top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (1. 8. 2024)

Na rozdíl od Bartošovy digitalizace, hradní automat na podpisy funguje dokonale.

Pavel podepsal novelu zákoníku práce

Minimální mzda se zvýší do roku 2029 postupně na 47% průměrné mzdy. Nyní je na 41,1% a od ledna vzrostla na 18.900 Kč. Zaručené mzdy podle odbornosti, odpovědnosti a náročnosti práce zůstanou od roku 2025 jen ve veřejném sektoru. Změny přinese vládní novela zákoníku práce, kterou podepsal prezident Pavel.

Zaměstnanci zdravotnických zařízeních s nepřetržitým provozem budou moci sloužit 24hodinové směny. Budou mít za to zákonem stanovený příplatek ve výši nejméně pětiny průměrného hodinového výdělku za každou odslouženou hodinu, pokud budou sloužit více než 12 hodin.


„Leopard“ Válek dostane nové hračky.

ČR získá od Německa dalších 15 tanků

Česko získá darem od Německa dalších 14 tanků Leopard 2A4 a jeden vyprošťovací tank Büffel 3 na podvozku Leopard 2A4. Ministerstvo obrany podepsalo dokument o převodu. Tanky jsou druhou kompenzací za české dodávky vojenského materiálu Ukrajině. První by měl do Česka dorazit na konci roku, další do začátku roku 2026.

Německo Česku v letech 2022 a 2023 za podporu Ukrajiny darovalo také 14 tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo. Cena prvního daru byla podle dřívějších informací 3,85 miliardy korun.

Leopard 2A4 je poslední varianta tanku s hranatou věží s kolmým pancířem. Vyráběla se v letech 1985 - 1992. Tank nemá reaktivní ochranu. Skoro by se to dalo kvalifikovat jako danajský dar. Turci nasadili 43 tanků právě tohoto typu v Sýrii proti Islámskému státu, který nedisponoval vlastním letectvem ani podstatným množstvím těžké výzbroje - a o deset z nich Turci v bojích přišli. Ale Putina jimi určitě vyděsíme.


Ministerstvo digitálního dementa Bartoše vypustilo nové zdůvodnění, proč digitalizace stavebního řízení vázne - ouřady se prý do systému nepřihlašují.

Digitalizace paralyzuje stavební řízení

Digitalizace v současném stavu paralyzuje nebo alespoň přispívá k paralýze celého stavebního řízení. Měla být raději odložena na později. ČTK to řekli odborníci a analytici. Finanční ztráty způsobené zavedením digitalizace by mohly za červenec dosáhnout zhruba miliardy korun. Systémy podle nich nebudou plně funkční ani v blízké době.

Do systému stavebního řízení se nepřihlásilo asi pět set ze 1400 stavebních úřadů a dotčených orgánů. Bez přihlášení v něm nelze pracovat, uvedlo ministerstvo pro místní rozvoj.

A jakousi zvláštní shodou okolností v systému moc nelze pracovat ani s přihlášením.


Prima musí Marešové zaplatit 500.000

Televize Prima musí zdravotní sestře Věře Marešové zaplatit 500.000 korun za reportáže o jejím trestním stíhání, potvrdil Nejvyšší soud. Odmítl dovolání společnosti FTV Prima. Marešová čelila

obžalobě z vražd šesti pacientů, hrozilo jí doživotí.

Ani nevím, proč se Prima vlastně dovolávala - všechny ty senzační žumportáže o „sestře smrti“ je vyšly ještě docela levně. Stát musel za systematický šlendrián státních zasTupců vypláznout přes dva milióny.


Vedení Liberty odmítá kritiku

Hutní společnost Liberty Ostrava nesouhlasí s tvrzením insolvenčního správce, že řízení podniku je založené na improvizaci. Vedení zadlužené firmy uvádí, že jeho koncepcí je prodej zbytného majetku a obnovení ziskové části výroby. Liberty Ostrava je od června v úpadku.

Insolvenční správce hutě Š.Peták ve zprávě o stavu řízení mj. uvedl, že od společnosti dosud nedostal udržitelný plán další činnosti firmy.

Zadlužená huť už uzavřela smlouvy s polskou firmou Donquixote pro provozy rourovny a válcovny.

Ano, oni přeci plán mají - rozprodat, co se dá a dál pobírat manažerské platy..

Nějak se nemohu zbavit představy, že s propouštěním „nepotřebných zaměstnanců“ by se mělo u krachující firmy začít od vrcholového managerdementu.


Izraelská vláda dala zřetelně najevo, jak „vážně“ míní vyjednávání o příměří v Gaze - nařídila zavraždit člověka, s nímž by o tom musela jednat.

Lídr Hamásu Haníja byl zabit v Íránu

Šéf palestinského teroristického hnutí Hamás Haníja byl zabit při leteckém útoku na jeho rezidenci v Teheránu. Zemřel i jeho strážce. Izrael se k útoku oficiálně nepřihlásil, ale úřad vlády dal na Facebook snímek Haníji s razítkem "eliminován". Později ho smazal.

