top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (25. 8. 2024)

Ministr úmrtnosti a pohřebnictví „Leopard“ Válek přišel konečně na to, jak nahradit chybějící léky - je třeba zavést novou daň.

Daň na víno a sladké nápoje nebude

Vládní koalice už v tomto volebním období nechystá žádné zásadní daňové změny, řekl ministr financí Z.Stanjura (ODS). Kabinet tak neplánuje diskutované zdanění tichého vína a málo pravděpodobné je i zdanění slazených nápojů, které prosazuje ministr zdravotnictví V.Válek (TOP 09).

Válek chce prosadit novou daň ze slazených nápojů nejpozději v průběhu příštího roku. Návrh podporují hnutí STAN, TOP 09 a Piráti, naopak ODS a lidovci jsou proti. Bez shody všech stran ale Válek svůj návrh neprosadí.

Pokud lze soudit podle dosavadní praxe slibujících modroptáčníků, budou všechny výše zmíněné daně, poplatky a příplatky zavedeny okamžitě po krajských volbách. A s nimi možná i nějaké další, o kterých se dosud nemluví.


Fiala: Odchod Bartoše není řešením

Odchod ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) z vlády kvůli digitalizaci stavebního řízení není řešením problémů, řekl v televizi Prima CNN News premiér Petr Fiala (ODS).

Potíže spojené se zavedením nového systému od 1.července je podle něj potřeba postupně řešit. Fungování vlády situace okolo stavebního řízení neohrozí, dodal. Do konce prázdnin by podle Fialy mělo být jasno, jak bude ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) postupovat dál.

Ukrajinský místodržící v Praze a premiér ČR Signál I. Fiala odsignalizoval zásadní zprávu: Je jedno jak moc to Bartoš kazí. Já neustoupím tlaku ulice a proruských dezolátů! Bartoše neodvolám!!

Svým způsobem má nuteliér bohužel pravdu: odvolat jenom Bartoše opravdu není řešení. Musela by být odvolána celá vláda.. a to se nestane: S Pětidemolicí na věčné časy a nikdy jinak!


Fialová Slibotechna stále slibuje - příští rok „nepotřebným“ státním zaměstnancům už opravdu přidáme, čestný fialový!

V rezervě na letošní růst platů není

Ve vládní rozpočtové rezervě nejsou už pro letošek peníze na navýšení sumy na platy ve veřejném sektoru. Prostředky na zářijové navýšení tarifů hledají ale ještě ministerstva ve svých rozpočtech. Výdělky pracovníků veřejné sféry a státu porostou od ledna. V televizi Prima CNN to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Uvedl, že státní rozpočet pro příští rok by měl hospodařit se schodkem 231 mld.Kč a školství by mělo dostat proti letošku nejméně o 10 miliard Kč víc.


Z Brusele míří do života další „ekodaň“ - tentokrát bude „recyklační poplatek“ přilepen k textilním výrobkům.

Styl a Kabo o recyklaci a odpovědnosti

Na módních veletrzích Styl a Kabo v Brně se letos víc mluví o recyklaci, udržitelnosti a společenské odpovědnosti. Výrobci i distributoři se připravují na změny evropské i české legislativy, jejichž cílem je snížit ekologickou zátěž a podpořit cirkulární ekonomiku.

Od ledna budou mít obce v ČR povinnost zajistit separovaný sběr textilního odpadu. EU zároveň připravuje směrnici, která v budoucnu rozšíří odpovědnost výrobců za produkt na celý jeho životní cyklus. Výrobci, dovozci a distributoři tak budou zajišťovat nebo financovat systém sběru a recyklace textilu.

..a zaplatí to pochopitelně zákazník - jako u elektroniky.


Hizballáh podnikl útok na Izrael

Libanonské teroristické hnutí Hizballáh oznámilo v neděli ráno, že podniklo útok na Izrael v odvetě za smrt velitele Šukra. Tvrdí, že odpálilo 320 raket a drony a že zasáhlo 11 vojenských základen. První fáze odvety prý skončila.

Podle izr. armády vyslal Hizballáh na sever Izraele 210 raket a 20 dronů. Některé zachytila protivzdušná obrana, některé spadly na neobydleném území.

Izraelská armáda předtím zasáhla podle svého tvrzení tisíce odpalovacích zařízení Hizballáhu na jihu Libanonu. Podle premiéra Netanjahua totiž byla odhalena příprava útoku na Izrael.

Ano, „odhalit“ přípravu útoku, který se delší dobu usilovně pokouším vyprovokovat, je celkem snadné. A Izrael vlastně ani nemusí nic odhalovat. Stačí, když to prohlásí a „seriózní“ média tomu jako vždy ochotně uvěří.


Také Bidenův teleprompter na ohrožení Izraele okamžitě zareagoval.

USA připraveny podpořit obranu Izraele

Americký prezident Joe Biden žádá vysoké představitele Spojených států, aby byli kvůli útoku libanonského hnutí Hizballáh na Izrael v neustálém kontaktu se židovským státem. O situaci jednají ministři obrany USA a Izraele L.Austin a J.Galant.

Egyptské ministerstvo zahraničí varovalo před důsledky nového vyhrocení libanonsko-izraelského konfliktu a vyzvalo obě strany k uklidnění napětí, jež ohrožuje stabilitu celého regionu. Také mise OSN v Libanonu a libanonský premiér Mikátí apelovali na obě strany konfliktu, aby se zdržely další eskalace.

.. což bude IMHO mít asi stejný efekt, jako kdyby někdo ve třicátých letech minulého století vyzýval ke zdrženlivosti úderné oddíly SA.


Nesouvisí to s islámem..

Solingen: Zadržen podezřelý z útoku

Policie v Německu zadržela muže podezřelého z pátečního útoku nožem v západoněmeckém Solingenu. K činu se přiznal. Při oslavách výročí založení Solingenu útočník v davu zabil tři lidi a dalších osm zranil. Podezřelý se policii vzdal. Jde o 26letého Syřana, který přišel koncem roku 2022 do Německa a požádal tam o azyl. Německé úřady doposud neměly informace, že by šlo o islamistického extremistu.

Prokuratura bude muže vyšetřovat kvůli podezření z příslušnosti k tzv. Islámskému státu, který se k útoku hlásí.

.. ale s neochotou progresivně zpitomělého státu opravdu kontrolovat, koho pouští na své území a do Error unie.


Astronauty na Zem Starliner nedopraví

Dvojice astronautů, která v červnu odletěla na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) kosmickou lodí Starliner, se vrátí na Zem až příští rok lodí Crew Dragon. Oznámil to americký úřad NASA.

Loď Starliner výrobce Boeing ohlásila při konečné fázi svého prvního letu únik paliva a selhání naváděcích trysek. Zpáteční let lodí Starliner by nebyl dostatečně bezpečný. Astronauty dopraví zpět zařízení firmy SpaceX. Podle původních plánů měli astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová zůstat ve vesmíru jen několik dnů. Let Crew Dragon je plánován na únor.

Taky by mohli by zkusit stopovat - třeba poletí kolem nějaké UFO.

Nebo drze poprosit Rusy, jestli by pro ně nemohli poslat nějaký svůj beznadějně zastaralý Sojuz.

111 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page