top of page
  • oh

Z teletextu ČT-09 (28. 8. 2024)

Vláda odložila jednání s odbory

Jednání s odboráři o případném zářijovém zvýšení platů, které mělo začít ve Strakově akademii dnes v 09.00, vláda odložila na 14.00, řekl předák odborů státních orgánů a organizací P.Bednář.

Ministři a předáci měli podle úterní domluvy dnes ráno dohodnout kompromis, který měla následně vláda potvrdit v platovém nařízení.

Ministr práce Jurečka (KDU-ČSL) novinářům řekl, že vláda má vůli se dohodnout na kompromisu, debata se vede o variantách navýšení a kabinet by měl dnes rozhodnout.

Co myslíte, pokusí se naše milá „vysoce úspěšná“ Pětidemolice zopakovat „Kalouskovu fintu“, nebo raději použije Kalouskovo řešení?


Ukrajinský místodržící v Praze a premiér/nuteliér ČR Signál I. Fiala vzývá svatý trh..

Fiala: Cena munice pro Kyjev tržní

Dělostřelecká munice pro Ukrajinu se v iniciativě ČR prodává za aktuální ceny na mezinárodním trhu, nikdo do nich nemůže zasahovat, uvedl na síti X premiér Fiala (ODS). Reagoval na dřívější tvrzení senátora Wagenknechta (Piráti), že munice je předražená.

Německý ekonomický deník Handelsblatt si v titulku článku položil otázku, zda se Německo jako hlavní sponzor iniciativy nechává „oškubávat“. Napsal, že česká zbrojovka Excalibur Army zakoupila dělostřelecké granáty za 2500 eur za kus, Agentuře pro mezivládní obrannou spolupráci stejné prodala po 3200 eur.

To dá rozum: Válka prostě musí být výdělečná - jinak by přeci nikdo války nevedl.


Signál I. nejspíš pozdě usoudil, že digitálně dementní agilní vývojář Bartoš potřebuje pečovatele a dohled..

S digitalizací mají pomáhat MD, MPO, MF

Koaliční partneři nabídli ministru pro místní rozvoj Bartošovi (Piráti) spolupráci v digitalizaci stavebního řízení v oblastech, jež se týkají jejich resortů. Při úterním jednání koaličních špiček to napsal Bartoš.

Premiér Fiala (ODS) před jednáním řekl, že Bartošovi mají pomáhat ministr dopravy Kupka (ODS), průmyslu Síkela (STAN) a financí Stanjura (ODS).

Svazy a stavebníci už nepožadují návrat ke starému stavebnímu zákonu a původním systémům stavebního řízení. Sdělili to po úterním jednání s Bartošem.

Tak teď se opravdu začínám bát.

Odborná komise - jediná známá forma života bez mozku a s dvanácti žaludky.


Agent PePa107 podle očekávání bleskurychle podepsal novelu zákona umožňující korespondenční volbu..

Pavel podepsal korespondenční volbu

Češi žijící v cizině budou moci volit národní i evropské poslance nebo prezidenta korespondenčně. Novelu podepsal prezident Petr Pavel podepsal. Novinku budou moci krajané využít už v příštím roce při sněmovních volbách, což se pokoušely změnit opoziční ANO a SPD.

Pavel podepsal novelu zákona o volbě prezidenta. Poslanci a senátoři budou moci nově nominovat jen jednoho kandidáta na prezidenta. V případě občanských adeptů na funkci budou lidé moci podepisovat petice na jejich podporu také on-line. Novela bude použita při příští volbě hlavy státu v roce 2028.

.. čímž definitivně odstranil zásadní překážku volebních podvodů.


Hradní automat na podpisy úspěšně prošel zátěžovým testem..

Pravidla pro veřejné kulturní instituce

Prezident Petr Pavel podepsal zákonná pravidla pro veřejné kulturní instituce. Jejich výhodou v porovnání s příspěvkovými kulturními organizacemi má být podle vlády mj. možnost dlouhodobého finančního plánování z více zdrojů. Omezit by se také měla možnost případných politických zásahů do činnosti kulturní instituce.

Pavel podepsal novelu zákona o ochraně utajovaných informací a bezpečnostní způsobilosti. Do českého právního řádu zapracovává požadavky směrnic NATO a usiluje o snížení administrativní zátěže u fyzických osob i podnikatelů.

.. a podle neexistujících odhadů neexistujících expertů bude schopen dosáhnout i mnohem vyššího výkonu.

Činnost ČHMÚ upraví nový zákon

Činnost Českého hydrometeorologického ústavu upraví zákon o veřejné hydrometeorologické službě, který podepsal prezident Pavel. ČHMÚ získá „výlučné oprávnění k vyhlašování nebo odvolávání hydrometeorologických výstrah“.

Prezident podepsal novelu o cenách. Podle ní se působnost úřadů kontrolujících ceny se změní tak, aby se u jednotlivých orgánů nepřekrývala.

Za účastníky odboje proti komunismu budou moci nově žádat o osvědčení i jejich partneři a Ústav pro studium totalitních režimů. Pavel to podepsal.


Válka je mír!

Kyjev: Útok součástí plánu k míru

Kyjev má plán na ukončení války s Ruskem, chce ho představit prezidentovi USA i oběma jeho možným nástupcům. Řekl to ukrajinský prezident Zelenskyj.

Mluvil i o ukrajinském útoku v Rusku a oznámil úspěšný test první balistické střely ukrajinské výroby. Podle Zelenského má ofenziva v Kurské oblasti donutit Rusko k ukončení války.Válka skončí dialogem, ale Ukrajina musí zaujmout silnou pozici, řekl. Popřel, že by vpád do Ruska zmařil jednání o zastavení útoků na energetiku. Vyjednávání se prý konalo on-line.

