top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (14. 9. 2024)

Pohledem z okna lze snadno zjistit, že už druhý den poměrně dost prší. S celkem logickými následky.

Hladiny řek v ČR stoupají

Dnes kolem 6.30 byl některý z povodňových stupňů na 145 místech Česka. Třetí stupeň, tedy stav ohrožení, byl na 27 místech dvou desítek toků. Extrémní povodňové ohrožení je podle meteorologů například na Frýdlantsku, Jesenicku, Bruntálsku, Karvinsku, na horním toku Labe a také na jihu Čech. Hladiny řek budou na mnoha místech ještě stoupat, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Za 24 hodin spadlo podle ČHMÚ na většině území 25-85 mm vody. Nejvíce pršelo v Jeseníkách, Krkonoších a Jizerských horách, kde stanice evidovaly 95-171 mm, tedy litrů vody na metr čtvereční.

Jj, globální klimatická změna není žádná sranda. Ono dokonce na podzim prší..


Povodně zatím hlavně na malých tocích

V noci a v sobotu hrozí povodně hlavně na drobných tocích. Po pátečním jednání Ústřední povodňové komise to uvedl ministr životního prostředí Hladík.

Povodňové orgány obcí mají už v noci provádět fyzické hlídky. Pršet začalo ve velké části Česka ve čtvrtek a déšť má postupně zesilovat. Nejhorší situace by měla být o víkendu.

Komise doporučila obcím a krajům, aby provedly veškerá dostupná protipovodňová opatření s cílem ochránit obyvatele a majetek. Dále doporučuje obcím připravit se na rozvodnění drobných toků.

Ještě že máme ministra Hladíka. Bez něj by v malých obcích vůbec netušili, co mají dělat.


Operátory na jihočeské 158 nepochybně potěší, když jim budou volat lidi, co potřebují pomoc v Praze.

Drobné výpadky linky 158 v Praze

Policie v pátek ráno oznámila, že eviduje drobné výpadky linky 158 v Praze a závadu se snaží rychle odstranit. Vyzvala občany, aby pro tísňová volání využívali linku 112. Před 09:30 uvedla, že je už možné se na číslo 158 dovolat, byť na území Jihočeského kraje.


Bez elektřiny 27.000 domácností

Bez dodávek elektřiny je nyní 27.000 domácností, které odebírají elektřinu ze sítě ČEZ. Nejhorší je situace na Trutnovsku, Semilsku a v okolí Jičína. Nejčastější příčinou je poškozené vedení vysokého nebo nízkého napětí od popadaných stromů.

Aktuálně má ČEZ v celé ČR hlášeno 41 poruch na vedení vysokého napětí a desítky na vedení nízkého napětí.

Poruchy mohou zákazníci hlásit na linku 800 850 860, případně přes mobilní aplikaci PROUD či web www.bezstavy.cz. Informace na webu www.cezdistribuce.cz.

A tady přestává sranda.


Přesto agent PePa107 nezapomíná na svůj prioritní úkol - šířit po světě „liberální“ demokraturu a při tom porazit Rusko, Čínu a když vyjde čas, tak i Írán a Severní Koreu..

Pavel: Střet demokracie a autokracie

Svět už není založen na soupeření Západu a Východu, ale stále více na soupeření demokracie s různými druhy autokracie. Prezident Petr Pavel to řekl při zahájení zasedání Vojenského výboru Severoatlantické aliance v Praze.

Zatímco my stojíme za hodnotami demokracie, svobody, vlády práva, lidských práv, tyto hodnoty jsou zpochybňovány našimi oponenty jako je Rusko, Čína, Severní Korea či Írán, řekl prezident.

Vyzval náčelníky gen. štábů zemí NATO, aby byli odvážní a otevření v tvorbě svých závěrů a doporučení tak, aby byla pochopena i na politické úrovni.

.. a proto musí být štábní gumy odvážně a otevřeně smolit plány na rozhodující bitvu Dobra proti Zlu.

„Pouze dvě věci jsou nekonečné. Vesmír a lidská hloupost. U té první si tím však nejsem tak jist.“

„Nevím, jakými zbraněmi se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny.“ (Albert Einstein)


Jak oznámil z řiti „strýčka Sama“ dosluhující errorunijní „diplomat“ Borrell, Error Komis hodlá dělat to, co umí nejlépe - vymýšlet další sankce.

EU chystá sankce za íránské rakety

EU zareaguje na íránskou dodávku balistických raket Rusku novými, výraznými sankcemi. Uvedl to šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle jehož prohlášení Teherán pomáhá pokračovat Rusku

v agresi na Ukrajině a bezprostředně ohrozil bezpečnost v Evropě. Francie si kvůli dodávce, kterou Teherán popírá, předvolala íránského chargé dÂaffaires, informovala agentura Reuters.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý oznámil, že Rusko od Íránu obdrželo balistické rakety a v následujících týdnech je použije proti Ukrajině.

.. každý totiž ví, že Rusku došly rakety už někdy dubnu 2022 a nejpozději v květnu téhož roku i dělostřelecká munice a od té doby používá jen to, co dostane ze Severní Koreje a Íránu. „Hajgly lajkly!“


SRN: O omezení pohybu Rusů se jedná

Německo vzalo na vědomí návrh českého ministra zahraničí Jana Lipavského a jeho dalších evropských kolegů omezit pohyb ruských diplomatů v evropském schengenském prostoru.

Mluvčí spolkového ministerstva zahraničí Christian Wagner poznamenal, že o věci se stále jedná, proto nebude sdělovat další podrobnosti.

Na otázku, proč návrh na setkání ministrů zahraničí EU neprošel a proč ho Německo odmítlo, Wagner odpověděl, že schengenský prostor se svobodou pohybu to sám o sobě nijak neusnadňuje.

Třeba proto, že na rozdíl od diplomatického diletanta BacPiráta Lipavského a fanaticky protiruských „pribaltiků“ si alespoň někteří diplomaté v Evropě uvědomují, že první kdo začne kvůli omezením řvát, budou naši vlastní diplomaté, až jim Rusko recipročně také omezí pohyb. A jako druzí začnou diskrétními kanály řvát evropské tajné služby, že ani jejich lidé už nemohou z velvyslanectví ani vystrčit nos.


Polsko zpozdilo platbu na munici

Polsko se zpozdilo se slíbenou platbou pro českou muniční iniciativu pro Ukrajinu, důvodem je vyšetřování někdejšího šéfa státních hmotných rezerv Michala Kuczmierowského. V Kyjevě na tiskové konferenci s ukrajinským ministrem zahraničí Andrihem Sybihou to prohlásil jeho polský kolega Radoslaw Sikorski.

Slíbil zároveň, že po vyřešení případu Varšava peníze převede. Polská média už dříve informovala, že Polsko jako jediné peníze neposlalo, ačkoli se k účasti na českém plánu zavázalo.

Na Rusa by Poláci rádi táhli, ale nejdřív to někdo musí zaplatit..

No, snad tohle politicky motivované vyšetřování nepotrvá stejně dlouho jako u nás Čapí hnízdo, protože pak by Černochové nezbylo dost peněz na Leopardy pro Válka.

145 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page