top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (1. 7. 2024)

Agent PePa107 nechce další hádky mezi ministryní útoku a vrchní štábní gumou

Pavel si nepřeje změny v armádě

Prezident Pavel ani premiér Fiala (ODS) si nepřejí v aktuální bezpečnostní situaci personální změny v čele ministerstva obrany (MO) či armády. Pavel to řekl v ČT. Média v poslední době opětovně hovoří o sporech mezi ministryní Černochovou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Řehkou. Pavel je přesvědčený, že budou schopní se domluvit.

„Armáda je řízena politicky, to je nezpochybnitelné. Vláda dává armádě zadání a směr, náčelník generálního štábu armádě velí. To vytváří prostor pro to, aby se pravomoci trochu překrývaly," uvedl Pavel v ČT.

P.S. Nerad to agentu PePovi107 říkám, ale podle ústavy ČR armádě velí on. Bohužel.


Vláda připraví změnu kontroly ČT a ČRo

Vláda připraví ústavní změnu, která umožní kontrolu hospodaření České televize a Českého rozhlasu Nejvyšším kontrolním úřadem. V ČT to řekl ministr kultury Martin Baxa (ODS). Změna by měla navazovat na tzv. mediální novelu, kterou schválila vláda a která počítá se zvýšením koncesionářských poplatků.

ČT se podle generálního ředitele Jana Součka kontrolám NKÚ nebrání.

Vláda ve středu schválila růst poplatků u televizního vysílání o 15 korun na 150 korun měsíčně a u rozhlasového o deset korun na 55 korun měsíčně.

Tak tohle se redakci zpravodajství ČT-09 líbit nebude. Kdo to kdy slyšel, aby veřejnoprávní pražskokavárenská média mohl kontrolovat někdo zvenčí - to je přeci jasné ohrožení jejich nezávislosti!!


Lety nad Evropou se zpožďují

Letecké spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech častěji zpoždění, největší problémy vznikají na spojích do Turecka. Vliv to má i na české dopravce a letiště. Aerolinky Smartwings sdělily, že kvůli špatnému řízení letového provozu nad evropským vzdušným prostorem v sobotu zaznamenaly zpoždění všech svých 30 letů z Turecka a do Turecka a stejná situace byla i v neděli.

Vyzývá k okamžité reakci Evropskou komisi a Evropskou agenturu pro řízení letového provozu. Bez rychlé nápravy situace bude muset část nebo všechny lety do turecké Antalye zrušit.

Za tím bude Putin! Hajgly lajkly!


Izraelci dál do Šudžáje a Rafáhu

Izraelské síly zabily nejméně šest Palestinců a zničily několik domů, když v neděli postupovaly hlouběji do čtvrti Šudžája na východě města Gaza a v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. S odvoláním na místní obyvatele to píše ag. Reuters.

Izraelské tanky vypálily granáty na několik domů ve čtvrti Šudžája, takže rodiny zůstaly uvězněny uvnitř a nemohly odejít, uvedli místní obyvatelé. Izraelská armáda tvrdí, že jednotky operující ve čtvrti v uplynulém dni zabily několik palestinských ozbrojenců, lokalizovaly sklady zbraní a zasáhly vojenskou infrastrukturu.

„Liberální“ média zbožňují háelpéčka (HLP - hluboce lidský příběh) a kdykoli mohou, nahrazují jimi zpravodajství. Tak bych pro ně měl jedno HLP ze známého dezinformačního zdroje: Čulíkových Britských listů.

Ovšem, Palestinci lžou. Al-Džazíra lže, humanitární organizace včetně zahraničních lžou, OSN lže a UNRWA jsou rovnou teroristi. To je tutovka - shodují se na tom Netanjahu i hlavní pilíř světové „liberální“ demokracie „Sleepy Joe“ Biden - jediní dva spravedliví, kteří o Gaze říkají jen Pravdu.

Francie: 75 poslanců už z 1.kola voleb

Ve Francii získalo 75 poslanců mandát v 577členném Národním shromáždění už v 1.kole nedělních voleb. To je výrazně více, než bylo obvyklé dříve. Účast činila 66,7%. Krajní pravice získala 37 mandátů, levicová koalice 32.

Pro zisk křesla už v 1.kole je potřeba přes 50% odevzdaných hlasů a hlasy musí představovat aspoň 25% registrovaných voličů. To splnilo 37 kandidátů krajně pravicového Národního sdružení (RN). Vládní tábor dostal 20% hlasů a jen 2 její kandidáti se probojovali do parlamentu už v prvním kole. Druhé kolo voleb bude 7.července.

Skoro by se to dalo označit za velký volební výbuch Napoleona Macrona. Jenomže podle prvních reakcí ve zprávách z oblbovací bedny to nejspíš zase skončí tím, že se pro druhé kolo levice spojí do neformální koalice „proti fašistům“ s Napoleonem Macronem a postaví proti RN jen jednoho - toho lepšího z kandidátů. Což může skončit tím, že část levicových voličů místo hlasování pro Napoleona Macrona zůstane doma. A po druhém kole si bude Melenchon vybírat mezi koalováním s Macronem, nebo s Lepenkou (obojí zničí jeho voličskou podporu), případně sledováním z opozičních lavic, jak Macron koaluje s Lepenkou.. nebo jak Lepenka sestaví vládu sama a bude mít parlamentu většinu. On Napoleon Macron dělal všechno proto, aby levicové voliče co nejvíc naštval - a v tomhle byl opravdu dobrý, tohle se mu dařilo přímo skvěle.


SR: Nový zákon o veřejnoprávním médiu

Na Slovensku vstoupil v platnost zákon o zrušení veřejnoprávní stanice Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) a o zřízení její nástupkyně pod názvem Slovenská televize a rozhlas (STVR). Normu v neděli podepsal prezident Pellegrini a už byla i publikována ve sbírce zákonů.

V praxi se zákon projevil tím, že ve vedení stanice předčasně skončil její dosavadní generální ředitel Machaj. STVR do zvolení ředitele povede dočasný šéf, kterého jmenuje místopředseda sněmovny Žiga. Podle opozice i nespokojených zaměstnanců se vládní koalice snaží ovládnout veřejnoprávní médium.

..což je zcela nepřijatelné, protože veřejnoprávní média na Slovensku přeci musí ovládat „bratislavská kavárna“.

99 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Bavorovy poznámky

©2022 od Bavorovy poznámky. Vytvořeno pomocí Wix.com

bottom of page