.. a zřejmě proto, že vyjednávání pokračovala, Rusko tak masivně udeřilo na ukrajinskou energetiku Přísahám na hrob nemrtvého Arkadije Babčenka!

Zelenského „mírový plán“ zjevně zůstává stále stejný: úplná a bezpodmínečná kapitulace Ruska.


Izrael rozšířil „sebeobranné“ útoky i na okupovaný Západní břeh.

Izraelské údery na Západním břehu

Při nočních izraelských úderech v několika městech na okupovaném Západním břehu Jordánu zahynulo nejméně devět lidí. Informovaly o tom palestinské zdravotnické úřady.

Izraelská armáda předtím oznámila, že na severu Západního břehu zahajuje „protiteroristickou operaci“. Podle informací serveru The Times of Israel (ToI) by mohla trvat ještě několik dní.

Izraelská armáda ve středu oznámila, že zabila „pět teroristů v operačním prostoru“ uprchlického tábora Nur Šams blízko města Tulkarm.


Gruzie bude volit mezi vládou vykonávanou volenými politiky a vládou ze zahraničí financovaných nevolených neziskovek.

Volby v Gruzii budou 26. října

Gruzínská prezidentka Zurabišviliová vyhlásila parlamentní volby na 26.10.

Podle pozorovatelů jsou poslední šancí, jak zemi udržet na cestě k EU. Unie koncem června pozastavila přístupový proces. Gruzie se stala kandidátským státem teprve loni v prosinci.

Vládní strana Gruzínský sen prohlásila, že pokud získá dostatečný mandát, postará se o zákaz opozičního Sjednoceného národního hnutí (UNM), napsal server Politico. Šéfka UNM Bokučavová to označila za pokus o „bělorusizaci Gruzie“.

..a když to říká hlavní představitelka „ukrajinizace Gruzie“, tak to bude nejspíš pravda pravdoucí.


Sakra! Zase to nevyšlo! Americkou ropu bude dál okupovat Venezuela.

Maduro oznámil změny ve vládě

Venezuelský prezident Maduro v návaznosti na sporné prezidentské volby učinil několik změn ve vedení klíčových ministerstev. Ministrem vnitra jmenoval zastánce tvrdého postupu vůči opozici Cabella, ministryní ropného průmyslu se stane viceprezidentka Rodríguezová.

Opoziční prezidentský kandidát González Urrutia, který podle opozice získal ve volbách výrazně více hlasů než Maduro, se mezitím opět nedostavil k výslechu nařízenému prokuraturou. Řada západních zemí včetně USA a EU odmítá uznat Madurovo vítězství a požaduje zveřejnění ověřitelných výsledků voleb.

Matně si vzpomínám, že když požadoval ověření výsledků voleb jakýsi Trump, označili to současní nájemníci washingtonského Bílého baráku za pokus o vzpouru a zásadní narušení demokracie.

A na tom stanovisku zarputile trvají.

Trump znovu obžalován z neuznání voleb

Zvláštní vyšetřovatel Jack Smith znovu obžaloval exprezidenta USA Trumpa z pokusů zvrátit výsledky voleb z roku 2020. Zohlednil nedávný verdikt nejvyššího soudu USA.

Letiště v Eindhovenu přerušilo provoz

Letiště v Eindhovenu, druhé největší v Nizozemsku, ve středu ráno přerušilo veškerý provoz. Bez bližších podrobností to zdůvodnilo jeho významným narušením. Později se s technickými problémy začalo potýkat nizozemské ministerstvo obrany, potíže hlásily i některé další vládní úřady a také záchranné složky, uvedla nizozemská tisková agentura ANP.

Byli to Petrov a Boširov, nebo jenom další „povedená“ aktualizace bezpečnostního softwaru?


Mareček „Cukrová hora“ si postěžoval, že ho teleprompter „Sleepy Joea“ nutil cenzurovat Ksichtoknihu

Meta: Bílý dům chtěl cenzuru u covidu

Šéf americké firmy Meta Platforms Zuckerberg tvrdí, že administrativa prezidenta Bidena v roce 2021 vyvíjela na firmu tlak, aby na svých sítích cenzurovala část obsahu o covidu. Meta provozuje Facebook, Instagram či WhatsApp.

Zuckerberg to uvedl v dopise předsedovi právního výboru Sněmovny reprezentantů. Výbor dopis zveřejnil s tím, že „Facebook cenzuroval Američany“.

„Myslím, že jsme učinili některá rozhodnutí, která bychom dnes s odstupem času a s využitím nových informací neudělali," dodal Zuckerberg.

..ale nepovídej, Marečku. Cenzuroval jsi, cenzuruješ a cenzurovat budeš. Co možná nejliberálněji.


Loď Viking Energy bude pohánět čpavek

Finský výrobce motorů Wärtsilä podepsal s norským rejdařstvím Eidesvik smlouvu o úpravě jednoho ze specializovaných plavidel sloužících k zásobování těžebních plošin, takzvaných PSV, aby mohlo využívat jako palivo amoniak.

Loď Viking Energy tak bude prvním plavidlem PSV na amoniakové palivo v provozu. Amoniak (čpavek), je jedním z alternativních paliv, která zkoumají lodní dopravci ve snaze snížit emise CO2.

Přestavba plavidla by měla být dokončena začátkem roku 2026 a očekává se, že loď vypluje v první polovině roku 2026.

Produkci CO2 neomezíme - výroba amoniaku je energeticky poněkud náročná a produkuje ho podle závazné ekopošukistické metodiky více než dost - jen ji přesuneme mimo dosah hypersenzitivního zraku západního velkoměstského ekologa. A k tomu budeme mít zaděláno i na kyselé deště. To se rozhodně vyplatí!


94 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page