top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (18. 8. 2024)

Návrh novely zákoníku práce

Zkušební doba by se mohla od příštího roku prodloužit ze tří na čtyři měsíce. Výpovědní lhůta by nově začínala doručením výpovědi, ne od dalšího měsíce. Při propuštění kvůli porušování povinností by se mohla zkrátit na měsíc. Zaměstnavatelé by museli rodičům na rodičovské držet jejich původní místo do dvou let dítěte. Někteří pracovníci by mohli výdělek dostávat v eurech.

Na letní brigády by se mohlo chodit už od 14 let. Počítá s tím tzv. flexibilní novela zákoníku práce, kterou by měla ve středu projednat vláda. Nabýt účinnosti má od ledna příštího roku.

Ano, vypadá to, že Pětidemolice začala krájet novou štangli salámu. Tu, co se jmenuje »zavedení eura«.


Hlášení příjmů dohodářů do 20. srpna

Do 20. srpna musí firmy nahlásit správě sociálního zabezpečení příjmy pracovníků s dohodou o provedení práce. Formulář se vyplňuje elektronicky za předchozí měsíc. Učetním tak přibyla práce.

Od 1.1. se bude měnit odvodová část, takže je to taková příprava, uvedla zakladatelka UOL Účetnictví J.Jáčová.

Od ledna se zavádí tzv. režim oznámené dohody. Pracovník požádá zaměstnavatele, aby dohodu nahlásil správě. Ze mzdy se mu nebude nic odvádět do limitu - čtvrtiny průměrné mzdy. Pro příští rok se počítá se 4500 korunami.

Nezapomeňte, zrušili jsme vám zlou Babišovu EET, tak si neopovažujte teď stěžovat na nárůst administrativy! Nebo to budete muset dělat jen digitálně a zavedení dostane na starost Bartoš!!

Vaše Pětidemolice!


Do vlády pravidla volebních kampaní

Jednotná pravidla pro volební kampaně, které loni na podzim připravilo ministerstvo vnitra, by ve středu měla probrat vláda. Pro jednání byl zákon připraven už v květnu, ale s rozporem s ministerstvem financí (MF).

MF chtělo normu rozšířit o úpravu maximální výše příspěvku na činnost stran tak, aby byla odstupňována podle počtu hlasů. Podle zveřejněných doprovodných materiálů se návrh od té doby nezměnil.

Předpokládám, že představa MF - ODS byla taková, že vítěz minulých voleb bude moci kampaňovat za nejvíc peněz.


Letos dvojnásobek útoků vlků na chovy

Za první polovinu roku nahlásili chovatelé 177 útoků vlků na hospodářská zvířata. Usmrtili 386 zvířat (289 ovcí, 89 krav, 6 koz, 2 koně). Na dotaz ČT to uvedla Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK). Loni do pololetí nahlásili chovatelé 79 takových útoků.

Spolu s počty případů narostl také objem vyplacených kompenzací. Letos už stát vyplatil 8 milionů korun, za celý minulý rok to bylo 10 milionů.

Největší škody utrpěli chovatelé v Libereckém, Jihočeském a Královéhradeckém kraji.

To bude možná tím, že vlci jsou - na rozdíl od ekoaktivistů - inteligentní tvorové. A jakmile zjistí, že tenhle zdroj potravy je snadno dostupný a zcela bez rizika, strašně rychle se to mezi nimi „rozkecá“.


Vypadá to, že v důsledku zuřící grýndýlizace německé ekonomiky už došly prachy i na „pomoc“ Ukrajině

SRN stopla schvalování pomoci Kyjevu

Německá vláda ve snaze snížit deficit veřejných financí zastavuje schvalování nové vojenské pomoci Ukrajině. Píše to list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Na přání kancléře Scholze se už nemají schvalovat nové žádosti. Ministr financí to tlumočil 5.8. ministrům obrany a zahraničí, uvedl server TV ARD.

Podle dopisu mohou být „nová opatření“ přijata pouze, budou-li na ně zajištěny prostředky v rozpočtu. Zmrazení pomoci tak platí okamžitě, protože limit čtyř miliard eur na příští rok už byl překročen. Na letošní rok je osm miliard.

Annalena Šílená se bude určitě zlobit. Nebude moci být naplňováno heslo německých Zelených: „Atomkraft? Nein, niemals!!

„Atomkrieg? Ja, natürlich!!“


Požár na ruském kole u Lipska

Na ruském kole na hudebním festivalu Highfield u Lipska v sobotu večer propukl požár. Plameny zachvátily dvě kabinky. Podle agentury DPA bylo přes 30 zraněných, většina z nich lehce. Dva lidé jsou ve vážném stavu.

To mají z toho, že tu atrakci už dávno nějak progresivně nepřejmenovali. Jak něco má v názvu přídavné jméno »ruské«, jsou s tím jenom potíže!

116 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page