top of page
  • Obrázek autoraBavor V.

Motýlí efekt

Posted by SeeKen

Podle mě je jedním z největších motýlích efektů v dějinách událost z roku 1171, kdy se několik Tatarů rozhodlo otrávit náčelníka místního klanu.

Jak to může být něco velkého, takové věci se ve stepích na Sibiři dějí pořád. Inu, jeho rodinu to přivedlo k životu v chudobě a jeho Synovi zůstala touha po pomstě. Ten syn, který se jmenoval Temüdžin, a jeho ambice ovládnout mongolské pláně mu daly jméno Čingischán, vůdce všech Mongolů.

Jeho válečníci ovládli Čínu, Persii, Koreu, Střední Asii, Irák a Rusko a během dobývání vyvraždili zhruba 10 % veškeré lidské populace na Zemi.

Motýlí efekt tím však nekončí.


Za prvé: Turci vysídlení Mongoly nacházejí osady v Anatolii. Podnebí v této oblasti je velmi podobné Střední Asii, ale díky pobřeží Černého a Středozemního moře je mnohem cennější.

Z tohoto regionu vzniká království, kterému v roce 1453 vládne rod Osmanů, a Anatolie a zbytky Byzantské říše se stávají Osmanskou říší.


Za druhé: Osmané blokují přístavy Rudého moře od Evropy, a proto Portugalské království investuje do dálkového obchodu. Jako první stát se plaví přes Afriku do Indického oceánu. Tím snižuje ceny cenného koření o 90 % a povzbuzuje ostatní evropské země, aby učinily totéž.

Nově sjednocený soused Portugalska, Španělsko, se rozhodne přeplout Atlantik, aby se dostal do Indie, ale místo toho „objeví“ dva nové kontinenty.


Za třetí: V Asii je mongolská dynastie Jüan svržena dynastií Ming.

V obavách z případných budoucích mongolských invazí však zaujímají mnohem izolacionističtější politiku a investují do stavby Velké čínské zdi.

Tento izolacionismus se nakonec Číně po staletích vymstí a vede k jejímu století ponížení.

Za čtvrté: Ve východní Evropě povstane vévodství zvané Moskevské, které si zakládalo na obchodu s Mongoly, a sjednotí region.


Tak vzniklo Rusko.


Shrnutí: Smrt místního mongolského kmene motivovala jeho syna k založení velké říše, jejíž odkaz vytlačil Turky k vytvoření Osmanské říše, oslabení Číny, vytvoření Ruska a objevení Ameriky a moci Evropy v následujících staletích.

147 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Svět ruskýma očima 787

Podle  Vladimira Putina je jedním ze základních úkolů kazaňského summitu BRICS přijetí nového statusu partnerských zemí Bělorusko...

K postoji ÚSTR k učebnici dějepisu

ÚSTR projevil nelibost nad tím, že autoři jakési učebnice mátli její možné uživatele dezinformací o některých positivech minulého režimu....

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page