top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (17. 8. 2024)

Vládu čeká debata o rozpočtu

Ministři se po třech týdnech dovolené vrátili do úřadů, kabinet zasedne poprvé příští středu. Debata o státním rozpočtu na příští rok je čeká v září. Diskuze bude mj. o školství nebo zahrnutí výdajů na dopravní infrastrukturu, které žádá prezident Pavel. Jednat se bude také o důchodové reformě.

Návrh rozpočtu počítá se snížením peněz pro školství o 6 miliard Kč proti letošku, se započítáním povinného zvýšení platů učitelům jde o pokles 15 mld.Kč. Ministr školství Bek (STAN) avizoval, že pokud nedosáhne zvýšení o 30 miliard korun, pro rozpočet ruku nezvedne.

Ale zvedne. Vítek Dozimetr už to nějak zařídí. Potřebujeme peníze na tančíky, letadýlka a Ukrajinu. To ostatní může počkat, než slavně porazíme Putina.


V některých školách výuka později

Žáci některých škol budou mít prodloužené prázdniny, o pozdější zahájení výuky v nacházejícím školním roce požádalo k 12. srpnu 13 základních a jedna střední škola. Ministerstvo žádostem vyhovělo. Nejvíce základních škol žádalo ze Středočeského kraje, střední škola je ze Zlínského kraje. Vyplývá to z informací ministerstva školství.

Školní rok začíná v pondělí 2. září, do té doby mají žáci letní prázdniny.

Žádosti se dle ministerstva týkají zejména důvodů, které znemožňují výuku v prostorách škol kvůli rekonstrukcím..

No, stačí jen podle příkladu nic zbytečně nerekonstruovat a resort školství hned významně ušetří.


Ještě že už není komunistická totalita. To by chudáci zaměstnanci museli pracovat po celou dobu výpovědní lhůty.. Jo aha, to by se ale vlastně vůbec nemohlo stát, že by nedostávali výplaty včas.

Po výpovědi z Liberty odchod hned

Zaměstnanci zadlužené huti Liberty Ostrava budou moci po obdržení výpovědi odejít z podniku na dohodu okamžitě. Do práce tak nebudou muset docházet po dobu dvouměsíční výpovědní lhůty, což jim dosud hrozilo a neměli v tomto období zaručeno vyplácení mzdy.

Okamžitý konec jim umožní dočasný dodatek kolektivní smlouvy, který odbory podepsaly s vedením huti a platí do 31. října, sdělil předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina.

Odstupné ve výši až 11měsíčního platu (podle délky pracovního poměru) budou muset vymáhat v insolvenčním řízení.

..což při majitelem „dobře“ připraveném bankrotu znamená, že nedostanou nic, nebo něco málo za hodně dlouhou dobu. Ale co se týče podpory v nezaměstnanosti, bude s nimi stát zacházet tak, jako by dostali všechno hned.


Proti sexuálnímu obtěžování v MHD

Do sexuálního obtěžování mohou spadat i zdánlivě menší činy jako mj. lascivní vědomé dlouhé zírání, otírání o daného člověka či blokování cesty, upozorňuje mluvčí organizace Konsent Hrábková. Ta s pražskou MHD přichází s kampaní, která ukazuje, jak na takové nevhodné chování ve veřejné dopravě reagovat.

Kampaň s názvem Obtěžování do MHD nepatří, ani nikam jinam, potrvá do poloviny září. Na tramvajových zastávkách či ve vozech MHD mohou lidé vidět informační plakáty, které odkazují na nevhodné chování a radí cestujícím jak při něm zasáhnout.

Docela by mě zajímalo, kdy mluvka organizace Konsent Hrábková naposledy viděla pražskou tramvaj ve špičce. Nebo jí nedejbože dokonce cestovala - zejména při „prázdninových“ jízdních řádech, kdy chaotizátor pražské dopravy ROPID sice správně předpokládá, že část Pražanů bude na dovolených, ale bohorovně přehlíží, že v Praze tou dobou zase bývá víc turistů.

Aktivisti do MHD nepatří!


Malé solární elektrárny zvýšily výrobu

Malé fotovoltaické elektrárny, jejichž výkon nepřesahuje deset kilowatt, loni v Česku navýšily výrobu meziročně o 172 procent na 0,72 terawatthodiny (TWh) elektřiny. Většina z této produkce byla přitom spotřebována v místě výroby, typicky tedy například v domácnostech. Informoval o tom Energetický regulační úřad.

