top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (15. 9. 2024)

Prší. Pořád. A portál InterSucho si stěžuje, že té vody je už moc.

Intersucho: Půda už je nasycená

Vysušená půda vstřebala velké množství vody, po vydatných deštích je už ale téměř nasycená a voda odtéká. Hlavní roli v zachycení povodní přebírají přehrady, uvedl portál Intersucho.


Výpadky mobilních sítí

Mobilní operátoři evidují lokální výpadky signálu v desítkách lokalit kvůli přerušeným dodávkám elektřiny. Ze severovýchodních a jižních Čech se výpadky přesunuly do Moravskoslezského kraje. V noci se mohou objevit problémy se signálem v Krkonoších, na Broumovsku a Jesenicku.

No, i kvůli tomu se provozovalo AM rádiové vysílání na dlouhých a středních vlnách. Z jednoho, dvou vysílačů se dalo pokrýt celé území republiky a zajistit alespoň základní informovanost. Teď spoříme. Komerční mobilní sítě to hravě nahradí - když budou fungovat. A když ne, pořád máme poštovní holuby.


Řehkovi už nestačí 2% HDP na „obranu“ - chce víc.

Bauer: Ukrajinci by neměli být omezeni

Z vojenského hlediska by neměli Ukrajinci být omezeni ve využití dodaných zbraní. Shodli se na tom předseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer a náčelník generálního štábu Karel Řehka. Česko podle něj taková omezení nedává.

Se vzrůstajícími počty výzev je zřejmé, že v budoucnu nebude stačit vynakládat na obranu 2% HDP, řekl Řehka na zasedání Vojenského výboru NATO. Spojenci musí poskytnout Ukrajině pomoc, ať jde o výcvik či dodávky zbraní a materiálu.

Bauer považuje za nutné navýšit výrobní kapacity obranného průmyslu.

Ano, 2% na válku jsou málo. Na „obranu“ potřebujeme 3, 4, 5, 6, 10, 20, 30, 50, 100, 200% HDP. Jinak nás Putin napadne. On je takový,má to v povaze a všichni Rusáci jsou přirození agresoři. „Hajgly lajkly!“


Ukrajinci dosahují značných úspěchů v Kurské oblasti - stále se jim daří produkovat vítězná videa a optimistická hlášení.

Ukrajinci mají úspěchy v Kurské oblasti

Ukrajinské jednotky v Kurské oblasti na západě Ruska, kde operují od počátku srpna, dobyly obce Vitrjano, Durovka a část obce Žuravli, zatímco ruské síly se při protiútoku v regionu zmocnily obce Snagosť i s okolními osadami a postoupily k Ljubimovce. Uvedli to analytici portálu DeepState, pokládaného za blízký ukrajinské armádě.

Ruské síly útočící v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny dobyly Halycynivku a postoupily u Piščaného, Hryhorivky, Hostreho, Heorhijivky, jakož pronikly hlouběji do obcí Synkivka, Ňju-Jork a Ukrajinsk, uvedl DeepState.

„Rusové v oblasti Kurska postupují, vše jde podle našeho ukrajinského plánu!“ oznámilo „Khaki triko“.


Venezuela zadržela cizince včetně Čecha

Španělsko žádá Venezuelu o informace ohledně sobotních zpráv o zatčení dvou Španělů, 3 občanů USA a jednoho Čecha.

Podle Caracasu jsou podezřelí z napojení na údajný plán destabilizace Venezuely. Agentura AP později uvedla, že jsou obviněni, že do Venezuely přicestovali zavraždit prezidenta Madura.

Španělské velvyslanectví zaslalo venezuelské vládě nótu, v níž žádá o přístup k zadrženým občanům, aby si ověřilo jejich totožnost a státní příslušnost a aby vědělo, z čeho přesně jsou obviněni, řekl zdroj z Madridu.

Základní pravidlo profesionálního organizátora „barevných“ revolucí praví: Neúspěšná „barevná“ revoluce škodí tvé peněžence, zdraví i svobodě. Když to nevyjde, rychle zdrhej! Řvát o bestiálním totalitním režimu můžeš až z bezpečí domova.


Na jihozápadě Polska přetekla přehrada

Po vydatných deštích přetekla přehradní nádrž ve vesnici Miedzygórze (Vlčí Důl) na jihozápadě Polska. Evakuují se vesnice v hornaté oblasti na hranici s ČR.

Podle vodohospodářů voda stále přetéká povrchovým přelivem a je vypouštěna zbývajícími odtoky. Zaměstnanci dispečinku objektu byli evakuováni spolu s obyvateli blízké budovy. Některá okolní místa jsou již zcela neprůjezdná.

Na několika místech v Polsku již spadlo více srážek než během takzvané tisícileté povodně v roce 1997, uvedl polský premiér Donald Tusk.


Napjatá situace v Rakousku

V Rakousku je povodňová situace obzvláště napjatá v dolnorakouském regionu Waldviertel severně od Vídně. Kamp, přítok Dunaje, se zde již masivně rozvodnil. Očekává se, že Dunaj v Rakousku se rozvodní na úrovni, která se v dlouhodobém průměru vyskytuje pouze jednou

za 30 let. Hladina vody by měla kulminovat v noci na pondělí.

V Německu dochází k menším záplavám po bouřkách s vydatnými srážkami v jihovýchodním Bavorsku. Podle německé meteorologické služby se očekává, že srážky na okraji Alp do nedělního rána ustanou.


Lijáky přinesla tlaková níže Boris

Silné lijáky a záplavy způsobené tlakovou níží Boris postihly v sobotu nejen Česko, ale i další země střední a východní Evropy. Čtyři mrtvé oznámily úřady v Rumunsku, kde se z břehů vylil Dunaj, a jednu oběť eviduje Švýcarsko.

Slovensko očekává zhoršení situace na Dunaji, v Bratislavě budou postaveny protipovodňové bariéry. Naopak se zlepšil výhled pro slovenský úsek Moravy.

Vody padá nějak moc po celé Evropě a může za to tlaková níže s podezřelým jménem..

147 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commenti

Valutazione 0 stelle su 5.
Non ci sono ancora valutazioni

Aggiungi una valutazione
bottom of page