top of page

Proč neexistují žádné důkazy o existenci civilizací před zhruba 12 000 lety?

Nepříznivé klima bránilo lidem ve vzniku civilizací.


To je jedna z nejvýraznějších otázek historie. Homo sapiens žil již před 200 000 až 300 000 lety, ale usadil se a vyvinul základní civilizační technologie až v nedávné době. Po více než 95 % doby naší existence se naši předkové živili lovem zvířat a sběrem divokých rostlin.

Nejstarší důkazy o civilizaci se objevily v tureckém Göbekli Tepe, které existovalo mezi 9 500 a 8 000 lety př. n. l.[1] Netrvalo dlouho a vyspělejší civilizace začaly vznikat mnohem později.

Civilizace nemůže začít, dokud se lidé neusadí na jednom místě a nestihnou vynalézt technologie pro výrobu kovů, staveb, keramiky, písma a podobně. Tyto věci nelze dělat, když se člověk pohybuje po okolí a loví, rybaří a sbírá divoké rostliny. Zemědělství vám umožní zůstat na jednom místě, ale lidé vynalezli zemědělství až v posledních 10 000 letech[2].

Nabízí se tedy otázka, co zemědělství zdrželo?

Klíčovým faktorem mohlo být klima. Posledních 10 000 let bylo neobvyklých díky mírným zimám a mírné vlhkosti. Předtím bylo na světě často chladněji než nyní, s výjimkou krátkých období, kdy teplota stoupala nad naši úroveň[3].

Země je velká a mohli bychom si myslet, že vždy existovaly oblasti, kde lidé mohli začít pěstovat rostliny a zvířata. Po většinu tohoto období však bylo půdy vhodné pro zemědělství méně než nyní. Tento graf ukazuje, že v nejchladnějším období byly hojně zastoupeny pouště.

Po skončení doby ledové se klima změnilo tak, že umožnilo zemědělství na velké části světa. 4. Lesy se objevují tam, kde jsou vhodné podmínky pro růst rostlin.

Možná, že kdyby bylo klima jiné, mohla civilizace vzniknout mnohem dříve. Přestože byli naši předkové velmi inteligentní, brzdily je místní podmínky.


Doplňkové tabulky.


Pokud chcete trochu podrobnější informace, tato mapa ukazuje, že velká část Evropy byla v tomto období příliš chladná nebo suchá pro zemědělství[5].

Ani Afrika nebyla pro zemědělství příliš vhodná[6], oblastí, které by měly nějaké lesy, bylo málo.

Poznámky pod čarou

152 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commenti

Valutazione 0 stelle su 5.
Non ci sono ancora valutazioni

Aggiungi una valutazione
bottom of page