top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (5. 10. 2024)

Penze před závěrečným schvalováním

Vládní reforma penzí je ve sněmovně po téměř třech desítkách hodin debat i obstrukčních vystoupení zástupců opozice před závěrečným schvalováním. Opoziční hnutí ANO a SPD navrhla ve druhém čtení předlohy například zachování věkové hranice 65 let pro odchod do důchodu i nynější výpočet nových penzí, které se mají podle reformy postupně snižovat.

O podobě širších změn v důchodech by mohli poslanci hlasovat nejdřív před koncem října. Rozhodnou i o požadavku SPD na zamítnutí reformy.

Ideální podoba penzijní reformy podle čtyřdemolice by asi zahrnovala celoživotní povinné platby do komerčních penzijních fondů a nulovou výplatu penzí, protože průběžně a neomezeně zvyšovaný věk odchodu do důchodu nutně dříve či později přesáhne věk dožití.


Don Pablo nepřesvědčil. A ani SebeStředula nepomohl.

Od pondělí stávka na soudech

Pražské soudy od pondělí do středy kvůli stávce administrativních pracovníků uzavřou podatelny, pokladny a informační centra. Zaměstnanci nebudou odpovídat na dotazy a rozesílat rozhodnutí. Lidé nebudou moci nahlížet do spisů. Soudci odročí některá jednání.

Zaměstnanci soudů stávkují kvůli nízkým platům. Podle názoru Soudcovské unie třídenní protest zásadně omezí fungování soudů. Má se jej zúčastnit 90% zaměstnanců okresních soudů a 65% zaměstnanců soudů vyšších instancí. Zapojit se mají všechny soudy s výjimkou ÚS a Okresního soudu v Jičíně.


Nerušit, spoříme!

První dáma by měla dostávat peníze

Partneři hlavy státu by mohli na svoji činnost dostávat peníze. Mělo by jít o třetinu toho, co je na výdaje spojené s výkonem funkce vypláceno prezidentovi, měsíčně tedy asi 95 tisíc korun.

Nyní náklady, třeba na zahraniční cesty první dámy, platí Hrad z náhrad pro prezidenta.

Ministerstvo práce a sociálních věcích přišlo s návrhem, aby stát hradil náklady na prezentaci i partnerům hlavy státu. Vedoucí prezidentské kanceláře uvedl, že návrh vítá.


ČR chce úpravu cílů EU u automobilů

Česká republika bude prosazovat úpravy cílů EU v automobilovém průmyslu. Mezi stěžejní úkoly bude patřit urychlení revize zákazu spalovacích motorů a také přehodnocení emisních limitů pro nová osobní auta a dodávky pro příští rok. Zároveň bude usilovat o zavedení mechanismů pro sledování vývoje na automobilovém trhu do strategie EU. V pátek to uvedli premiér Petr Fiala (ODS) a ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Dle nich jsou některé současné cíle EU nereálné a ohrožují konkurenceschopnost evropského automobilového průmyslu.

Nebyl to náhodou Signál I. Fiala a jeho tehdy ještě pětidemoliční vláda, kdo v době českého předsednictví Error unie tu „ambiciózní“ zelenou kravinu „Fit for 55“ usilovně podporoval a schválil?


No toto?

Kyjev: Úplatné posudkové komise

Vyšetřovatelé ve městě Chmelnyckyj na západě Ukrajiny odhalili šéfku oblastního střediska pro lékařské posudky a jejího syna, kteří za úplatek zájemcům zařizovali falešná potvrzení o invaliditě. Ta zaručovala, že dotyční nebudou povoláni do války. Dvojice si tak přišla na ekvivalent 139 milionů korun.

Podobný systém odhalili vyšetřovatelé i v Charkově, kde zadrželi předsedu jedné z posudkových komisí a jeho 12 společníků. Ukrajinská tajná služba SBU ohlásila, že rozbila podobnou síť v Kyjevské a Charkovské oblasti.

Nevydělávat na válce by v kapitalismu přeci bylo nemorální, ne? Leda by za všemi těmi úplatky stáli Rusové, třeba dynamická dvojka Petrov a Boširov..


Ukrajina představí plán vítězství

Ukrajina představí svůj tzv. plán vítězství spojencům za týden na jednání na základně Ramstein v Německu, uvedl v sobotu ukrajinský prezident V.Zelenskyj. Plán nastíní „jasné a konkrétní kroky ke spravedlivému ukončení války“.

Zelenskyj už plán představil koncem září v USA americkému prezidentovi J.Bidenovi. List The Wall Street Journal ale s odvoláním na americké činitele napsal, že z něj Bidenova administrativa není nadšená. Bílý dům plán považuje především za rozšířenou žádost o další zbraně a zrušení zákazu útočit západními zbraněmi do hloubi ruského území.

Proč si pořád myslím, že »plán vítězství« „Khaki trika“ spočívá v nasazení expedičních sil NATO do bojů a usilovném bombardováním ruských měst americkou kazetovou municí?


USA: 9 let pro volební úřednici

Na devět let do vězení poslal soud v americkém Coloradu bývalou volební úřednici, kterou porota uznala vinnou z nezákonné manipulace s hlasovací technikou. Tina Petersová se po posledních prezidentských volbách pokoušela prokázat nepodložená tvrzení poraženého exprezidenta Donalda Trumpa, že hlasování bylo zmanipulované, uvádí list The New York Times (NYT).

Obžalovaná tyto fámy opakovala i během procesu, za což ji soudce ostře zkritizoval.

Tak „nezákonná manipulace s hlasovací technikou“ spočívá v USA ve veřejném prohlašování něčeho, co Demokratická strana nechce slyšet?

To se asi dopustím schvalování trestného činu: „V nespravedlivém státě musí být dobrý člověk nevyhnutelně špatným občanem.“


Uprchlík se jmenoval venezuelským prezidentem a hodlá se vrátit ze španělského exilu, aby se ujal funkce..

González se chce vrátit do Venezuely

Kandidát venezuelské opozice na prezidenta Edmundo González Urrutia se v pátek prohlásil za zvoleného prezidenta své země. Ze Španělska, kam v září uprchl, oznámil, že se hodlá vrátit do Venezuely do 10.ledna, kdy začíná nový prezidentský mandát.

Opozice tvrdí, že její kandidát zvítězil v červencových prezidentských volbách, což odmítají volební úřady. Ty ale nezveřejnily úplné a detailní výsledky hlasování. U moci se hodlá udržet autoritářský prezident Nicolás Maduro, kterého označily za vítěze voleb volební orgány i nejvyšší soud.

..jen zatím není jasné, zda se prezident hodlá vrátit sám, nebo v doprovodu mírových jednotek armády USA.


Biden: Volby nebudou pokojné?

Americký prezident J.Biden v pátek dal najevo obavu, že nadcházející volby v USA by nemusely být pokojné. Vyjádřil se takto při překvapivém vystoupení v sále pro tiskové brífinky v Bílém domě. Argumentoval při tom „velmi nebezpečnými“ výroky exprezidenta a kandidáta Republikánské strany D.Trumpa. Tisková konference přinesla také tvrdá slova na adresu izraelského premiéra Netanjahua.

Předpokládám, že Bidena za toto prohlášení nikdo z organizování nebo podněcování vzpoury neobžaluje..

54 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Z Webů 06.10.2024

Ranní káva: ostuda země 404, smrad z Kodaně a jiné gagy Lipavský. Hrdina? Určitě ne. Spíš zrádce. Žantovský si vzal ministra na paškál...

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page