Haníja se v úterý v Teheránu zúčastnil slavnosti, při které složil přísahu nový íránský prezident Pezeškján. Írán vyhlásil tři dny národního smutku. Haníja bude pohřben v pátek v Kataru. Představitel Hamásu Marzúk a šéf íránských revolučních gard Rezáí slibují Izraeli tvrdou odplatu.

Administrativa USA dál blekotá cosi o izraelském právu na obranu. Jako obvykle..


Agresor slibuje „tvrdou odpověď“ na každou agresi..

Netanjahu: Izrael oplatí agresi

Íránský vůdce Alí Chameneí vydal příkaz k přímým úderům na izraelské území kvůli zabití šéfa politického křídla Hamásu Ismáíla Haníji v Teheránu. Tvrdí to deník The New York Times s odkazem na tři nejmenované íránské zdroje. Izraelský premiér Netanjahu prohlásil, že jeho země je připravena na všechny scénáře a tvrdě odpoví na jakoukoli agresi.

Atentát na Haníju odsoudili šéf palestinské autonomie a představitelé Íránu, Kataru, Turecka, Číny či Ruska. Spojené státy uvedly, že by se v případě napadení Izraele postavily na jeho obranu, ale že do útoku nebyly zapojeny.

.. a Izraelské státy americké ho v tom neochvějně podporují. Standardní americký neřád „mezinárodního řádu založeného na pravidlech“.


OSN: Izrael mučil zadržené Palestince

Tisíce Palestinců byly zadrženy v Pásmu Gazy a odvlečeny do Izraele, kde se někteří stali obětí mučení, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Podle zprávy čelili Palestinci mimo jiné waterboardingu, elektrošokům či odpírání spánku. V izraelské vazbě jich 53 zemřelo, napsal úřad OSN.

Ke konci června zadržovala izraelská vězeňská služba přes 9400 Palestinců, z nichž někteří byli drženi na utajovaném místě bez přístupu k právníkům, píše se ve zprávě, která vychází z rozhovorů s bývalými zadržovanými a dalšími zdroji.

Zpráva byla sepsána a tím to končí. Nejvyšší strážce Svobody a Demokracie ve známém vesmíru - USA - nepřipustí, aby pachatelé byli voláni k odpovědnosti. Oni se přeci jenom brání.


Na ukrajinskou scénu prý dorazila další wunderwaffe

Na Ukrajinu dorazily první F-16

Na Ukrajinu dorazily první stíhací letouny F-16, které zemi bránící se už třetím rokem rozsáhlé ruské vojenské agresi přislíbili spojenci Kyjeva z řad zemí NATO. Napsaly to agentury Bloomberg a AP s odvoláním na své zdroje obeznámené se záležitostí.

Počet dodaných letounů není jasný, dle Bloombergu je spíš menší. Ukrajina přijetí těchto letadel zatím nepotvrdila.

Ukrajinští činitelé žádají západní spojence o stroje F-16 už dlouho, jsou podle nich nutné, aby pomohly zemi bránit před častými ruskými vzdušnými údery.


Ukrajina: Sankce na Lukoil neohrozí SR

Sankce, které Kyjev uvalil na ruskou ropnou společnost Lukoil, energetickou bezpečnost Slovenska neohrožují. Na komunikační platformě Telegram to napsal ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Tranzit ruské ropy od Lukoilu ropovodem Družba přes své území Ukrajina zastavila asi před dvěma týdny. Zdůvodnila to právě tím, že si Lukoil v červnu zařadila na svůj sankční seznam.

Slovensko spolu s Maďarskem, kterého se přerušení dodávek rovněž týká, rozhodnutí Ukrajiny o přerušení tranzitu ropy kritizovaly.

Podle drzých lží, které oficiální Banderastán vypouští, by Slovensko a Maďarsko měly co nejdříve udělat i něco víc a něco reálného - Error Komis to nijak řešit nechce a nebude a Banderastán s unijní podporou za prdelí dobrovolně neustoupí.


Error unie to zkouší na Madura stejně jako kdysi na Janukoviče.

EU vyzvala Madura k ukončení represí

Venezuelský prezident Maduro čelí tři dny po sporných volbách rostoucímu tlaku opozice i řady zemí světa, aby jemu loajální úřady zveřejnily úplné výsledky hlasování. Opozice tvrdí, že může doložit přesvědčivé vítězství svého kandidáta a svolává demonstrace svých příznivců, při nichž dosud po zásazích policie zemřelo již 16 lidí.

Šéf diplomacie EU Borrell vyzval autoritářský venezuelský režim, aby protesty přestal násilně potlačovat. EU požaduje zveřejnění úplných volebních výsledků, jinak Madura za prezidenta neuzná.

Ale to je přeci normální stav, ne? Posledním uznaným venezuelským prezidentem přeci je Guaidó - kterému nezávislé britské soudy dokonce i přidělily pravomoc disponovat venezuelskými státními aktivy, uloženými v důvěryhodných britských bankách.

131 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

留言

評等為 0(最高為 5 顆星)。
暫無評等

新增評等
bottom of page