městem považují obě strany za důležitou vzhledem k tomu, že leží na vyvýšeném místě a na křižovatce východní a jižní fronty, což mu dodává na významu, pokud jde o zásobování obou armád, píše agentura Reuters. Obsazení Vuhledaru může ruským invazním silám otevřít cestu k postupu na další místa.

Ano, vypadá to na organizované stažení na výhodnější pozice, přesně jak vykládala v oblbovací bedně jakási zpravodajka.

Rovněž zbrusu nový nejvyšší papoušek NATO „Teflonový Mark“ má z Ukrajiny zajisté ty nejsprávnější informace a je si zcela jistý: „Ukrajina musí zvítězit jako svrchovaná země..“


BMW tlačí na Berlín kvůli clům

Německý ministr financí Lindner ostře kritizoval cla na dovoz elektromobilů z Číny navrhovaná Evropskou komisí. Až budou v pátek o návrhu hlasovat členské státy, Německo by podle něj mělo být proti. Také automobilka BMW na spolkovou vládu tlačí, aby cla odmítla. Kancléř Scholz chce o opatření dále jednat. Odmítat zahraniční konkurenci a zužovat si okruh obchodních partnerů by podle něj nebylo správné.

Reuters píše, že Francie, Řecko, Itálie a Polsko budou hlasovat pro zavedení cla až 45%. Pokud se to potvrdí, pak to bude stačit, aby byl návrh schválen.

Kapitánům německého průmyslu asi začíná zvolna docházet, že stále ustupovat greenhornům a ještě jim štědře přispívat na činnost, asi nebyl ten nejlepší nápad. A tak se snaží přimět vládní byrokraty, aby s tím Něco Udělali. Jen už bude asi pozdě. Error Komis už rozhodla a přes to ani v Error unii nejede vlak.

121 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Z Webů 06.10.2024

Ranní káva: ostuda země 404, smrad z Kodaně a jiné gagy Lipavský. Hrdina? Určitě ne. Spíš zrádce. Žantovský si vzal ministra na paškál...

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page