top of page

Survivorship bias neboli zkreslení přežitím.

Britové si všimli, že letadla, která opouštěla tábory, aby bojovala na německé frontě, byla sestřelována nepřátelskými granáty, a těch několik, která se vrátila, se nevrátila bez úhony. Spíše se vracela letadla zasažená na různých místech.

Inženýři letectva tedy přemýšleli o řešení, jak tyto ztráty snížit, a první, co je napadlo, bylo, že letadla potřebují ocelový pancíř, který by je chránil před kulkami a střelami, ale problém byl v tom, že letadlo nemohlo být zcela vyztuženo pancířem; protože by bylo těžké a jeho obratnost by jí znemožnilo.

Vzhledem k jejich omezeným možnostem v této době a nedostatku přesných vědeckých schopností, které by jim umožnily identifikovat slabá místa, která by potřebovala zesílit, museli hádat pomocí logického uvažování.

Všimli si následujícího: Letadla, která se vrátila, byla značně zasažena stopami po kulkách v křídlech a ve středu letadla a v menší míře v zadním křídle, zatímco pilotní kabina a ocasní plochy byly téměř nedotčeny.

Dospěli proto k důležitému závěru: je třeba posílit křídla a střed letadla, protože se zdálo, že právě tato místa lze zasáhnout nejsnáze.

Práce na zesílení nového letounu již byly provedeny a inženýři čekají na výsledky.


Pak to bylo překvapení!!!

Nedošlo k žádné změně, většina letadel stále havaruje a jen málo se jich vrací zpět!!!

Kde je tedy chyba?


Zde se armáda rozhodla vyhledat pomoc vědců mimo obor a vybrala si vědce: Abraham Wald, rakouský židovský matematik, který kvůli válce uprchl z Vídně a rukou nacistů přišel o mnoho členů své rodiny.


A tady bylo druhé překvapení!! Jejich otec to otočil naruby!!

Řekl jim, že při posuzování této otázky prostě používají obrácenou logiku. Letadla, která zkoumali inženýři a která dostala kulky do křídel a doprostřed, byla prostě letadla, která se vrátila. To znamená, že toto zranění vydržela a nespadla. Přitom ani jedno letadlo nebylo zraněno v pilotní kabině nebo na ocase. Což svědčí o tom, že to jsou skutečně křehká místa, která je třeba posílit.

Správnost jeho myšlenky se potvrdila, když konstruktéři experimentovali se zpevněním nepoškozených míst, a skutečně se procento přeživších letounů výrazně zvýšilo, takže princip byl aplikován i na ostatní armádní zbraně.

Tento příběh se pak stal příkladem toho, čemu se říká selekční zkreslení.

[Mají na mysli to, že analýza informací může podléhat selektivnímu procesu založenému na nepřesných údajích, což vede k nesprávným výsledkům].

Tento typ nazvali: Survivorship bias neboli zkreslení přežitím.


To mělo poté velký dopad na mnoho vědních oborů.

*** Translated with www.DeepL.com/Translator (free version) ***

95 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

V Kolíně začali vyrábět sebevražedné drony pro Ukrajinu

Česko-ukrajinská společnost UAC, která ve středočeském Kolíně před několika měsíci začala vyrábět vojenské drony pro ukrajinské ozbrojené síly, začala nyní s testovací výrobou dronů k ničení cílů, ted

Nahradí Zelenského Avakov?

Západní politici spustili plnohodnotnú kampaň s cieľom nájsť náhradu za Zelenského „po záruke“, ktorý nielenže stratil poslednú dôveru ukrajinského ľudu, ale vyvoláva čoraz viac otázok tak vo svojom v

Bavorovy poznámky

©2022 od Bavorovy poznámky. Vytvořeno pomocí Wix.com

bottom of page