Celkově se v minulém roce vyrobilo v České republice 76,9 TWh elektřiny, meziročně o 9,2 procenta méně. Malé solární elektrárny se tak na hrubé produkci elektřiny v zemi podílely necelým jedním procentem.

O podobně významných počinech jsem slýchával poněkud neurvalé přirovnání: ‚To je jako když prdneš do Stromovky a vyvětráš.‘


Izraelský útok na jihu Libanonu

Při izraelském útoku ve městě Nabatíja na jihu Libanonu bylo zabito nejméně devět lidí a dalších pět osob utrpělozranění. Oznámilo to v sobotu libanonské ministerstvo zdravotnictví, podle kterého je mezi oběťmi i jedna žena a její dvě děti. Dva zranění jsou v kritickém stavu.

Izraelská armáda tvrdí, že cílem nočního útoku v oblasti Nabatíje byl sklad zbraní islamistického militantního libanonského hnutí Hizballáh a také „vojenské struktury“ hnutí v regionech Hanín a Marún ar-Rás blízko hranice mezi Libanonem a Izraelem.

Nejméně 15 Palestinců bylo zabito a další desítky lidí byly zraněny při izraelském vzdušném útoku na město Zavajda v centrální části Pásma Gazy, uvedla palestinská agentura WAFA. Izraelská armáda zprávy o obětech prověřuje.

.. a co nejdříve vydá obligátní prohlášení, že úder mířil na ozbrojence, velitelství nebo sklady Hamásu.

Ona izraelská armáda stále něco prohlašuje. Možná by jí někdo mohl vysvětlit, že bez ohledu na to, co bylo cílem, je útok na území sousední země de iure „válečný akt“ a spoléhat se na to, že vám to protistrana nedokáže oplatit, když si opatříte mocného spojence, bývá někdy ošidné. (Ostatně, již staří Izraelité si to mohli názorně vyzkoušet opakovaným naštváváním svého souseda, krále Babylónu Nabukadnesara II.)


Hamás odmítá upravený návrh USA

Dvoudenní vyjednávání o příměří v Pásmu Gazy konečnou podobu dohody nepřineslo. Vyjednavači budou dál ladit detaily, uvedli zprostředkovatelé - Katar, USA a Egypt ve společném prohlášení. Další jednání má být do konce příštího týdne.

USA podle prohlášení předložily návrh, který odstraňuje zbývající neshody.

Hamás se jednání neúčastnil a „nové podmínky“ Izraele nastíněné v Dauhá odmítl. Podle nejmenovaného představitele Hamásu podmínky zahrnují udržování izraelských sil podél hranic s Egyptem. Uvedla to agentura AFP.

Přestože USA poslušně zapracovaly do svého „kompromisu“ dosavadní izraelské požadavky, jak se dalo logicky očekávat, Hamás trvalou přítomnost izraelských „sebeobránců“ na hranici mezi Gazou a Egyptem - a tím pádem pokračování izraelské blokády Gazy - nehodlá akceptovat. Příměří nebude.. ostatně, Netanjahu má teď skoro celý týden na to, aby přišel s nějakými dalšími požadavky. Je v tom opravdu dobrý.. snad by to na Nobelovu cenu míru už stačilo.


OSN: Útok osadníků důsledkem politiky

Čtvrteční útok židovských osadníků na Palestince na okupovaném Západním břehu označila OSN za strašný. „Vražda v Džitu nebyla ojedinělým útokem, ale přímým důsledkem izraelské osidlovací politiky na Západním břehu,“ řekla mluvčí Vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Šéf diplomacie EU Borrell zvažuje sankce, i vůči členům izraelské vlády.

Do vesnice Džit u Nábulusu vtrhlo ve čtvrtek asi 50 maskovaných okupantů, stříleli na obyvatele a podpálili nejméně 4 domy a 6 aut. Jednoho Palestince zabili a další vážně zranili.

Jo, kdyby něco takového spáchali Rusové, to by Error Komis neuvažovala, to by už měla nejméně tři balíky sankcí v kupě a čtvrtý by plynule chystala.


„Sleepy Joe“ přijal svého propuštěného agenta..

Biden přijal Kara-Murzu

Prezident USA Biden přijal propuštěného kritika ruského režimu Vladimira Kara-Murzu a jeho rodinu. Kara-Murza lobboval u západních vlád za uvalení sankcí na Rusko a jednotlivé ruské občany za porušování lidských práv. Propuštěn byl v rámci nedávné rozsáhlé výměny vězňů mezi Ruskem a západními zeměmi.

..zbývá však zásadní otázka: „Daj-li mu medajli, nebo nedaj-li mu medaili?“

84 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page